Stiri
38.7 C
Buzău

Plata a jumatate din cuantumul amenzii la contraventii rutiere nu inseamna recunoasterea faprtei

Data:

Plata a jumatate din cuantumul amenzii la contraventii rutiere nu inseamna recunoasterea faprtei

Legea ofera contravenientului posibilitatea sa achite, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei sau, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ.

De mentionat faptul ca exista obligatia ca agentul constatator sa faca menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal .

 

  • Achitarea a jumatate din amenda nu inseamna ca esti de acord cu sanctiunea

Imagini pentru imagini plata amenda rutiera

Faptul ca petentul a achitat jumatate din amenda nu inseamna ca a recunoscut fapta si nici poate reprezenta, un motiv de respingere a plângerii contravenţionale de catre instanta de judecata.

Ca avocat, am intalnit unele situatii în care petentul m-a intreabat daca nu cumva, dat fiind faptul ca iniţial a platit  jumatate din cuantumul amenzii stabilite in procesul verbal de constatare si sanctionare  mai prezinta credibilitate in instanta sustinerile sale de nevinovatie si daca nu cumva se interpreteaza ca a fost de acord cu sancţiunea.

Desigur ca, nu se poate da o asemenea interpretare, legea ii ofera aceasta posibilitate si este corect sa beneficiezi de ea.

Pe de alta parte, plata a jumatate din cuantumul amenzii poate reprezinta si o masura de preventie pentru situatia in care se respinge plangerea contraventionala si va trebui sa platesti amenda integral.

Aceasta cu atat mai mult cand ai unele indoieli cu privire la succes in demersurile facute in fata instantei.

 

  • Cum se calculeaza termenul de 48 de ore

 

Termenele prevazute pe ore, asa cum este termenul de 48 de ore in cazul in speta, încep să curgă de la miezul nopţii zilei următoare, iar daca termenul se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare.

 

In acelasi sens, art. 181alin. (2) CPC, prevede; „când ultima zi a unui termen cade într-o zi nelucrătoare, termenul se prelungeşte până în prima zi lucrătoare care urmează”.

 

Beneficiarul amenzilor este bugetul de stat si pot fi achitate, prin mijloacede plată online, în conturile de la instituţiile de credit autorizate cu care există încheiate convenţii sau la unităţile Trezoreriei Statului.

 

Amenzile cuvenite bugetelor locale se achită, prin mijloace de plată online, prin instituţii de credit autorizate cu care există încheiate convenţii sau la casieriile autorităţilor administraţiei publice locale ori ale altor instituţii publice abilitate să administreze veniturile bugetelor locale indiferent de localitatea pe a cărei rază acestea funcţionează, de cetăţenia, domiciliul sau de reşedinţa contravenientului ori de locul săvârşirii contravenţiei, precum şi la ghişeul unic din punctele de trecere a frontierei de stat a României.

 

  • Cum se dovedeste plata amenzii

Este necesar ca, agentului constatator sa i se dea o copie de pe chitanta ori sa se expediaza prin poştă sau electronic, prin e-mail catre organul din care acesta face parte.

Plata amenzilor contravenţionale achitate prin intermediul sistemelor electronice de plată se dovedeşte prin prezentarea extrasului de cont al plătitorului sau a dovezii de plată emise de către sistemele de plăţi, aceasta specificând data şi ora efectuării plăţii.

 

Ca urmare, intr-o astfel de imprejurare,  nu mai subzista pentru plătitor  obligatia sa predea o copie de pe extrasul de cont sau de pe dovada de plată emisă de sistemul de plăţi către agentul constatator sau organul din care acesta face parte.

 

Astfel, indiferent unde s-ar afla pe teritoriul României şi indiferent dedestinaţia fondurilor la respectivele instituţii se poate achita amenda contravenţională de către orice persoană sancţionată contravenţional pe teritoriul ţării ,indiferent dacă este sau nu cetăţean român.

 

  • Alte articole de acelasi autor:

 

Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine;

Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule si modalitatea in care trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare;

Ce argumente se pot invoca daca arestarea preventiva se dispune si se prelungeste in mod nejustificat;

Care sunt conditiile de admisibilitate a emiterii ordinului de protectie intr-un caz de violenta in familie;

Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Panouri solare pentru casele din zonele izolate: Avantaje și provocări

Am descoperit că panourile solare pentru casele din zonele...

O promovare online eficienta pentru business-ul tau

Traim intr-o lume in care aproape tot se intampla...

Cum sa ai confortul necesar in interior?

Sistemele HVAC reprezinta un element esential pentru confortul si...

Tot ce trebuie să știți despre containerele modulare

Containerele modulare au devenit o soluție populară și inovatoare...