Limitele in care prin asigurarea RCA va puteti recupera prejudiciul
In calitate de conducator auto cunosc ca este o situatie cu totul neplacuta sa fii victima unui accident auto.
Cu atat mai neconfortabila este situatia in care masina ta este avariata fara sa fii vinovat, astfel ca esti pus in situatia sa pornesti pe drumul ce se dovedeste adesea anevoios al repararii autoturismului si obtinerii despagubirilor de la societatea de asigurari.
Ar fi util ca in astfel de moment sa te gandesti sa contactezi un avocat specializat ini recuperari daune ca urmare a unui accident auto pentru ca acesta iti poate fii de un real ajutor daca nu posezi cunostintele necesare pentru derularea unei astfel de proceduri.
Asa cum este normal, va trebui sa depasesti momentele stresante ce urmeaza accidentului si consecintele sale, astfel ca vei avea in vedere faptul ca esti asigurat si ca ai o polita RCA, astfel incat sa poti beneficia de acest efect al legii.
Directia Regim Permise de conducere si Inmatriculare a Vehiculelor a anuntat ca la sfarsitul anului trecut mai mult de 6,2 milioane de masini circulau pe strazile Romaniei si ca aproape 7 milioane de cetateni romani poseda permis de conducere.
Dat fiind statisticile care plaseaza tara noastra pe un loc deloc neonorabil in ce priveste frecventa accidentelor auto este bine sa cunosti cat mai multe despre polita RCA si cum sa o folosesti intr-un caz ca cel mai sus prezentat.
- Ce este asigurarea RCA
Obiectul asigurarii politei de asigurare RCA il reprezinta raspunderea civila delictuala a proprietarului sau a utilizatorului unui autovehicul pentru prejudiciile produse unei terte parti, prin intermediul autovehiculului inmatriculat sau inregistrat in România.
Mai simplu sus, asigurarea RCA este o asigurare obligatorie si se refera la daunele pe care le provoci altora din vina ta.
Riscurile acoperite sunt reprezentate de pagubele materiale directe si indirecte, vatamari corporale sau deces, inclusiv prejudicii fara caracter patrimonial.
- Pentru ce fel de prejudicii aveti dreptul sa fiti despagubit daca aveti o polita RCA
Asigurătorul RCA este obligat sa despăgubeasca partea prejudiciată pentru prejudiciile avute ca urmare a accidentului care s-a produs prin intermediul vehiculului asigurat, conform pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire. De mentionat insa ca ca acestea trebuie dovedite prin
mijloace de proba.
- Conditii pentru acordarea despagubirii
Este necesar insa ca evenimentul asigurat sa se produca în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA. De mentionat si ca limitele de despăgubire sunt prevăzute în contractul de asigurare RCA si nu pot fi depasite.
- Despăgubirile se acorda în formă bănească, pentru urmatoarele:
-vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii nepatrimoniale( ca urmare a unor suferinte psihice, daune morale);
-prejudicii materiale;
-prejudicii ca urmare a lipsei de folosinţă a vehiculului avariat;
-cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată.
- Intre ce limite se acorda despăgubirea
Despăgubirile care se acorda de catre o societate de asigurare ca urmare a unei asigurării RCA încheiată pentru vehiculul care a produs accidentul, nu vor putea depasi depăși valoarea prejudiciilor cauzate și nici limitele de răspundere la care s-a angajat asigurătorul.
Asigurătorii RCA au obligaţia de a stabili limite de despăgubire, care nu pot fi mai mici decât limitele de despăgubire prevăzute de normele în vigoare privind asigurarea RCA emise de către Autoritatea de Supraveghere Financiara.
- Cum se face plata primelor de asigurare
Conform precizarilor facute de Autoritatea de Supraveghere Financiara, tarifele de prime aferente asigurării obligatorii RCA diferă de la societate la societate și, în mod obligatoriu, sunt publicate pe site-urile proprii ale acestora. Societățile de asigurare își stabilesc propriile tarife de primă RCA și le notifică ASF-ului, fără ca acestea să fie însă supuse aprobării ASF.
La tarifele afișate, asigurătorii pot aplica diferiți coeficienți proprii de corecție (de reducere sau de majorare a primei), în funcție de diverse criterii pe care asiguratul le-ar putea îndeplini. După aplicarea acestor corecții proprii, dacă este cazul, asigurătorii au obligația să aplice sistemul bonus-malus pentru a determina prima de asigurare pe care asiguratul trebuie să o plătească.
Sistemul bonus-malus este reglementat prin normele emise de către Autoritatea de Supraveghere financiara și înseamnă că prima de asigurare pe care asiguratul/utilizatorul persoană fizică o va plăti depinde de istoricul său de daunalitate realizat într-o perioadă de referință. Astfel, dacă asiguratul se încadrează în una dintre clasele de bonus, prima de asigurare va fi redusă, iar dacă se încadrează în una dintre clasele de malus, prima de asigurare va fi majorată.
- Articole pe aceiasi tema le puteti gasi si pe site-ul www.avocat-tudor.ro
-in ce masura, in opinia avocat despagubiri accidente, masurile preconizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara vor influenta stoparea cresterii tarifelor RCA.
-in caz de accident asiguratul raspunde chiar daca a intervenit impacarea partilor in procesul penal.
-ce trebuie sa stim despre pagubele acoperite prin asigurarea de radpundere civila.
-amanarea dosarului privind falimentul ASTRA si consecintele privind plata platii despagubirilor.
Pe site-ul www.avocat-tudor.ro se pot consulta urmatoarele articole:
-ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri acordate in cadrul procesului penal;
-de ce este necesar ca un avocat despagubiri accidente sa te asiste la societatea de asigurare.
-in ce conditii asiguratul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.
0724260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion