Pentru detinerea si consumul de droguri indelungat inculpatul a primit o pedeapsa redusa instanta considerand ca detinerea in pentenciar ar reprezenta un regres
Detinerea si consumul de droguri reglementare in lege
Detinerea si consumul de droguri sunt reglementate de Legea 143/2000 pentru prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri.
De asemenea, legea sancţioneaza traficul şi a alte operaţiuni ilicite cu substanţe aflate sub control naţional
In art.2 al Legii 143/200 se arata urmatoarele:
Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, droguri de mare risc.
Pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi făra drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.
(2) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
Aspectele pozitive retinute de instanta la aplicarea pedepsei pentru detinere si consum de droguri
Instanta a avut in vedere nu numai aspectele care au condus la aplicarea pedepsei ci si aspectele pozitive.
Inculpatul era recidivist, cu un istoric lung in consumul de droguri si cercetat pentru detinere de droguri de mare risc pentru consum propriu.
Un avocat specializat in infractiuni trafic de droguri stie ca nu permite pentru recidiva postexecutorie decat executarea pedepsei in regim de detentie, astfel ca instanta l-a condamnat la o pedeapsa de 6 luni cu executare.
Cu toate acestea a motivat ca detinerea inculpatului in mediu penitenciar pentru o perioada mai mare de timp ar putea reprezenta un regres si nu o corijare deplina a comportamentului sau antisocial.
Instanta a avut in vedere aspecte precum căință activă și o dorință reală de integrare sociala precum si alte imprejuari favorabile inculpatului.
Aspectele au fost valorificate in apararea inculpatului.
Instanta a constatat ca “inculpatul a detinut pentru consum propriu, fara drept, atat droguri de mare risc( heroina) cat si droguri de risc(5 comprimate ce conțineau ca substanță activă buprenorphine).
A existat o singura actiune a inculpatului , aceea de detinere de droguri.
Se circumscrie continutului constitutiv al infractiunii de detinere de droguri, pentru consum propriu, fara drept, neprezentand importanta ca inculpatul a detinut atat droguri de risc cat si droguri de mare risc.
In acest sens a statuat si Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Penală, ale carei argumente sunt aplicabile si in cazul de fata.
A arătat că art. 2 din Legea nr. 143/2000, prin cele două alineate, nu incriminează două infracțiuni distincte ci o singură infracțiune.
In primul alineat reprezintă o formă atenuată, iar în al doilea alineat reprezintă o formă agravată a aceleiași fapte.
Detinere si consum de droguri motive pentru care a schimbat incadrarea juridica
Prin urmare, Tribunalul va schimba incadrarea juridica a faptelor retinute prin actul de sesizare a instantei in sarcina inculpatului.
Din infractiunea de detinere de droguri de risc pentru consum propriu, fara drept, prevazuta de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 cu aplicarea art. 41 alin. 1 C.pen.
Si infractiunea de detinere de droguri de mare risc pentru consum propriu, fara drept prevazuta de art. 4 alin. 1 si 2 din Legea nr. 143/2000.
In infractiunea de detinere de droguri de mare risc pentru consum propriu, fara drept, prevazuta de art. 4 alin. 1 si 2 din Legea nr. 143/2000, republicata cu aplicarea art. 41 alin. 1 C.penal.
În raport de incadrarea juridica a faptei.
Vazand si limitele de pedeapsa pentru infractiunea retinuta in sarcina inculpatului, reduse cu 1/3.
Din perspectiva criteriilor generale de individualizare.
Imprejurările și modul de comitere a infracțiunii, mijloacele folosite, starea de pericol creata pentru valoarea ocrotita, natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecinte ale infracțiunii.
Motivul savarșirii infracțiunii și scopul urmărit, natura și frecventa infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, conduita după săvârșirea infracțiunii.
Nivelul de educație, vârsta, starea de sanatate, situația familiala și sociala) natura și durata pedepsei ce urmează a fi aplicata inculpatului, astfel încât scopul preventiv și educativ al pedepsei sa poată fi atins.
