Stiri
35.4 C
Buzău

Din ce motive se opune la discutarea unei legi care se referă la amnistie și grațiere în Parlament Presedintele Klaus Iohanis si ce aluzii a facut la presedintii Camerei Deputatilor si Senatului Romaniei.

Data:

Din ce motive se opune la discutarea unei legi care se referă la amnistie și grațiere în Parlament Presedintele Klaus Iohanis si ce aluzii a facut la presedintii Camerei Deputatilor si Senatului Romaniei.

Imagini pentru imagini amnistie

 Discutarea unei unei legi care se referă la amnistie și grațiere în Parlament a devenit subiect de discutie dupa ce in ziua de miercuri, dupa audierea sa in Parlament, actualul ministru al justitiei, Florin Iordache, a facut o declaratie din care putea deduce posibiitatea discutarii in Parlament a legii amnistiei si gratierii.

In mod concret, Ministrul justitiei a afirmat urmatoarele: „O lege a amnistiei si gratierii nu a fost sustinuta de noi in campania electorala dar o astfel de lege discutata in Parlament, din punctul meu de vedere, este de bun augur. Daca venim cu o astfel de lege, locul unde se poate discuta si analiza este Parlamentul

Urmarea acestei afirmatii a fost replica doamnei Raluca Pruna, precedentul ministru al justitiei, care a declarat urmatoarele:

„Eu am spus de cand am preluat mandatul ca nu cred ca o lege a amnistiei si gratieii rezolva problemele din penitenciare. Le-ar rezolva imediat in sensul ca am goli penitenciarele dar ele s-ar umple din nou. Deci, am umbla la efect, nu la cauza. Nu cred ca sunt in totala contradictie cu domnul Iordache. Eu astept sa vad. Se fac multe declaratii in campania electorala, haideti sa asteptam si sa-i dam fiecaruia beneficiul bunei credinte”.

 

  • Ce prevede Codul penal despre amnistie

Imagini pentru imagini amnistie

Amnistia este o cauza care inlatura raspunderea penala, fiind prevazuta in art.152 Cod penal, Efectele amnistiei.

Amnistia inlatura raspunderea penala pentru infractiunea savarsita.

Daca intervine dupa condamnare, ea inlatura si executarea pedepsei pronuntate precum si celelalte consecinte ale condamnarii.

Amenda incasata anterior nu se restituie.

Amnistia nu are efecte asupra masurilor de siguranta si asupra drepturilor persoanei vatamate.

 

  • Ce prevede Codul penal despre gratiere

Graţierea este prevazuta in art. 160 Cod penal si are ca efect înlăturarea, în totul sau în parte, a executării pedepsei ori comutarea acesteia în alta mai uşoară.

 

Graţierea nu are efecte asupra pedepselor complementare şi măsurilor educative neprivative de libertate, în afară de cazul când se dispune altfel prin actul de graţiere.

 

Graţierea nu are efect asupra măsurilor de siguranţă şi asupra drepturilor persoanei vătămate.

Graţierea nu are efecte asupra pedepselor a căror executare este suspendată sub supraveghere, în afară de cazul în care se dispune altfel prin actul de graţiere.

 

  • Care sunt motivele pentru care Presedintelui Iohanis se opune

Imagini pentru imagini amnistie

Sedinta CSM de vineri a constituit o oportunitate pentru Klaus Iohanis de a expune punctul sau de vedere asupra posibilitatii discutarii in Parlament a unei legi a amnistiei si gratierii si totodata, de referiri directe, in acest context,  la adresa presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului Romaniei.

A afirmat pintre altele ca, o lege a amnistiei si gratierii ar fi o „catastrofa” pentru democratia romaneasca si ca se va opune „cu toata greutatea si puterea functiei prezidentiale”.

 

Partea din expunere care a vizat aceasta problema este urmatoarea, conform Hot.News:

“Suntem la începutul anului și, de regulă, la început de an, în afară de urările ce se cuvin, lumea se gândește la ce va fi în anul care vine, ce ar putea să fie bun, ce ar putea să reprezinte amenințări. Și despre una dintre ele trebuie să vorbesc astăzi, în acest loc, unde se conduce independența justiției, în Consiliul Superior al Magistraturii.

