Stiri
20.9 C
Buzău

Vinovatia persoanei juridice, in ce conditii aceasta revine organelor de conducere si cand raspund angajatii

Data:

Vinovatia persoanei juridice, in ce conditii aceasta revine organelor de conducere si cand raspund angajatii

Vinovatia persoanei juridice a constituit subiect de discutie cu privire la conditiile atragerii acesteia. S-a aratat ca, vinovăţia persoanei juridice se raportează la organele şi organizarea acesteia. In alte cazuri ca raspund doar angajatii. De asemenea ca, stabilirea vinovăţiei persoanelor fizice ce alcătuiesc organele persoanei juridice echivalează cu stabilirea vinovăţiei persoanei juridice în cauză.

Cum este reglementata vinovatia penala a persoanei juridice 

Legiuitorul roman a reglementat raspunderea penala a persoanei juridice in art. 135 Cod penal.
Acest text de lege prevede ca persoana juridică, cu excepţia statului şi a autorităţilor publice, răspunde penal pentru infracţiunile săvârşite în realizarea obiectului de activitate sau în interesul ori în numele persoanei juridice. Instituţiile publice nu răspund penal pentru infracţiunile săvârşite în exercitarea unei activităţi ce nu poate face obiectul domeniului privat. Răspunderea penală a persoanei juridice nu exclude răspunderea penală a persoanei fizice care a contribuit la săvârşirea aceleiaşi fapte.

Dupa cum se observa, legiuitorul foloseste termenul de raspunderea penala a persoanie juridice.

Conditiile in care este atrasa vinovatia si raspundea penala a persoanei juridice

Acestea rezulta din analiza dispozitiilor art.135 Cod penal, dupa cum se vor arata in continuare.

1.Angajarea răspunderii penale a persoanei juridice presupune ca aceasta să aibă personalitate juridică.

2.  Sa nu facă parte din categoria celor excluse, deoarece nu toate persoanele juridice răspund penal. Statul şi autorităţile publice nu răspund penal.

3. Sa se comita o infractiune in realizarea obiectului de activitate.
Aceasta conditie este realizata in situatia in care fapta a fost savarsita in stransa legatura cu obiectul de activitate al persoanei juridice.

4. Infractiunea sa se comita in interesul persoanei juridice.

5.  Infractiunea sa fie comisa in numele persoanei juridice.

6. fapta sa fie savarsita cu forma de vinovatie ceruta de legea penala

Cum se stabileste vinovatia in cazul persoanei juridice

Se au in vedere criteriile din cazul savarsirii unei infractiuni de catre o persoana fizice. Este necesar ca si in cazul persoanei juridice sa se stabileasca forma de vinovatie cu care aceasta a actionat.
Trebuie luat in considerare un anumit specific la stabilirea vinovatiei persoanei juridice. Anume, forma de vinovatie cu care a actionat persoana juridica. Aceasta se stabileste in raport de pozitia subiectiva a organelor persoanei juridice fata de fapta si de urmarile acesteia.

Particulariti privind raspunderea persoanei juridice

Actuala reglementare instituie o raspundere subiectiva a persoanei juridice. Trebuie sa se constate existenta actului material care face parte din continutul infractiunii. In plus, si existenta elementului subiectiv cerut de lege pentru infractiunea respectiva.

In cazul persoanelor juridice, elementul subiectiv prezinta o serie de particularitati. De exemplu, savarsirea infractiunii poate decurge dintr-o decizie intentionata luata de o persoana sau de catre mai multe persoane din cadrul societatii sau institutiei. Ori, dintr-o atitudine de neglijenta in cadrul persoanei juridice. Cum ar fi o organizare interna deficitara, masuri de protectia muncii insuficiente, restrictii bugetare. Ori, de alta natura care au creat conditiile ce au dus la comiterea infractiunii.

Studiu de caz din literatura juridica privind raspunderea penala a persoanei juridice

Un alt exemplu din literatura juridica este cel in care s-a apreciat ca fapta persoanei juridice nu poate fi conceputa(..) in afara faptei persoanei fizice care prin actiunile sau inactiunile ei determina conduita persoanei juridice. (…)Simpla legatura de fapt ori de drept intre persoana fizica si persoana juridica nu poate antrena si raspunderea penala a persoanei juridice pentru fapta persoanei fizice atat timp cat fapta retinuta in sarcina persoanei juridice nu a fost comisa in realizarea obiectului de activitate in interesul ori in numele ei. (C. Mitrache, C. Mitrache, Drept penal roman. Partea generala, Editura Universul Juridic, Bucuresti 2014, p. 153-154)

Studiu de caz din practica instantelor

Curtea de Apel a admis apelul inculpatei si a dispus in urma rejudecarii cauzei achitarea persoanei juridice. A fost acuczata de comiterea infractiunilor de vatamare corporala din culpa si a infractiunii de distrugere din culpa. A retinut ca, faptele nu au fost savarsite cu forma de vinovatie ceruta de lege. Persoanele fizice ce aveau calitatea de angajati ai persoanei juridice si au facut obiectul judecatii au fost condamnate pentru aceste infractiuni.

