Stiri
7.2 C
Buzău

In ce situatii se poate limita programul de vizitare a minorului de catre un parinte dupa divort

Data:

In ce situatii se poate limita programul de vizitare a minorului de catre un parinte dupa divort

Limitarea programului de vizita a minorului poate interveni in scopul respectarii interesului superior al copilului datorita deteriorarii continue a relatiilor dintre parinti dupa divort, imprejurare ce se poate prefigura uneori  si inainte de divort, prin existenta unor cazuri de violenta familiala, ori ca mama a fost alungata din locuinta comuna iar tatal sa fi retinut copilul sau cand unul din soti paraseste domiciliul conjugal si ia copilul fara sa-l anunte pe celalalt sot.

 

  • Parintele afectat poate cere limitarea programului de vizitare a copilului de catre celalalt parinte

 

Daca tensiunile dintre soti pun stapanire pe relatiile dintre acestia si casnicia nu mai poate continua, sotul afectat poate sa solicite instantei de judecata desfacerea casatoriei din vina celuilat sot, sa invoce imprejurari precum cele mai sus arate si sa ceara instantei limitarea programului de vizita a minorului si de a pastra legaturi personale cu copilul minor.

 

  • Ce criterii are in vedere instanta de judecata

 

In astfel de cazuri, instanta de judecata trebuie sa pastreze un anumit echilibru intre interesele parintilor, mai ales daca acestea sunt contradictorii si sa decida asupra dreptului fiecarui parinte de a pastra legaturi personale cu copilul.  Totodata, va lua in considerare anumite criterii prin care sa stabileasca, in principal care este interesul superior al copilului, aspect care este determinant la incredintarea copilului si stabilirea locuintei acestuia.

Prin urmare, va lua in considerare si dreptul celuilalt parinte, la a carei locuinta nu s-a stabilit locuinta copilului acestuia, de a pastra legaturi personale cu copilul sau, inclusiv stabilirea unui program de vizitare a minorului.

 

Conform actualului Cod civil precum si practicii judiciare mai recente, autoritatea parinteasca se va exercita in comun, astfel ca si in situatia in care la locuinta doar a unuia dintre parinti s-a stabilit locuinta minorului, in principiu, conform art. 503 Cod civil parintii exercita impreuna si in mod egal autoritatea parinteaca.

 

In acest fel, se da eficienta principiului interesului superior al copilului, care va putea crește având lângă el pe ambii părinți,va beneficia de program de vizitare care să se reflecte pozitiv asupra dezvoltării minorilor, mai ales în condițiile în care pot exista conflicte între foștii soți, conflicte de care minori ar trebui să fie protejați.

De mentionat si ca, art.496 alin.(5) Cod civil prevede ca modalitate a parintelui separat de copil de a pastra legaturi cu acel minor, la locuinta parintelui separrat de minor.

 

  • In ce conditii se poate cere limiarea programului de vizitare a minorului

 

Daca insa, ulterior divortului, parintele la care se afla copilul impiedica sau interzice celuilalt parinte exercitarea drepturilor sale, inclusiv prin programul de vizitare, instanta de judecata poate dispune masuri ca acesta din urma sa-si pastreze legaturile personale cu copilul.

Se impune, asadar, ca acest drept sa nu conduca la o influenta negativa asupra dezvoltarii minorului iar la stabilirea programului de vizitare instanta sa tina cont de interesul copilului precum si de alte criterii cum sunt varsta, preocuparile si timpul liber.

 

Pe de alta parte, programul de vizitare trebuie astfel intocmit si solicitat in instanta, incat sa conduca la o evolutie a copilului, sa satisfaca nevoile sale si sa dea posibilitate solicitantului de a-l respecta.

Daca nu se procedeaza astfel, este posibil ca tensiunile dintre parinti sa evolueze si astfel sa fie afectat copilul.

 

Aceasta modalitate, de exercitare a autoritatii parintesti in comun este de dorit sa functioneze, insa aceasta nu este insa absoluta, iar practica judiciara a confirmat ca in unele cazuri, datorita unor imprejurari si in considerarea interesului superior al copilului, instanta de judecata poate limita drepturile unuia dintre parinti de a avea legaturi personale cu copilul sau minor precum si progeamul de vizitare.

Revine insa partii care solicita o asemenea masura sa probeze ca in relatia cu copilul,  celalt parinte nu trebuie sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si acesta, astfel ca nici copilul nu trebuie sa beneficieze de un timp egal cu ambii parinti.

 

  • Cazuri in care este posibila limitarea programului de vizitare a minorului de catre parintele care nu are custodia copilului

 

-varsta copilului, care este sugar sau mai mic de 4 ani;

– parintele care nu are custodia copilului este dependent de alcool sau de medicamente;

-nu poseda competenta si responsabilitatea parinteasca necesara in vederea cresterii si asigurarii nevoilor minorului;

-cu ocazia programelor de vizitare a copilului manifesta o atitudine care dauneaza cresterii si educarii copilului;

-departarea din punct de vedere geografic dintre parinti.

 

 

  • Prevederi ale Codului civil in acest domeniu

 

Conform art. 262 alin. 2 Cod civil  copilul care nu locuieste la unul din parintii sai, are dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, drept ce nu poate fi limitat decât în conditii legale, luând în considerare interesul superior al copilului.

În cazul ca parintii nu se înteleg si tinând seama de interesul superior al copilului, locuinta copilului minor va fi stabilita de instanta conform art. 400 Cod Civil, art. 401 stipulând dreptul parintelui de a avea legaturi personale cu acesta.

De asemenea, Codul Civil reglementeaza autoritatea parinteasca, drepturile si îndatoririle parintilor, exercitarea autoritatii parintesti si decaderea din exercitiul drepturilor parintesti, exercitarea tuturor trebuind sa aiba în vedere interesul superior al copilului.

 

Conform art. 496 Cod civil  referitor la locuinţa copilului, copilul minor locuieşte la părinţii săi iar dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor stabili, de comun acord, locuinţa copilului.

În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă hotărăşte, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi şi pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani.

 

Locuinţa copilului nu poate fi schimbată fără acordul părinţilor decât în cazurile prevăzute expres de lege.

Părintele la care copilul nu locuieşte în mod statornic are dreptul de a avea legături personale cu minorul, la locuinţa acestuia. Instanţa de tutelă poate limita exerciţiul acestui drept, dacă aceasta este în interesul superior al copilului.

 

  •  Alte articole de acelasi autor:

 

Avocat accidente – dspagubiri accidente rutiere;

Care sunt conditiile de admisibilitate a emiterii ordinului de protectie intr-un caz de violenta in familie;

-Cum este aparat dreptul la propria imagine  prin mijloace juridice;

In ce situatii conflictul de interese este apreciat ca fiind infractiune.

 

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Soluții avansate pentru tratamentul apei în industrie

Într-o eră în care standardele de puritate și eficiență...

Beneficiile unui curs de public speaking, ale hidroterapiei si ale cursurilor de djembe pentru dezvoltarea personala

Intr-o lume in care abilitatile de comunicare si echilibrul...

Tricouri pictate, cămăși pictate și haine personalizate

Descoperă unicitatea cu Malabaila! Îți dorești să ieși în evidență...

Tricouri pictate manual: O expresie a unicității tale

Într-o lume a modei standardizate, dorința de a te...