Stiri
20.9 C
Buzău

In ce situatii se cere lamurirea ori completarea raportului de expertiza sau o noua expertiza

Data:

 In ce situatii se cere lamurirea ori completarea raportului de expertiza sau o noua expertiza
Acest subiect necesita preliminar examinarea prevederilor despre expertiza, in mod sumar, asa cum acestea sunt  dispuse in Codul de procedura civila.

Se cunoaste ca, pentru clarificarea unor imprejurari legate de solutionarea litigiului sunt necesare uneori cunostinte de specialitate, ale unor persoane care sa posede asemenea cunostinte si sa le expuna instantei.

Intr-un asemenea caz, partile pot solicita incuviintarea unei expertize, ori instanta poate dispune din oficiu o expertiza.

In acest sens, art. 330 din Codul de procedura civila se refera la incuviinţarea expertizei, si anume: Când, pentru lămurirea unor împrejurări de fapt, instanţa consideră necesar să cunoască părerea unor specialişti, va numi, la cererea părţilor ori din oficiu, unul sau 3 experţi.

Termenul va fi stabilit astfel încât depunerea raportului de expertiză la instanţă să aibă loc conform dispoziţiilor art. 336. Când este necesar, instanţa va solicita efectuarea expertizei unui laborator sau unui institut de specialitate.

În domeniile strict specializate, în care nu există experţi autorizaţi, din oficiu sau la cererea oricăreia dintre părţi, judecătorul poate solicita punctul de vedere al uneia sau mai multor personalităţi ori specialişti din domeniul respectiv.

Pentru respectarea dreptului la aparare, la efectuarea expertizei pot participa experţi aleşi de părţi şi încuviinţaţi de instanţă, având calitatea de consilieri a ipărţilor, dacă prin lege nu se dispune altfel. În acest caz, ei pot să dea relaţii, să formuleze întrebări şi observaţii şi, dacă este cazul, să întocmească un raport separat cu privire la obiectivele expertizei.

Acest drept al partilor se prevede si   în art. 18 alin. (1) din O.G. nr. 2/2000: „Partea interesată are dreptul să solicite ca pe lângă expertul tehnic judiciar numit să mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala acesteia, şi un expert tehnic judiciar sau un specialist, nominalizat de aceasta şi încuviinţat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, în calitate de consilier al părţii, din categoria persoanelor prevăzute la art. 11-14”.

In ce priveste atributiile  consilierilor experţi, acestia au posibilitatea să dea relaţii, să formuleze întrebări şi observaţii si să întocmească un raport separat cu privire la obiectivele expertizei care a fost încuviinţata de instanţă.

Conform art. 336, cu denumirea “Raportul de expertiză”, constatările şi concluziile motivate ale expertului sau ale laboratorului ori ale institutului specializat căruia i s­a cerut efectuarea expertizei vor fi consemnate într­un raport scris, care va fi depus cu cel puţin 10 zile înainte de termenul fixat pentru judecată. În cazuri urgente termenul pentru depunerea raportului de expertiză poate fi micşorat. Când sunt mai mulţi experţi cu păreri deosebite lucrarea trebuie să cuprindă părerea motivată a fiecăruia.

Atunci cand constatarile si concluziile din raportul de expertiza nu corespund cu opiniile partilor, acestea pot cere instantei lămurirea sau completarea raportului.

In acest sens, in art.337 se arata ca, dacă este nevoie de lămurirea sau completarea raportului de expertiză ori dacă există o contradicţie între părerile experţilor, instanţa, la cererea partilor, sau din oficiu, poate solicita expertilor, la primul termendupa depunerea raportului, sa il lamureasca sau sa il completeze.

Este de mentionat ca, din punct de vedere procedural, acestea sunt cunoscute si sub denumirea de obiectiuni la raportul de expertiza.

Lamuririle, se refera la:

-aspectele rămase nelămurite sau insuficient lămurite prin expertiză în raport cu obiectivele stabilite;

-dacă există contradicţii între părerile experţilor. Nu este vorba de opiniile expertilor parte, ci de situatia in care expertiza este efectuata de trei experti.

Pe de alta parte, completarea raportului se refera la  aparitia necesitatii adaugarii unor obiective noi, în raport cu concluziile formulate în raportul de expertiza sau cu imprejurari noi care rezulta din cercetarea judecătorească.

In fapt, in practica cererea este denumita ca o suplimentare a raportului de expertiză.

In ce priveste termenul in care se poate cere lămurirea sau completarea raportului de expertiză, legea prevede ca se poate cere instanţei de oricare dintre părţile litigiului,  cel târziu la primul termen care urmează depunerii raportului de expertiză  Urmeaza ca instanţa sa se pronunţe prin încheiere asupra cererii de lămurire sau de completare a raportului, acestea urmand sa fie efectuate de acelasi expert.

De multe ori, dupa efectuarea expertizei, din diverse motive, partile sunt nemulţumite de concluziile expertului, astfel ca pot cere o contraexpertiza.

In acest sens, art.338 prevede ca, pentru motive temeinice, instanţa poate dispune, la cerere sau din oficiu, efectuarea unei noi expertize de către alt expert. O nouă expertiză va trebui insa cerută motivat, sub sancţiunea decăderii, la primul termen după depunerea raportului, iar dacă s­au formulat obiecţiuni, la termenul imediat următor depunerii răspunsului la obiecţiuni ori, după caz, a raportului suplimentar.

 

Prin urmare, s-a efectuat deja o prima expertiza in cauza dedusa judecatii, insa, este necesara o contraexpertiza, cu mentinerea obiectivelor primei expertize. Asa cum s-a aratat in literatura juridica,  exemple de motive pot fi: experţii au dat dovadă de lipsă de conştiinciozitate,  nu au fost obiectivi, sau că  nu au răspuns lămuririlor cerute.

 

  • Alte articole de acelasi autor:

Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina;

-in caz de accident asiguratorul raspunde chiar daca a intervenit impacarea partilor in procesul penal.

-ce trebuie sa stim despre pagubele acoperite prin asigurarea de raspundere civila .

-amanarea dosarului privind falimentul ASTRA si consecintele privind data platii despagubirilor.

Care sunt conditiile atragerii raspunderii persoanelor juridice care au savarsit infractiuni;

-Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina;

Ce afirmatii a facut Bogdan Olteanu la iesirea din arest ca urmare a judecarii masurii preventive si acuzatiei privind infractiunea trafic de influenta;

Fapta de evaziune fiscala prevazuta de Legea 241/2005 art.9 lit.b constituie infractiune numai daca s-a produs un prejudiciu;

–A fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice  dar nu s-a anulat si dreptul de a conduce autovehicule;

In ce cazuri se acorda exercitarea autoritatii parintesti unui singur parinte in caz de divort.

 

Cabinet avocat Tudor Ion

Responsabilitate, profesionalism, loialitate fata de client

www.avocat-tudor.ro

0724260393

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Top 6 motive să investești în marketing digital

Într-o eră în care consumatorii au tendința să folosească...

Alegerea unei agenții SEO compatibile cu nevoile afacerii

Provocarea finală, dar nu și cea mai mică, este...

Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...

Cum să alegi cel mai bun curs social media pentru afacerea ta

Ești în căutarea acelui curs de social media care...