La prima instanta, persoana juridica a fost condamnata la plata unei amenzi penale de 375.000 de lei.
O proba importanta in dosarul cauzei a reprezentat expertiza efectuata.  Aceasta a arătat că explozia s-a produs ca urmare a migrării prin sol a gazului metan provenit de la conducta subterană de distribuţie a gazelor naturale. Conducta era fisurată din cauza coroziunii.

Motivele pentru care instanta a achitat persoana juridica

Pentru a pronunta solutia de achitare, Curtea de Apel nu a retinut apărările angajaţilor. In motivarea hotararii de achitare instanta de apel s-a referit la existenţa fisurii din conducta de gaze de pe alee. A unor răsuflători nefuncţionali în apropierea acestei fisuri, a existenţei unui sol îngheţat. Concentraţia de metan din acesta fiind cuprinsă între 3 şi 90%). Acest context a determinat migraţia gazului pe distanţa de 24 de metri până la blocul avariat şi prin spaţiile dintre polistiren şi peretele de cărămidă al blocului.

Persoana juridică nu răspunde penal pentru orice faptă comisă de reprezentanţii, prepuşii săi, ci doar dacă există şi pentru aceasta forma de vinovăţie prevăzută de lege.
In situatia de fata, retine culpa inculpaţilor persoane fizice angajaţi ai personei juridice. Acestia nu şi-au exercitat corespunzător atribuţiile de serviciu, astfel ca nu atrage inevitabil existenţa unei culpe a inculpatei persoane juridice.

Ce deficiente ar fi trebuit sa existe in sarcina peroanei juridice pentru sanctionare

Pentru a ne afla în prezenţa unei astfel de răspunderi este necesar să existe deficienţe, inacţiuni ale acesteia. In concret, ale consiliului de administraţie, acţionariatului, reprezentanţilor legali. Să fi creat premisele unui asemenea comportament neglijent al persoanelor fizice, comportament care a dus la explozia şi distrugerile aferente.
Or, în cazul de faţă nu se relevă astfel de deficienţe. Nu au existat organizări defectuoase, lipsa unui control al angajaţilor, lipsa aparaturii, instalaţiilor adecvate şi necesare acestei activităţi.

Conducta în care a apărut acea fisură era relativ nouă s-au organizat periodic activităţi de revizie. Societatea şi-a creat un sistem organizat de supraveghere şi control, apt să prevină, în principiu, astfel de incidente.
Reviziile au fost organizate potrivit normelor tehnice în vigoare. La intervale de 1 an, respectiv 2 ani s-au efectuat activităţi lunare de detectare a pierderilor de gaze cu aparatura corespunzătoare. S-au înfiinţat departamente de înregistrare şi soluţionare a sesizărilor de scăpări de gaze. S-a intervenit efectiv în zonele ori la instalaţiile respective, inclusiv la cea de alimentare a centralei pe gaz din apartamentul părţilor civile.

Alte articole de acelasi autor
-Cand se apreciaza ca un functionar a avut o purtare abuziva si fapta constituie infractiune;
-In ce consta infractiunea de frauda informatica;
-Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
-Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;
-Cand o persoana devine din suspect inculpat si ce drepturi si obligatii are un inculpat in procesul penal;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
–Care sunt conditiile de admisibilitate a emiterii ordinului de protectie intr un caz de violenta in familie.
-Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces illegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate
-In caz de refuz nejustificat autoritatea publica poate fi obligata sa elibereze certificatul de urbanism;
–Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;
–Ce trebuie sa stim, conform avocat asigurari despre ce reprezinta si ce riscuri acopera asigurarea RCA si asigurarea facultativa CASCO;
-Avocat penalist Bucuresti;
–In ce situatii se poate limita programul de vizitare a minorului de catre un parinte dupa divort;
–In ce situatii desi legea da posibilitatea incetarii procesului penal prin impacare sau acord de mediere unele persoane nu pot beneficia de aceste prevederi;
–Ce trebuie sa stim in opinia unui avocat infractiuni trafic si consum de droguri despre ce prevede Legea nr.143/2000;
-Concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala.
Profesionalism,responsabilitate,loialitate fata de client.
www,avocat-tudor.ro
0724260393

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Top 6 motive să investești în marketing digital

Într-o eră în care consumatorii au tendința să folosească...

Alegerea unei agenții SEO compatibile cu nevoile afacerii

Provocarea finală, dar nu și cea mai mică, este...

Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...

Cum să alegi cel mai bun curs social media pentru afacerea ta

Ești în căutarea acelui curs de social media care...