Stiri
20.9 C
Buzău

Raspunderea in cazul accidentelor rutiere

Data:

Raspunderea in cazul  accidentelor rutiere 

Raspunderea in cazul accidentelor rutiere implica, de fapt, mai multe tipuri  de raspundere, in functie de intinderea si gravitatea accidentului.

Poate exista o raspundere pentru accidente usoare, fara sa existe victime, in care se produc numai avarii ale autoturismelor sau alte daune materiale.

Un exemplu in acest sens este cel in care autorul accidentului a pierdut controlul volanului si a distrus un imobil sau a provocat alte daune materiale.

In consecinta, conducatorul auto va raspunde pentru acoperirea prejudiciului creat. Raspunderea pentru un accident rutier poate implica insa forme mai grave, asa cum este raspunderea penala. Aceasta se stabileste dupa ce  se formeaza un dosar de cercetare penala la organul de politie competent. In cadrul astfel creat, persoanele implicate in cazul accidentelor rutiere sunt cercetate pentru a se stabili conditiile in care a avut loc evenimentul rutier,  persoana vinovata si daca exista un raport de cauzalitate. Consideram ca in astfel de situatii este in avantajul autorului faptei, dar si al victimei accidentului rutier sa contacteze un avocat care cunoaste si interpreteaza corect legislatia rutiera. 

Cum va poate ajuta avocatul specializat in accidente rutiere si stabilirea raspunderii

Avocatul specializat in infractiuni rutiere poate reprezenta persoana respectiva in fata organelor judiciare, respectiv organele de urmarire penala si instantele de judecata. Poate sa propuna si sa administreze probele necesare astfel incat clientul sa fie reprezentat in cele mai bune conditii. Aceasta implica gasirea unei solutii corecte, pe criterii sigure si in conformitate cu prevederile legale, pentru a se ajunge la situatia juridica cea mai avantajoasa pentru client.

Situatii care pot atrage raspunderea pentru accidente rutiere

Mai intai este necesar sa cunoastem cum este definit accidentul rutier. Astfel, accidentul de circulatie rutiera a fost definit ca fiind evenimentul produs intr-un ansamblu de imprejurari proprii circulatiei rutiere. Acesta are drept consecinta uciderea unei persoane sau a mai multora, vatamarea corporala a unei persoane sau a mai multora si pagubirea unui patrimoniu. Situatii ce pot determina raspunderea in cazul accidentelor rutiere se pot intalni in cazul accidentelor rutiere datorate culpei mai multor persoane,la  coliziunile dintre mai multe autovehicule, conducerea sub influenta bauturilor alcoolice. Alte situatii pot fi in cazul accidentarii pietonilor datorate neatentiei conducatorului auto sau pietonului, accidentele rutiere datorate unor defectiuni tehnice ale vehiculului auto sau starii necorespunzatoare a drumului. Cauze mai frecvente ale accidentelor rutiere sunt reprezentate de viteza excesiva si depasirea neregulamentara a altor vehicule. Reprezinta criterii principale pentru stabilirea raspunderii in cazul accidentelor in care este incriminata cauzal viteza. Din aceste considerente exista cerinta ca soferul sa fie in stare, in orice imprejurare, sa opreasca autovehicului inaintea oricarui obstacol previzibil. Pot fi situatii in care la inceputul cercetarilor, raspunderea pentru accidentul rutier si stabilirea vinovatiei autorului, nu apar a fi certe, incontestabile. Inchiderea cazului pe motivul ca nu se poate stabili cu certitudine cui revine raspunderea pentru accident nu se poate face in lipsa dovezilor certe in acest sens. De aceea, este necesar ajutorul unui avocat specializat in accidente rutiere, sa se stabileasca in mod cert situatia care a determinat accidentul rutier. Sa se administreze probe care sa conduca la stabilirea vinovatiei, identificarea autorului faptei si a raportului de cauzalitate.

Forme ale raspunderii pentru accidente rutiere

Raspunderea penala pentru accident rutier

Producerea unui accident rutier poate avea drept consecinta moartea victimei sau vătămarea corporală a acesteia.

Se va cerceta astfel răspunderea penala a făptuitorului pentru prejudiciul produs prin accidentul auto, dupa cum rezulta din dispozitiile art. 19 Cod procedura penala.

Fapta respectiva conduce si la începerea cercetărilor împotriva făptuitorului pentru săvârşirea, dupa caz, a infracţiunilor prevăzute de art. 192 sau art. 196 Cod penal.

Concret, se formeaza un dosar penal in care organul de cercetare penala al politiei, sub supravegherea procurorului cerceteaza cazul respectiv.

Daca victima accidentului rutier necesita mai mult de 90 de zile de ingrijiri medicale sau cand au existat consecinte precum o infirmitate, prejudiciu estetic grav si permanent dosarul este inaintat procurorului.

In continuare, daca se stabileste ca fapta exista, a fost comisa de cel cercetat si cu vinovatia comisa de lege se intocmeste rechizitoriu si va fi inaintat instantei de judecata.

Mai exista si posibilitatea ca partea vătămată, victima accidentului  sau aparţinătorii săi în cazul decesului acesteia, să se constituie parte civilă în vederea acoperirii prejudiciului suferit.