 

Este vorba despre speța nefericită care se numește amnistie și grațiere, un deziderat al unor politicieni. Dumneavoastră cunoașteți foarte bine când este bine și oportun să apară produceri de amnistiere sau proceduri de grațiere, de care sunt și eu, într-o oarecare măsură, responsabil, dacă vorbim de grațieri individuale.

Sigur, o să spună unii că Președintele, acum, bate câmpii, fiindcă nu există nicio intenție de a face așa ceva. Dar eu cred că Președintele trebuie să spună lucruri și preventiv.

 

Și, dacă ne uităm un pic în jur, domnule Ministru, nu mi-o luați în nume personal, dar constat că Ministrul Justiției, în vâltoarea audierilor, a spus, sper că nu am înțeles greșit, că ar fi oportună discutarea unei legi care se referă la amnistie și grațiere în Parlament.

 

În același timp, și nu pot să mă fac că nu văd, Președintele Camerei Deputaților este o persoană condamnată penal și cu urmărire penală în curs. Președintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta, doamnelor și domnilor, este, ce numesc eu, circumstanțe îngrijorătoare.

 

Unii ar putea să spună că, sigur, nu e niciun fel de problemă, închisorile sunt pline, foarte multe entități internaționale ne acuză că nu facem nimic. Bani nu avem, că ne trebuie școli. Hai să le dăm drumul! Doar că aceste bune intenții cred că nu sunt numai în acest domeniu. Tare mă tem că sunt politicieni urmăriți penal, condamnați penal, care ar saluta o astfel de lege, care i-ar scăpa de toate problemele.

 

Și aici unii ar putea să spună «și ce dacă?». S-ar dărâma statul de drept și ar exista riscul să dispară democrația din România. De ce? Odată acceptată ideea unei legi care amnistiază și grațiază inclusiv politicieni corupți, oricare Parlament ar putea să facă la fel. Un astfel de precedent creat ar duce la dispariția egalității în fața legii. De asta spun că ar duce la dispariția statului de drept din România. Ar duce România pe o traiectorie care o depărtează de valorile europene, pe o traiectorie care ar îndepărta-o de la valorile, cum se spune, euroatlantice, în care românii cred. Marea majoritate a românilor cred în asta.

 

Un astfel de demers, o lege a amnistiei și grațierii, care ar spăla păcatele nu numai ale unor hoți care pot fi periculoși pentru persoane, poate și pentru societate, dar ar albi dosarele politicienilor, ar fi o catastrofă pentru democrația românească, domnule Ministru!

 

Dacă ar exista o astfel de inițiativă, eu m-aș opune cu toată greutatea și puterea funcției prezidențiale! Sper să nu fie cazul. Și ca să reducem probabilitatea unui astfel de demers, am spus aceste lucruri în public, în fața dumneavoastră, care, cu siguranță, le cântăriți așa cum se cuvine”.

 

  • Alte articole de acelasi autor:

Cand nu este permisa patrunderea in intersectie pe semaforul intermitent de dreapta;

In ce situatii se poate refuza executarea mandatului european de arestare;

CE ESTE MALPRAXISUL MEDICAL;

-Cum este aparat dreptul la propria imagine  prin mijloace juridice;

Ce posibilitate ofera Legea 143/2000 persoanei cercetate pentru deţinere illegala de droguri pentru propriul consum de a nu mai executa pedeapsa privativă de libertate;

-In ce situatii conflictul de interese este apreciat ca fiind infractiune;

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

 

 

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Tot ce trebuie să știți despre containerele modulare

Containerele modulare au devenit o soluție populară și inovatoare...

Locuințe din Containere: O Soluție Modernă și Sustenabilă

Într-o lume în continuă schimbare, locuințele din containere devin...

Containerul de șantier O soluție practică și eficientă pentru proiectele tale

În domeniul construcțiilor, eficiența și organizarea sunt esențiale pentru...

Container Comercial Inovația Spațiilor Comerciale la ZHouseContainer.ro

Într-o lume în continuă schimbare, inovația în designul și...