Cum va puteti recupera banii si bunurile daca ati fost victima unei fapte penale
- Prin ce modalitate se recupereaza prejudiciul in procesul penal
In diferite etape ale vietii noastre, oricare dintre noi, ca persoane fizice, suntem expusi unor imprejurari care pot provoca suferinte, o anumita pagubă ori prejudiciu, care poate fi de natura morala sau materiala, ca urmare a savarsirii unei fapte penale ori contraventionale.
Intr-o astfel de situatie, conform art. 19 alin. (2) C. proc. pen. persoana respectiva, inclusiv persoana juridica, are dreptul sa recupereze prejudiciul prin exercitarea unei acţiuni civile, astfel dobândind calitatea de parte civila.
Asadar, urmeaza ca intr-o astfel de situatie sa apelati la mijlocul juridic prin care pot fi trase la răspundere civilă delictuală-pentru ca se presupune ca s-a savarsit un delict-persoanele care au participat la săvârşirea unei infracţiuni, acesta fiind reprezentatat de actiunea civila.
In mod concret, urmeaza sa va adresati organului de cercetare penala cu o cerere in acest sens, iar acesta va lua act de constituirea dumneavoastra ca parte civila in procesul penal. Astfel veti dobandi, conform unui anume limbaj juridic, in speta, de drept procesual penal, calitatea de parte civila in procesul penal.
In continuare insa, dupa cum se va arata, in functie de anumite criterii sau chiar de decizia pe care o veti lua, actiunea civila poate fi exercitata in cadrul procesului penal sau separat, in cadrul unui proces civil.
In acest sens, in literatura juridica acţiunea civilă a fost definita ca fiind acţiunea exercitată de persoana vătămată sau de moştenitorii ori succesorii în drepturi ai acesteia, în scopul reparării prejudiciului produs prin săvârşirea infracţiunii, care are ca obiect tragerea la răspundere civilă delictuală a inculpatului şi, după caz, a părţii responsabile civilmente.
Aceasta rezulta si din dispozitiile art. 19 alin. (1) din C. proc. pen., in care se prevede ca acţiunea civilă exercitată în cadrul procesului penal are ca obiect tragerea la răspundere civilă delictuală a persoanelor responsabile potrivit legii civile pentru prejudiciul propus prin comiterea faptei care face obiectul acţiunii penale.
- Cine poate sa ceara recuperarea prejudiciului si pe cine vizeaza aceasta actiune
Persoanele care se pot constitui parte civilă sunt urmatoarele:
-persoana vătămată:
-moştenitorii, succesorii în drepturi ori lichidatorii persoanei vătămate.
In mod corespunzator, persoanele care sunt vizate de actiunea de recuperare a prejudiciului poarta denumirea de subiecti pasivi ai actiunii civile, acestea fiind urmatoarele:
-inculpatul;
-partea responsabilă civilmente.
- Cazurile in care actiunea civila nu este exercitata direct de catre persoana prejudiciata
Cu toate acestea, în anumite situaţii exercitarea acţiunii civile nu se realizeaza in mod direct de către persoana vătămată, si anume:
-atunci când persoana vătămată nu are capacitate de exerciţiu sau are capacitate de exerciţiu restrânsă, acţiunea civilă este exercitata in numele acesteia de către reprezentantul legal sau, după caz, de catre procuror;
-in situatia in care persoana vătămata a decedat, acţiunea civilă este exercită de către moştenitorii acesteia;
-daca persoana vătămată este o persoană juridică aflata în procedura de reorganizare, desfiinţare sau de dizolvare, acţiunea civilă urmeaza sa fie exercitată decătre succesorii în drepturi ori lichidatorii acesteia;
Daca insa persoana vătămată a transmis dreptul său la repararea prejudiciului, ulterior momentului in care s-a constituit ca parte civilă, iar acţiunea nu a fost disjunsă, aceasta urmeaza sa fie exercitată de către succesorii convenţionali.
- exista posibilitatea ca dupa introducerea actiunii civile sa renuntati la recuperarea prejudiciului in tot sau in parte
Din diferite motive, care pot interveni pe parcursul procesului penal si care tin exclusiv de persoana dvs., persoana vătămată care a ales sa se constituie parte civilă, are posibilitatea sa renunţe la exercitarea acesteia.
Aceasta situatie rezulta si din dispozitiile art. 22 C.proc. pen. in care se arata ca persoana vătămată care s-a constituit parte civilă poate renunţa în tot sau în parte la pretenţiile civile.
Cu toate acestea, în situatia in care persoana vatamata este o persoana lipsita de capacitate de exerciţiu sau care are o capacitate de exerciţiu restrânsă, acţiunea civilă este exercitată de către procuror.
