Stiri
38.7 C
Buzău

Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal

Data:

 

 

Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal

 

  • Ca avocat apreciez ca este mai avantajos sa ceri astfel de daune in procesul penal

Solicitarea de despagubiri accidente, sub aspectul probarii prejudiciului suferit,  prezinta unele avantaje daca aceasta cerere are loc in procesul penal. Avem in vedere ca dovedirea faptei revine organului de cercetare penala sau procurorului iar aceasta situatie constituie un avantaj pentru victima unui accident auto.

In acest sens si in doctrina s-a apreciat ca mijloacele de investigare ale organelor de urmarire penala sunt mai eficiente decat cele puse la dispozitia victimei cand dreptul la despagubiri accidente se solicita separat, pe calea unui proces civil.

 

  • Pana la ce moment procesual se pot cere despagubirile pentru

accidentede catre victima.

 

Victima unui accident auto, ce poate fi persoana fizica sau juridica si care a suferit un prejudiciu are calitatea de parte vatamata in procesul penal.

Spre exemplu, pot exercita actiunea civila unitatile sanitare care au acordat asistenta medicala victimelor a caror sanatate si integritate corporala au fost lezate prin infractiune. Unitatile sanitare au obligatia de a acorda asistenta medicala ca urmare a incheierii contractului de asigurare medicala de sanatate.

Persoana care a suferit un astfel de prejudiciu poate opta pentru constituirea ca parte civila in procesul penal sau poate sa solicite despagubiri pe cale separate in cadrul unui proces civil.

 

Conform art. 20 din Codul de procedura penala, constituirea ca parte civilă se poate face până la începerea cercetării judecătoreşti iar organele judiciare au obligaţia de a aduce la cunoştinţa persoanei vătămate acest drept. Cercetarea judecatoreasca este considerate ca una dintre cele mai importante etape ale sedintei de judecata.

 

  • Modalitatile in care victima unui accident rutier se poate constitui

 parte civila

 

Constituirea ca parte civilă se face în scris sau oral, cu indicarea naturii şi a întinderii pretenţiilor, a motivelor şi a probelor pe care acestea se întemeiază.

În cazul în care constituirea ca parte civilă se face oral, organele judiciare au obligaţia de a consemna aceasta într-un proces-verbal sau, după caz, în încheiere.

În cazul nerespectării vreuneia dintre condiţiile mai sus aratate, persoana vătămată sau succesorii acesteia nu se mai pot constitui parte civilă în cadrul procesului penal, putând introduce acţiunea la instanţa civilă.

 

  • Ce alte cereri poate adresa instantei victima unui accident auto pana

la terminarea cercetarii judecatoresti.

 

Până la terminarea cercetării judecătoreşti, partea civilă poate:

-îndrepta erorile materiale din cuprinsul cererii de constituire ca parte civilă; -mări sau micşora întinderea pretenţiilor;

-solicita repararea prejudiciului material prin plata unei despăgubiri băneşti, dacă repararea în natură nu mai este posibilă.

 

  • Situatia cand mai multe persoane s-au constituit parte civila in scopul obtinerii de despagubiri accidente auto.

 

În cazul în care un număr mare de persoane care nu au interese contrarii s-au constituit parte civilă, acestea pot desemna o persoană care să le reprezinte interesele în cadrul procesului penal. În cazul în care părţile civile nu şi-au desemnat un reprezentant comun, pentru buna desfăşurare a procesului penal, procurorul sau instanţa de judecată poate desemna, prin ordonanţă, respectiv prin încheiere motivată, un avocat din oficiu pentru a le reprezenta interesele. Încheierea sau ordonanţa va fi comunicată părţilor civile, care trebuie să încunoştinţeze procurorul sau instanţa în cazul în care refuză să fie reprezentaţi prin avocatul desemnat din oficiu. Toate actele de procedură comunicate reprezentantului sau de care reprezentantul a luat cunoştinţă sunt prezumate a fi cunoscute de către persoanele reprezentate.

 

www.avocat-tudor.ro

0724260393

Alte articole cu subiect asemanator gasiti pe site-ul

www. avocatul-tudor.ro

-in caz de accident asiguratorul raspunde chiar daca a intervenit impacarea partilor;

-ce trebuie sa stim despre pagubele acoperite prin asigurarea de raspundere civila;

-amanarea dosarului privind falimentul ASTRA si consecintele privind plata despagubirilor.

 

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Panouri solare pentru casele din zonele izolate: Avantaje și provocări

Am descoperit că panourile solare pentru casele din zonele...

O promovare online eficienta pentru business-ul tau

Traim intr-o lume in care aproape tot se intampla...

Cum sa ai confortul necesar in interior?

Sistemele HVAC reprezinta un element esential pentru confortul si...

Tot ce trebuie să știți despre containerele modulare

Containerele modulare au devenit o soluție populară și inovatoare...