Destituirea functionarilor publici, cand pot fi sanctionati disciplinar
Destituirea functionarului public si eliberarea din functie precum si sanctionaea disciplinara implica o procedura specifica.
In cazul functionarilor publici, angajatorul, autoritatile si institutiile publice pot dispune printr-un act unilateral de vointa incetarea contractului de munca, adica, concedierea.
In general, in cazul in care incetarea contractului de munca are loc din intiativa angajatorului, conform art.58 alin.(1) din Codul muncii poarta denumirea de concediere.
In cazul functionarilor publici termenul folosit de legiuitor este insa de eliberare din functie.
Semnificatia este insa incetarea raportului de munca, de serviciu.
Acest aspect se poate constata din examinarea art.99 din Legea nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici, sectiunea privind “Incetarea raportului de serviciu”.
In textul de lege mai sus mentionat se arata ca persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică va dispune eliberarea din funcţia publică prin act administrativ.
Acesta se comunică funcţionarului public în termen de 5 zile lucrătoare de la emitere.
Dupa cum se va observa unele din situatii reprezintă motive neimputabile funcţionarilor publici.
Cazurile cand eliberarea din functie nu este imputabila functionarului public
Ca avocat specializat in dreptul muncii, arat cazurile ca fiind urmatoarele:
a) autoritatea sau instituţia publică şi-a încetat activitatea ori a fost mutată într-o altă localitate, iar funcţionarul public nu este de acord să o urmeze;
b) autoritatea sau instituţia publică îşi reduce personalul ca urmare a reorganizării activităţii, prin reducerea postului ocupat de funcţionarul public;
c) ca urmare a admiterii cererii de reintegrare în funcţia publică ocupată de către funcţionarul public a unui funcţionar public eliberat sau destituit nelegal.
Ori pentru motive neîntemeiate, de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus reintegrarea;
d) pentru incompetenţa profesională, în cazul obţinerii calificativului nesatisfăcător la evaluarea performanţelor profesionale individuale;
e) funcţionarul public nu mai îndeplineşte condiţia prevăzută la art. 54 lit. g);
f) starea sănătăţii fizice sau/şi psihice a funcţionarului public, constatată prin decizie a organelor competente de expertiză medicală.
Nu îi mai permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare funcţiei publice deţinute;
g) ca urmare a refuzului neîntemeiat al înaltului funcţionar public de acceptare a numirii în condiţiile art. 93.
(2) Situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a)-c) şi e)-g) reprezintă motive neimputabile funcţionarilor publici.
Cazuri imputabile functionarului public cand se dispune destituirea din functie
Un avocat Bucuresti, va poate consilia cu privire la aceste cazuri.
Conform art.101 din Legea nr.188/1999,destituirea din funcţia publică se dispune, în condiţiile art. 78, prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică, ca sancţiune disciplinară aplicată pentru motive imputabile funcţionarului public,
a) pentru săvârşirea repetată a unor abateri disciplinare sau a unei abateri disciplinare care a avut consecinţe grave;
b) dacă s-a ivit un motiv legal de incompatibilitate, iar funcţionaru public nu acţionează pentru încetarea acestuia într-un termen de 10 zile calendaristice de la data intervenirii cazului de incompatibilitate.
(2) Actul administrativ prevăzut la alin. (1) se comunică funcţionarului public în termen de 5 zile lucrătoare de la date emiterii.
Comunicarea actului administrativ trebuie să se facă anterior datei destituirii din funcţia publică.
Art.78 din Legea privind Statutul functionarilor publici prevede ca sancţiunea disciplinară prevăzută la art. 77 alin. (3) lit. a) se poate aplica direct de către persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică.
(2) Sancţiunile disciplinare prevăzute la art. 77 alin. (3) lit. b)-e) se aplică de persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică, la propunerea comisiei de disciplină.
(3) Sancţiunile disciplinare nu pot fi aplicate decât după cercetarea prealabilă a faptei săvârşite şi după audierea funcţionarului public.
Audierea funcţionarului public trebuie consemnată în scris, sub sancţiunea nulităţii.
Refuzul funcţionarului public de a se prezenta la audieri sau de a semna o declaraţie privitoare la abaterile disciplinare care i se impută se consemnează într-un proces-verbal.
Procedura in cazul eliberarii functionarului public din functia publica
(3) În cazul eliberării din funcţia publică, autoritatea sau instituţia publică este obligată să acorde functionarilor publici un preaviz de 30 de zile calendaristice.
(4) În perioada de preaviz, persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică poate acorda celui în cauză reducerea programului de lucru, până la 4 ore zilnic, fără afectarea drepturilor salariale cuvenite.
(5) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. b), c), şi e), în perioada de preaviz, dacă în cadrul autorităţii sau instituţiei publice există funcţii publice vacante corespunzătoare, aceasta are obligaţia de a le pune la dispoziţie funcţionarilor publici.
Se mai refera la cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a)-c) şi e), dacă nu există funcţii publice vacante corespunzătoare în cadrul autorităţii sau instituţiei publice.
Autoritatea ori instituţia publică are obligaţia de a solicita Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, în perioada de preaviz, lista funcţiilor publice vacante.