- In ce momente ale procesului puteti sa cereti recuperarea prejudiciului
Inca de la momentul in care veti sesiza organul de cercetare penala, iar acesta va dispune ca aveti calitatea de parte vatamata in procesul penal, aveti posibilitatea sa solicitati recuperarea prejudiciului si sa cuantificati valoarea acestuia.
In acest fel are loc constituirea ca parte civilă a persoanei vătămate si se va pune în mişcare a acţiunea civila.
Daca insa la acest moment procesual nu ati cerut sa se repare prejudiciul sau nu l-ati cuantificat inca, nu este prea tarziu pentru ca, in conformitate cu art. 20 alin. (1) C. proc. pen., constituirea ca parte civilă se poate face până la începerea cercetării judecătoreşti.
- Care sunt condiţiile exercitării acţiunii civile
In primul rand, trebuie cunoscut faptul ca in scopul admiterii actiunii civile trebuiesc indeplinite anumite conditii, iar acestea sa fie cumulative, acestea fiind urmatoarele:
-să existe o faptă ilicită;
-ca urmare a săvârşirii infracţiunii să se fi produs un prejudiciu, care poate fi moral sau material;
-să existe un raport de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciul creat; -persoana care are dreptul la repararea prejudiciului să se constituie parte civilă, cu excepţia cazului în care acţiunea civilă este exercitată de către procuror;
-să existe vinovăţia persoanei care a cauzat producerea prejudiciului;
-prejudiciul să fie cert şi să nu fi fost reparat.
- Ce cazuri de negocieri exista in vederea recuperarii prejudiciului
In cazul in care se cere recuperarea prejudiciului în faţa instanţei penale poate avea loc o tranzacţie, mediere sau o recunoaştere a pretenţiilor civile.
In acest sens, art. 23 alin. (1) C. proc. pen.,dispune ca, în cursul procesului penal, cu privire la pretenţiile civile, inculpatul, partea civilă şi partea responsabilă civilmente pot încheia o tranzacţie sau un acord de mediere, potrivit legii.
De asemenea, conform art. 23 alin.(2) C.proc.pen. inculpatul are posibilitatea sa recunoasca pretenţiile civile, în tot sau în parte, dar numai cu acordul părţii responsabile civilmente si in aceasta situatie instanţa il obligă la despăgubiri în măsura recunoaşterii.
Conform art. 23 alin.(3) C.proc.pen., cu privire la pretenţiile civile nerecunoscute pot fi administrate probe.
- Cum este mai bine sa cereti recuperarea prejudiciului, in fata instantei penale sau civile
Dupa cum am aratat, persoana prejudiciata va dobandi calitatea de persoana vătămată, si astfel, are posibilitatea sa aleaga intre exercitarea acţiunii civile în procesul penal, alăturat acţiunii penale, sau separat, în instanţa civila. Desi, in principiu, odata aleasa una din aceste alternative, nu se mai poate parasi, in unele situatii se poate deroga de la această regula iar persoana prejudiciată care s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal poate exercita acţiunea civilă în cadrul instanţei civile:
-prin hotărâre definitivă, instanţa penală a lăsat nesoluţionată acţiunea
civila;
-procesul penal a fost suspendat , conform art. 27 alin. (3) C. proc. pen.
-procurorul a dispus ,masura clasarii cauzei.
Persoana care are dreptul la repararea prejudiciului în urma săvârşirii unei infracţiuni, ce a exercitat acţiunea civilă iniţial în cadrul instanţei civile, poate exercita ulterior acţiunea civilă în cadrul procesului penal, dacă:
acţiunea civilă a fost exercitată în cadrul instanţei civile, anterior punerii în mişcare a acţiunii penale [art. 27 alin. (4) teza I C. proc. pen.]
-acţiunea civilă a fost exercitată în cadrul instanţei civile ca urmare a suspendării procesului penal, procesul fiind reluat.
Opinia autorului este ca reuperarea prejudiciului in cadrul procesului penal este mai avantajoasa datorita faptului ca nu veti plati taxa de timbru in vederea introducerii cererii de chemare in judecata la instanta civila si pentru ca administrarea probelor se va face de catre procuror, care de multe ori pune concluzii in favoarea dvs.
- Alte articole de acelasi autor:
Cum trebuie sa procedati intr-un accident de circulatie soldat cu avarierea autovehiculelor;
– In ce situatii se aplica raspunderea pentru ruina edificiului;
–Ce modificari a adus Legea 143/2000 privind combaterea traficului illicit de droguri;
0724260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion