Stiri
24.2 C
Buzău

In ce situatii desi legea da posibilitatea incetarii procesului penal prin impacare sau acord de mediere unele persoane nu pot beneficia de aceste prevederi

Data:

 

 

In ce situatii legea da posibilitatea incetarii procesului penal prin impacare sau acord de mediere dar unele persoane nu pot beneficia de aceste prevederi

Zilnic suntem expusi stirilor cu caracter negativ ale mass media care, de multe ori incepe difuzarea informatiilor cu referiri la masurile coercitive din domeniul dreptului penal dispuse asupra unor persoane care apartin paturilor bogate ale societatii.

 

Intre acest stiri, si nu de putine ori, tot din mass media aflam cum, poate surprinzator pentru unii, desi existau probe suficient de relevante ca astfel de persoane au savarsit anumite infractiuni si ca prejudiciile erau insemnate, datorita prevederilor favorabile ale legii s-a dispus incetarea procesului penal, astfel ca persoanele respective nu mai raspund penal.

Aceasta situatie favorabila inculpatului intervine in situatia impacarii si acordului de mediere, dar numai in cazul  anumitor infractiuni, astfel cum acestea sunt prevazute de lege si cum se va dezvolta in continuare.

 

Pe de alta parte, dar de aceasta data fara interes pentru mass media, exista situatiile deloc de neglijat, insa din ce in ce mai numeroase, ale persoanelor, in special ale celor tinere, care din motive mai mult sau mai putin obiective, nu pot beneficia de prevederile acestei legi, desi legiuitorul a creat conditii egale si pentru acestia.

In aceste conditii, se poate discuta in ce masura este echitabil ca o persoana sa nu beneficieze de prevederile legii si sa execute o pedeapsa cu inchisoarea doar pentru ca este saraca ori, in mod partial sau total, la momentul savarsirii faptei este in imposibilitate sa beneficieze de prevederile legii, iar alta, pentru ca apartine altei paturi sociale sa evite condamnarea.

 

Este evident insa ca de aceste dispozitii favorabile ale legii penale ar trebui sa beneficieze orice persoana aflata intr-o asemenea situatie, urmand sa depuna toate diligentele necesare in acest sens.

In fond, niciunei persoane nu ii convine sa execute o pedeapsa cu inchisoarea, in conditiile in care legea ii permite sa nu mai raspunda penal.

 

  • Cazuri din practica instantelor in care nu s-a putut beneficia de prevederile legii

 

Am intalnit in practica instantelor, situatii in care din diferite motive, inculpatii confruntati cu probleme financiare serioase nu au posibilitatea sa valorifice aceasta sansa care a fost data de legiuitor.

 

Aceasta se datoeaza faptului ca sunt in imposibilitate de a obtine venituri ori au o situatie materiala precara si lipsiti de ajutorul familiei, astfel ca in final nu dispun de suma de bani necesara pentru acoperirea prejudiciului sau pentru satisfacerea cerintelor partii vatamate, uneori nejustificata.

Ca atare, nu au reusit impacarea cu partea vatamata sau medierea si nici incetarea procesului penal.

 

De mentionat insa ca uneori suma de bani necesara pentru a beneficia de prevederile legii era doar modica, cum ar fi, de exemplu, costul unui telefonul mobil, care a fost sustras partii vatamate.

In consecinta,cei in cauza nu pot beneficia de prevederile legii, care le-a dat sansa sa nu mai raspunda penal si urmeaza sa execute o pedeapsa cu inchisoarea.

Chiar daca legea le acorda sansa unei asistente juridice gratuite prin avocati din oficiu, in lipsa sumelor de bani si a vointei partii vatamate de a se impaca nu pot evita condamnarea.

 

Pe de alta parte, prin comparatie, dupa cum am aratat deja, tot in practica instantelor sunt situatii in care desi a prejudiciat partea vatamata cu sume importante de bani, inculpatul a beneficiat de prevederile legale privind  incetarea procesului penal ca urmare a impacarii partilor sau medierii.

Aceasta situatie s-a datorat faptului ca, inculpatul dispunea de o situatie materiala buna si a avut posibilitatea sa repare prejudiciul si sa satisfaca pretentiile partii vatamate care, a acceptat impacarea sau medierea, ceea ce a condus la incetarea procesului penal.

 

Tot prin comparatie cu persoanele cu venituri insuficiente, care nu reusesc sa acopere un prejudiciu, uneori modic, desi este vorba de alte institutii ale dreptului penal si procesual penal decat cele aratate mai sus,se cunoaste din mass media ca alti inculpati, pentru ca dispun de situatii materiale bune platesc cautiuni in valoare de milioane de euro si astfel se judeca in stare de libertate.

