Stiri
20.9 C
Buzău

Punerea spatiului la dispozitie pentru consum de droguri, cand se pedepseste ca infractiune

Data:

Punerea spatiului la dispozitie pentru consumul de droguri poate constitui infractiune in anumite conditii.

De altfel, chiar si numai tolerarea consumului illicit de droguri intr-un spatiu pus la dispozitie consumatorului constituie infractiunea prevazuta de art.5 din Legea nr. nr.143/2000.

Motivul pentru care se pedepseste punerea spatiului la dispozitie pentru consumul de droguri 

In practica instantelor au existat cazuri in care au fost cercetate persoane ce pun la dispozitie anumite spatii pentru intalnirea unor persoane, care sa consume impreuna droguri. Sau, doar tolereaza astfel de activitati in spatiile ce le apartin.
Totodata, s-a dovedit ca uneori, persoanele consumatoare de droguri cunosc despre existenta unor astfel de spatii, in care pot consuma droguri si le frecventeaza pentru a se droga in comun.
Spatiile respective pot sa fie puse la dispozitia consumatorilor cu stiinta de catre persoana care le detine sau intretine. Sau, doar ca aceasta activitate sa fie tolerata pentru intalnirile consumatorilor de droguri.

Legea romana pedepseste aceasta fapta

Legea penala romana descurajeaza si pedepseste consumul organizat de droguri de catre mai multe persoane in acelasi loc.
De aceea, intr-un asemenea caz, persoanele care acorda folosinta spatiilor in vederea consumului illicit de droguri pot sa cada sub incidenta art.5 din Legea nr.143/2000. Aceasta implica sa fie cercetate pentru organizare si tolerare a consumului illicit de droguri.
In literatura juridica s-a aratat ca organizarea consumului de droguri pentru public este o fapta grava. Incalca interdictia consumului de droguri si contribuie la raspandirea flagelului toxicomaniei.

In ce consta infractiunea
de punerea  spatiului la dispozitie pentru consumul de droguri

Consta in punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unui local, a unei locuinţe sau a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri. O varianta este tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri.
Sanctiunea este închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

Legea 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri  nu pedepseste consumul de droguri.  Insa, fapta de a deține droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește. De asemenea, se pedepseste deținerea de droguri de mare risc pentru consum propriu, fără drept.

Cu toate acestea , consumatorul este pedepsit in mod indirect prin detinere. Nu poate fi consumator fara sa detina droguri. Din experienta, am constatat ca la perchezitiile domiciliare  dispuse in dosarele privind infractiuni la regimul drogurilor,  se gasesc droguri. Inculpatii motiveaza ca sunt pentru consumul propriu, dar adesea se dovedesc ca sunt pentru trafic de droguri.

Prin urmare, consumatorul se expune riscului de a fi cercetat pentru detinere de droguri in vederea consumului, dar si pentru trafic de droguri.

Ca avocat din Bucuresti, precizez ca ceea ce trebuie probat este ca, persoana cercetata a a pus la dispozitie spatiul in scopul de a se consuma substantele prevazute de lege ca interzise. Nu este suficient  sa se demonstreze doar ca in spatiul respectiv consuma substante interzise.

Modalitatile si formele de comitere a infractiunii de punerea spatiului la dispozitie pentru consumul de droguri

Ca avocat specializat in infractiuni droguri, constat ca modalitatile de comitere sunt urmatoarele.
-printr-o actiune, de a pune la dispozitia publicului un local, o locuinta sau un loc amenajat pentru consumul illicit de droguri.
-prin omisiune, tolerarea consumului illicit de droguri in locurile mai sus aratate.
In mod concret, prin aceste acte materiale unele persoane au posibilitatea de a folosi locurile mentionate in vederea consumului illicit de droguri.

Conditiile necesare pentru existenta infractiunii

-sa se puna la dispozitie un spatiu, iar cel care-l detine sa stie ca cei care-l frecventeaza consuma droguri;
-in spatiile puse la dispozitie sa se intalneasca mai multe persoane care cunosc ca locatia respectiva este destinata consumului de droguri.

In literatura de specialitate, s-a aratat despre fapta constand in intalnirile intamplatoare dintre consumatorii de droguri, prin rotatie,la locuinta fiecaruia dintre ei. Aceasta nu intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art.5 din Legea nr.143/2000.

-persoanele care frecventeaza locatia pusa la dispozitie trebuie sa fie consumatoare de droguri.
-spatiile sa fie puse la dispozitie cu stiinta si pentru consumul illicit de droguri.

Alte articole de acelasi autor:
-Ce neregularitate a procesului verbal de contraventie rutiera se poate invoca in instanta conform ultimei hotarari a instantei supreme publicate recent in Monitorul Oficial
–Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
–Ce a avut in vedere I.C.C.J cand a dispus încetarea procesului penal pentru infracţiunea de nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului ca urmare a împăcării părţilor.
-In ce conditii in cazul cererii de divort din culpa exclusiva a paratului acesta poate fi obligat la plata unei prestatii compensatorii sub forma unei rente viagere;
–Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident;

Alte articole ale autorului

– Ce inseamna un avocat in Uniunea Europeana;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
–Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine.
Cabinet avocat Tudor Ion
Responsabilitate, profesionalism,loialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393
avocat_tudorion@yahoo.com

Cabinetul de avocat Tudor Ion va poate ajuta in litigiile privind traficul si consumul de droguri. 

Ne puteti contacta, click aici sau email office@avocat-tudor.rCa avocat specializat in infractiuni drogur.

Contacteaza-ne acum

Default content


  Articol redactat de Avocat Tudor Ion

  Distribuie postarea:

  Popular

  Categorii

  Mai mult articole ca asta
  Legate de

  Top 6 motive să investești în marketing digital

  Într-o eră în care consumatorii au tendința să folosească...

  Alegerea unei agenții SEO compatibile cu nevoile afacerii

  Provocarea finală, dar nu și cea mai mică, este...

  Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

  În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...

  Cum să alegi cel mai bun curs social media pentru afacerea ta

  Ești în căutarea acelui curs de social media care...