Inculpatul avea o bogata antecedenta penala
Instanta va retine ca inculpatul are o bogata antecedenta penala, fiind condamnat pentru infractiuni de furt si talharie.
Ultima condamnare fiind considerata ca executata.
La scurt timp, inculpatul a savarsit fapta dedusa judecatii, in stare de recidiva postexecutorie.
Cantitatea de droguri detinuta de inculpat pentru consum propriu, fara drept, este relativ redusa.
Din raportul de evaluare intocmit de Agentia Nationala Antidrog-Centrul Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog III instanta retine.
Inculpatul are un istoric lung de consum de droguri, discontinuu, perioadele de 5-6 luni de consum pe an, fiind urmate de perioade de abstinenta impuse de condamnari privative de libertate.
Importanta conduitei ulterioare comiterii faptei de detinere si consum de droguri
Instanta remarca insa conduita inculpatului adoptata ulterior comiterii infractiunii, ce denotă căință activă și o dorință reală de integrare socială.
In acest sens, din inscrisurile depuse la dosarul cauzei, din concluziile raportului de evaluare intocmit de Agentia Nationala Antidrog-Centrul Regional de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog III.
Rezulta ca inculpatul a renuntat la consumul de droguri o data cu plecarea sa in Franta, unde si-a gasit un loc de munca si si-a intemeiat o familie.
In prezent, beneficiaza de un mediu familial suportiv si loc de munca cu forme legale.
Scopul pedepsei pentru detinere si consum de droguri nu este detinerea indelungata in penitenciar
Avand in vedere ca principala menire a pedepsei este aceea de a determina înlăturarea deprinderilor antisociale.
Din punctul de vedere al instantei, inculpatul a constientizat pe deplin consecintele faptei sale, prezentand un risc diminuat de reluare a comportamentului de consum de droguri.
instanta va aplica inculpatului pedeapsa minima prevazuta de lege, aceea de 6 luni inchisoare.
La stabilirea cuantumului pedepsei, instanta a avut in vedere ca, starea de recidiva postexecutorie in care se afla inculpatul, permite doar executarea in regim de detentie.
Pentru motivele mai sus aratate, detinerea inculpatului in mediu penitenciar pentru o perioada mai mare de timp ar putea reprezenta un regres si nu o corijare deplina a comportamentului sau antisocial.
Ca avocat trafic de droguri arat ca, in temeiul art. 396 alin. 2 C.pr.pen . instanta va condamna pe inculpatul la pedeapsa de 6 luni inchisoare .
Sub aspectul savarsirii infractiunii de detinere de droguri de mare risc pentru consum propriu, fara drept.
Prevazuta de art. 4 alin. 1 si 2 din Legea nr. 143/2000, republicata cu aplicarea art. 41 alin. 1 C.penal si art. 396 alin. 10 C.pr.pen. “
Alte articole de acelasi autor
– Autoritatea parinteasca (art.483-512 Codul civil)
Intre ce persoane exista obligatia de intretinere conform Codului civil
Ce prevede codul civil despre intinderea acordului sotilor cand acesta are loc pe cale judiciara
Cum va poate ajuta un avocat in cazul producerii unui accident rutier
-Ce trebuie cunoscut despre asigurarea de răspundere civilă și asigurarea de persoane;
Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala
Pentru ce motive instanta nu a aplicat cauza de nepedpsire prevazuta de art.10 din legea evaziunii fiscale desi inculpatul a acoperit integral prejudiciul
Ce se intampla daca la termen nu se indeplineste conditia de rascumparare a imobilului
Revocarea si demisia administratorului societatii comerciale obligarea asociatilor sa-i respecte hotararea
LEGEA 241/2005 PRIVIND COMBATEREA EVAZIUNII FISCALE
0724260393
Avocat Bucuresti civil TUDOR ION ofera servicii de consultanta juridica, asistenta si reprezentare drept civil
INTREABA UN AVOCAT
Ne puteti contacta, click aici sau e
mail office@avocat-tudor.ro
Contacteaza-ne cum
Default content
Eroare: Nu am găsit formularul de contact.
Contacteaza-ne acum
Default content
Articol redactat de Avocat Tudor Ion