Prin urmare, legea a creat conditii egale pentru ca in cazul savarsirii anumitor infractiuni inculpatul sa nu mai raspunda penal. Pentru ca sa si beneficiezi de aceste prevederi, depinde insa in ce patura sociala te afli, asa cum am dezvoltat mai sus.

 

Un alt caz pe care l-am sesizat in practica instantelor si in care nu s-a reusit impacarea partilor si nici medierea, cu consecinta incetarii procesului penal a fost insa de alta natura, cel in care partea vatamata a refuzat in mod categoric sa se impace sau sa se prezinte la mediere, motivand ca este dreptul acesteia de a se impaca sau nu cu inculpatul.

De mentionat ca, in acest caz inculpatul dispunea de suma de bani necesara acoperirii prejudiciului sau pentru alte pretentii ale persoanei vatamate, dar, in ciuda insistentelor  partea vatamata a refuzat constant orice negociere.

 

Intr-o alta speta, instanta nu a luat in considerare declaratiile inculpatului si ale partii vatamate, care au solicitat schimbarea incadrarii juridice a faptei pentru care inculpatul a fost trimis in judecata intr-o infractiune pentru care era posibila impacarea partilor si incetarea procesului penal.

 

De mentionat ca inculpatul, si chiar partea vatamata au dat declaratii  din care a rezultat ca infractiunea supusa judecatii este dintre cele pentru care era posibila impacarea partilor si incetarea procesului.

Contrar sustinerilor acestora, instanta a considerat ca declaratiile partilor nu sunt sincere si ca acestea sunt contrazise de celelalte probe ale dosarului care demonstreaza ca s-a comis o infractiune pentru care legea nu prevede posibilitatea ca prin impacarea partilor sau mediere sa inceteze procesul penal.

 

  • Cum este reglementata institutia impacarii in dreptul penal

 

Împăcarea este prevazuta in art. 159 cod penal, care dispune ca aceasta poate interveni în cazul în care punerea în mişcare a acţiunii penale s-a făcut din oficiu, dacă legea o prevede în mod expres.

Împăcarea înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă.

Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit.

 

Pentru persoanele lipsite de capacitate de exerciţiu, împăcarea se face numai de reprezentanţii lor legali, iar persoanele cu capacitate de exerciţiu restrânsă se pot împăca cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de lege.

În cazul persoanei juridice, împăcarea se realizează de reprezentantul său legal sau convenţional ori de către persoana desemnată în locul acestuia. Împăcarea intervenită între persoana juridică ce a săvârşit infracţiunea şi persoana vătămată nu produce efecte faţă de persoanele fizice care au participat la comiterea aceleiaşi fapte.

 

În cazul în care infracţiunea este săvârşită de reprezentantul persoanei juridice vătămate, dispoziţiile art. 158 alin. (4) se aplică în mod corespunzător.

 

De mentionat ca impacarea poate interveni in cazul infractiunilor pentru care punerea in miscare a actiunii penale s-a realizat din oficiu, cum sunt infractiunile de furt – art. 228 NCP; furt calificat – art. 229 alin. 1 si alin. 2 lit. b si c din NCP; furt de folosinta – art. 230 NCP; inselaciune – art. 244 NCP; inselaciune privind asigurarile – art. 245 NCP.

 

De asemenea, conform Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 27/2006, impacarea  trebuie sa fie personala, totala, expresa. Incetarea procesului penal in cazul infractiunilor pentru care impacarea partilor inlatura raspunderea penala poate fi dispusa de instanta numai atunci cand aceasta constata nemijlocit acordul de vointa al inculpatului si al persoanei vatamate de a se impaca total, neconditionat si definitiv, exprimat in sedinta de judecata de aceste parti, personal sau prin persoane cu mandat special, ori prin inscrisuri autentice.

 

  • Alte articole de acelasi autor:

 

-Ce trebuie sa stim, conform avocat asigurari, despre ce reprezinta si ce riscuri acopera asigurarea RCA si asigurarea facultativa CASCO;

In ce conditii, in cazul cererii de divort din culpa exclusiva a paratului, acesta poate fi obligat la plata unei prestatii compensatorii sub forma unei rente viagere;

De ce este considerata Camera preliminara o faza distincta a procesului penal;

-Motivele de recurs in noul Cod de procedura civila;

Accesul, fara drept, la un sistem informatic, infractiune prevazuta de art. 360 Cod penal;

Ce tebuie sa stii despre conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala.

 

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Ghidul Complet pentru Alegerea Pensulelor de Machiaj – Recomandări de la Iana Willkofer

Pensulele de machiaj sunt esențiale pentru a obține un...

Totul Despre Pensulele de Machiaj: Ghid Complet cu Iana Willkofer

Machiajul este o artă, iar pentru a obține cele...

Tot ce trebuie să știi despre pensulele de machiaj: Ghidul complet de la Iana Willkofer

În lumea machiajului, pensulele sunt instrumente esențiale pentru obținerea...