Stiri
19.9 C
Buzău

La ce moment unei persoane i se atribuie calitatea de suspect in procesul penal

Data:

 

La ce moment unei persoane i se atribuie calitatea de suspect in procesul penal

Imagini pentru imagini suspect penal

Pe parcursul procesului penal, corespunzator unui anumit stadiu procesual, persoanei supuse cercetarii i se atribuite diferite calităţi, iar in functie de acestea,in mod corespunzator, drepturi şi obligaţii.

 

Astfel, conform art. 77 CPP, persoana cu privire la care, din datele şi probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală se numeşte suspect.

De mentionat insa ca desi suspectul nu este parte în procesul penal, are un rol important în desfăşurarea urmăririi penale.

 

De asemenea, art. 305 alin. (3) C.proc.pen. dispune cu privire la condiţiile care trebuiesc îndeplinite pentru a se dobândi calităţea de suspect:

-dacă din datele şi probele existente în cauză rezultă indicii rezonabile că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală, procurorul dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect.

 

  • Care sunt etapele privind atribuirea calitatii de suspect

In concret, aceste etape rezulta din prevederile Codului de procedura penala, Capitolul IV, intitulat “Efectuarea urmariri penale”, Sectiunea 1, “Desfasurarea urmaririi penale’, art. 305.

Astfel, in ce priveste inceperea urmăririi penale se dispun urmatoarele:

-când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă.

-inceperea urmăririi penale se dispune prin ordonanţă care cuprinde, după caz, menţiunile prevăzute la art. 286 alin. (2) lit. a)-c) şi g).

-când din datele şi probele existente în cauză rezultă indicii rezonabile că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală, procurorul dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect.

-faţă de persoanele pentru care urmărirea penală este condiţionată de obţinerea unei autorizaţii prealabile sau de îndeplinirea unei alte condiţii prealabile, efectuarea urmăririi penale se poate dispune numai după obţinerea autorizaţiei ori după îndeplinirea condiţiei.

 

Fata de cele mai sus aratate este de mentionat ca, despre persoana care se presupune ca a săvârşit o infracţiune, în Codul de procedură penală există nu numai mentiuni privind calitatea de suspect ci si si menţiuni privind calitatea de făptuitor, asa cum sunt urmatoarele:

-plângerea sau denunţul trebuie să cuprindă indicarea făptuitorului, dacă este cunoscut (art. 289 alin. (2), art. 290 alin. (2) C.proc.pen.;

-în cazul utilizării investigatorilor sub acoperire, autorizarea folosirii acestora se poate dispune de procuror dacă probele, localizarea şi identificarea făptuitorului, suspectului ori inculpatului nu ar putea fi obţinută în alt mod (art. 148 Cod proc.pen.

 

 

In ce priveste momentul atribuirii calitatii de suspect, urmeaza ca organul de cercetare penala sa analizeze probele administrate si in functie de acestea sa stabileasca daca sunt indeplinite sau nu condiţiile prevăzute de lege.

 

  • Ce drepturi are suspectul   

Imagini pentru imagini suspect penal

Acestea rezulta din dispozitiile art. 78 care arata ca suspectul are drepturile prevăzute de lege pentru inculpat, dacă legea nu dispune altfel.

In consecinta, din dispozitiile art. 83 Cod proc.pen vor rezulta drepturile suspectului, acestea fiind urmatoarele:

-dreptul de a nu da nicio declaraţie pe parcursul procesului penal, atrăgându-i-seatenţia că, dacă refuză să dea declaraţii, nu va suferi nicio consecinţă defavorabilă, iar dacă va da declaraţii, acestea vor putea fi folosite ca mijloace de probă împotriva sa

-dreptul de a fi informat cu privire la fapta pentru care este cercetat şi încadrareajuridică a acesteia;

-dreptul de a consulta dosarul, în condiţiile legii;

-dreptul de a avea un avocat ales, iar dacă nu îşi desemnează unul, în cazurilede asistenţă obligatorie, dreptul de a i se desemna un avocat din oficiu;

-dreptul de a propune administrarea de probe în condiţiile prevăzute de lege,de a ridica excepţii şi de a pune concluzii;

-dreptul de a formula orice alte cereri ce ţin de soluţionarea laturii penale şicivile a cauzei;

-dreptul de a beneficia în mod gratuit de un interpret atunci când nu înţelege,nu se exprimă bine sau nu poate comunica în limba română;

– dreptul de a apela la un mediator, în cazurile permise de lege;i) dreptul de a fi informat cu privire la drepturile sale;

-alte drepturi prevăzute de lege.

 

  • Care sunt diferentele de tratament procesual intre suspect si inculpat

 

Exista anumite limitari ale drepturilor procesuale ale suspectului, astfel:

-legea procesual penala nu prevede  pentru suspect, spre deosebire de inculpat, anumite drepturi procesuale. In acest sens este încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei care poate fi facuta doar de inculpat.

-fata de suspect nu se poate dispune  masura arestatrii preventive, arestarii la domiciliu, măsurile controlului judiciar şi controlului judiciar pe cauţiune;

 

Alte articole de acelasi autor:

Ce prevede Ordinul nr. 1343/2006 din 06/11/2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis.

De ce este necesara modernizarea metodei de efectuare a anchetei psihosociale in cazul stabilirii conditiilor exercitarii autoritatii parintesti de catre instanta de tutela;

Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;

In ce conditii revine unei persoane raspunderea pentru fapta proprie.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Top 6 motive să investești în marketing digital

Într-o eră în care consumatorii au tendința să folosească...

Alegerea unei agenții SEO compatibile cu nevoile afacerii

Provocarea finală, dar nu și cea mai mică, este...

Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...

Cum să alegi cel mai bun curs social media pentru afacerea ta

Ești în căutarea acelui curs de social media care...