În cazul în care există o funcţie publică vacantă corespunzătoare, identificată în perioada de preaviz, funcţionarul public va fi transferat în interesul serviciului sau la cerere.
Funcţionarul public de conducere are prioritate la ocuparea unei funcţii publice vacante la nivel inferior.
Ce este abaterea disciplinara in cazul functionarilor publici
Legea defineste abaterea disciplinara in acest caz ca fiind incălcarea cu vinovăţie de către funcţionarii publici a îndatoririlor corespunzătoare funcţiei publice pe care o deţin.
Dar şi a normelor de conduită profesională şi civică prevăzute de lege constituie abatere disciplinară şi atrage răspunderea disciplinară a acestora.
Faptele ce constituie abateri disciplinare conform Statutul functionarilor
publici
In art.77 din Legea nr.188/1999 se preved ce fapte constituie abateri disciplinare in cazul functionarilor publici,acestea fiind următoarele:
a) întârzierea sistematică în efectuarea lucrărilor;
b) neglijenţa repetată în rezolvarea lucrărilor;
c) absenţe nemotivate de la serviciu;
d) nerespectarea în mod repetat a programului de lucru;
e) intervenţiile sau stăruinţele pentru soluţionarea unor cereri în afara cadrului legal;
f) nerespectarea secretului profesional sau a confidenţialităţii lucrărilor cu acest caracter;
g) manifestări care aduc atingere prestigiului autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea;
h) desfăşurarea în timpul programului de lucru a unor activităţi cu caracter politic;
i) refuzul de a îndeplini atribuţiile de serviciu;
j) încălcarea prevederilor legale referitoare la îndatoriri, incompatibilităţi, conflicte de interese şi interdicţii stabilite prin lege pentru funcţionarii publici;
k) alte fapte prevăzute ca abateri disciplinare în actele normative din domeniul funcţiei publice şi funcţionarilor publici.
Sanctiunile disciplinare ce se pot aplica functionarilor publici
Sancţiunile disciplinare in cazul functionarilor publici sunt urmatoarele:
a) mustrare scrisă;
b) diminuarea drepturilor salariale cu 5-20% pe o perioadă de până la 3 luni;
c) suspendarea dreptului de avansare în gradele de salarizare sau, după caz, de promovare în funcţia publică pe o perioadă de la 1 la 3 ani;
d) retrogradarea în funcţia publică pe o perioadă de până la un an.
e) destituirea din funcţia publică.
In ce consta procedura in cazul sanctiunilor disciplinare aplicate
functionarilor publici
La individualizarea sancţiunii disciplinare se va ţine seama de cauzele şi gravitatea abaterii disciplinare, împrejurările în care aceasta a fost săvârşită.
De gradul de vinovăţie şi consecinţele abaterii, comportarea generală în timpul serviciului a funcţionarului public.
Precum şi de existenţa în antecedentele acestuia a altor sancţiuni disciplinare care nu au fost radiate în condiţiile prezentei legi.
Sancţiunile disciplinare se aplică în termen de cel mult 1 an de la data sesizării comisiei de disciplină cu privire la săvârşirea abaterii disciplinare.
Dar nu mai târziu de 2 ani de la data săvârşirii abaterii disciplinare.
Situatia cand fapta funcţionarului public a fost sesizată ca abatere disciplinară şi ca infracţiune.
Procedura angajării răspunderii disciplinare se suspendă până la dispunerea neînceperii urmăririi penale, scoaterii de sub urmărire penală ori încetării urmăririi penale.
Sau până la data la care instanţa judecătorească dispune achitarea sau încetarea procesului penal.
O situatie speciala este daca pe perioada cercetării administrative, functionarul public care a săvârşit o abatere disciplinară poate influenţa cercetarea administrativă.
Conducătorul autorităţii sau instituţiei publice are obligaţia de a interzice accesul acestuia la documentele care pot influenţa cercetarea.
Sau, după caz, de a dispune mutarea temporară a funcţionarului public în cadrul altui compartiment sau altei structuri a autorităţii ori instituţiei publice.
Alte articole de acelasi autor
-Pentru ce motive a fost achitat inculpatul care a recunoscut infractiunea de trafic de droguri si in probatiune au fost folositi martori protejati;
–In ce conditii se poate anula contractul in care una din parti profita de starea de nevoie, de lipsa de experienţă ori de lipsa de cunoştinţe a celeilalte părti;
–Ce se poate invoca pentru anularea deciziei de sanctionare disciplinara cu referire la procedura cercetării disciplinare;
–Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine
– Cum a motivat instanta revocarea unei masuri preventive dispuse fata de un inculpat acuzat de savarsirea unei infractiuni grave;
– Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
– Infractiunea de evaziune fiscala savarsita prin “sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea , declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate.
Cabinet avocat Tudor Ion
Responsabilitate, profesionalism, loialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393
avocat_tudorion@yahoo.com
Cabinetul de avocatura Tudor Ion va poate ajuta in litigii privind raspundere disciplinara.
Luati legatura cu noi, click aici si email office@avocat-tudor.ro
Contacteaza-ne acum
Default content
Articol redactat de Avocat Tudor Ion