Raspunderea pentru infractiuni contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice,  prevazute in Codul penal 

 Acestea intervine in cazul urmatoarelor infractiuni: 

 1. Punerea un circulatie sau conducerea unui vehicul nein matriculat(art. 334 Cod penal);
 2.  
 3. Conducerea unui vehicul fara permis de conducere( art. 335 Cod penal);
 4. Conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului(art.336 Cod penal);
 5. Refuzul sau sustragerea de la prelevarea mostrelor biologice(art. 337 Cod penal);
 6. Parasirea locului accidentului ori modificarea sau stergerea urmelor acestuia(art. 338);
 7. Impiedicarea sau ingreunarea circulatiei pe drumurile publice(art 339 Cod penal);
 8. Nerespectarea atributiilor privind verificarea tehnica ori efectuarea reparatiilo( art. 340 Cod penal);
 9. Efectuarea de lucrari neautorizate in zona drumului public(art. 341 Cod penal).

Raspunderea pentru accident rutier potrivit legii civile

In cazul accidentului rutier, raspunderea potrivit legii civile este intemeiata pe dispoziţiile art. 1349, art. 1357 din Codul civil, care sanctioneaza răspunderea pentru fapta proprie.

Astfel, potrivit art. 1349 Cod civil, orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.

Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral.

În cazurile anume prevăzute de lege, o persoană este obligată să repare prejudiciul cauzat de fapta altuia, de lucrurile ori animalele aflate sub paza sa, precum şi de ruina edificiului.

Raspunderea pentru accidente implica cercetarea in cadrul procesului civil daca exista vinovatia autorului.

Acordarea de daune materiale si morale in cazul accidentului rutier

Daca se probeaza aceasta imprejurare victima are dreptul la despagubiri materiale si daune morale.

Primele pot consta in cheltuieli de inmormantare, pierderea de venit datorita accidentului.

Daunele morale au scopul de a oferi victimei o satisfactie compensatorie pentru suferintele provocate de accident.

In acest sens, art.1391 din Codul civil prevede ca, in caz de vătămare a integrităţii corporale sau a sănătăţii, poate fi acordată şi o despăgubire pentru restrângerea posibilităţilor de viaţă familială şi socială.

Instanţa judecătorească va putea, de asemenea, să acorde despăgubiri ascendenţilor, descendenţilor, fraţilor, surorilor şi soţului, pentru durerea încercată prin moartea victimei, precum şi oricărei alte persoane care, la rândul ei, ar putea dovedi existenţa unui asemenea prejudiciu.

Dreptul la despăgubire pentru atingerile aduse drepturilor inerente personalităţii oricărui subiect de drept va putea fi cedat numai în cazul când a fost stabilit printr-o tranzacţie sau printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Dreptul la despăgubire, recunoscut potrivit dispoziţiilor prezentului articol, nu trece la moştenitori. Aceştia îl pot însă exercita, dacă acţiunea a fost pornită de defunct.

Raspunderea conform legislaţiei asigurărilor, Legea nr. 136/1995 şi Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor nr. 14/2011

Un aspect important este ca daca esti raspunzator de producerea unui accident incheierea unui contract cu societatea de asigurare te poate proteja.

Daca victima accidentului rutier solicita tragerea la raspundere a autorului faptei, instanta va introduce in cauza societatea de asigurare in calitate de intervenient fortat.

Trebuie insa sa se probeze raspunderea civila delictuala a persoanei care a produs accidentul, iar acesta sa detina o polita de asigurare valabila la data producerii accidentului.

Despagubirea victemei se va face in vaza contractului de asigurare incheiat cu societatea de asigurare.

Raspunderea societatii de asigurare rezulta din prevederile art.1 din Legea nr.137/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie. 

Raspunderea pentru accident rutier produs in strainatate

In prezent societatile de asigurare romane emit polite care acopera efectele produse de accidentele produse in afar tarii, si in special in Europa.

Legislația europeană în materia asigurării de răspundere civilă auto este reprezentată de Directiva 2009/103/CE.

Aceasta este obligatoriu a fi transpusă în legislația națională de către toate statele membre UE.

Conform Art.3 din această directivă, fiecare stat membru ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că răspunderea civilă pentru pagubele produse de vehiculele care staționează în mod obișnuit pe teritoriul lor este acoperită prin asigurare.

Daca sunteti implicat intr-un accident rutier in strainatate este bine sa luati masuri precum: telefonati la politie, solicitati un interpret, un aparator, sa va preocupati de notarea de detalii privind imprejurarile evenimentului, fotografierea locului accidentului, martori.

Completati Declaratia Europeana de Accident(DEA), poate fi un ajutor pentru solicitarea de daune.

https://avocat-tudor.ro 0724260393 Cabinetul de avocat Tudor Ion servicii avocatiale in cazuri de accidente rutiere. Ne puteti contacta, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro  autorului 

Contacteaza-ne acum

Default content


  Articol redactat de Avocat Tudor Ion

  Distribuie postarea:

  Popular

  Categorii

  Mai mult articole ca asta
  Legate de

  Top 6 motive să investești în marketing digital

  Într-o eră în care consumatorii au tendința să folosească...

  Alegerea unei agenții SEO compatibile cu nevoile afacerii

  Provocarea finală, dar nu și cea mai mică, este...

  Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

  În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...

  Cum să alegi cel mai bun curs social media pentru afacerea ta

  Ești în căutarea acelui curs de social media care...