Stiri
23.2 C
Buzău

CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL

Data:

  • Ce servicii avocatilale pot fi aduse in domeniul dreptului contencios administrativ si fiscal
  -consultanta juridica referitoare la emiterea de acte administrative nelegale, consiliere cu privire la caile prin care pot fi atacate in justitie actele autoritatilor publice central si locale;
-analiza de acte administrative, asistare si  reprezentare in cadrul procedurilor administrative prealabile prin care sunt atacate acte administrative;
-formularea de cereri de chemare in judecata împotriva organelor administraţiei publice;
-in situatia cand se impune in urma analizei actelor administrative, se invoca  exceptii de nelegalitate ale actelor administrative;
-consultanta juridica, asistenta si reprezentare in instanta sau in fata unor autoritati in dosarele care au ca obiect  suspendarea executarii actelor administrative;
-litigii generate de solutionarea in termen legal ori de refuzul nejustificat al autoritatilor publice de solutionare a cererilor ce privesc un drept sau un interes legitim.
Principiul separatiei puterilor in stat, conform caruia sunt organizate si functioneaza cele trei puteri in statul de drept-puterea legislativa, executiva si judecatoreasca-presupun atat o colaborare, cat si un control reciproc al activitatii lor.
Contenciosul administrativ reprezinta intocmai cazul in care activitatea unor organe de stat  este controlata de organele altei puteri in stat.
Instanta cea mai inalta, pe scara ierarhica in acest domeniu al dreptului contencios administrativ este Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
In functie de anumite criterii, au competenta in acest domeniu si secţiile de contencios administrativ ale Curtilor de Apel.
 
Chiar in art. 1 din Legea contenciosului administrativ se arata ca persoana care este vătămată într-un drept recunoscut de lege sau într-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, nemultumita de răspunsul primit la plângerea prealabilă adresată autorităţii publice emitente sau dacă nu a primit nici un răspuns în termenul prevăzut, poate sesiza instanta de contencios administrativ competent.
De aemenea, din acelasi articol mai rezulta si ca, in acest caz, persoana respectiva poate sa solicite anularea, în tot sau în parte, a actului, repararea pagubei cauzate şi, eventual, reparaţii pentru daune morale.
In mod corespunzator, se poate adresa instanţei de contencios administrativ şi cel care se considera vătămat într-un drept al sau, recunoscut de lege, prin nesoluţionarea în termen sau prin refuzul nejustificat de soluţionare a cererii.
In sensul celor de mai sus, in doctrina s-a arata ca, prin contencios administrativ, in sens larg, intelegem acele forme de control al legalitatii actelor administrative de autoritate, exercitat la cererea celor care se considera vatamati in drepturile lor recunoscute de lege, de catre instantele judecatoresti de contencios administrativ, de catre instantele judecatoresti de drept comun si de catre organele de jurisdictie speciala, care functioneaza in cadrul unor organe ale administratiei publice.
Cu privire la actul administrativ ce poate forma obiectul unei actiuni in contencios administrativ , s-a mai aratat si ca, este necesar ca actul administrativ prin care o persoana fizica sau juridica se considera vatamata in drepturile ei, trebuie sa fie un act administrativ de autoritate si pentru care legea speciala sa nu prevada o alta cale de atac.
Actul administrativ treebuie sa fie adoptat sau emis, in baza si in vederea executarii legii, de un serviciu public administrativ, investit, prin lege,cu dreptul de a adopta sau emite asemenea acte.
Practica instantelor de contencios administrative a inclus, pe parcursul timpului, in categoria litigiilor ce au ca obiect refuzul nejustificat al unei autoritati administrative de a rezolva o cerere referitoare le un drept recunoscut de lege  si cauzele care au ca obiect refuzul comisiilor comunale pentru aplicarea legii fondului funciar nr. 19/1991 de a pune in posesie, in baza adeverintelor de reconstituire sau de constituire a dreptului de proprietate private asupra terenurilor.
Au constituit obiectul altor cauze, refuzul autoritatilor administrative de a solutiona anumite cereri ale persoanelor fizice  precum si cererea de reparare a pagubelor ce i-au fost cauzate reclamantului, fie printr-un act administrativ, de a rezolva o cerere referitoare la un drept recunoscut de lege, precum prin faptul de a nu raspunde petitionarului in termenul prevazut de lege.
www.avocat-tudor.ro
Av. Tudor Ion 0724260393

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Pensule Machiaj din Păr Natural: Alegerea Ideală pentru un Machiaj Profesional

Când vine vorba de aplicarea machiajului, calitatea pensulelor joacă...

Pensule de machiaj din păr natural: Alegerea perfectă pentru un look profesional

Când vine vorba de machiajul perfect, alegerea pensulelor de...

Ghid complet despre pensulele de machiaj cu păr natural

Machiajul profesionist începe întotdeauna cu un set pensule de...

Pensule de Machiaj: Ghid Complet pentru Alegerea și Utilizarea Corectă

Importanța pensulelor de machiaj pentru un look perfectPensulele de...