Stiri
32.9 C
Buzău

In ce conditii se poate cere revizuirea unei hotarari pentru ca judecatorul a exercitat functia cu rea credinta

Data:

In ce conditii se poate cere revizuirea unei hotarari pentru ca judecatorul a exercitat functia cu rea credinta

 

In articolul precedent am aratat ca revizuirea unei hotarari definitive presupune o noua judecata asupra fondului cauzei pe baza unor elemente noi si ca acest fapt nu inseamna ca ea poate fi invocata pentru orice fel de greseli, cum ar fi interpretarea gresita a probelor.

De asemenea, am aratat ca revizuirea este o cale de atac extraordinara si ca motivele pentru care revizuirea poate fi ceruta sunt numai cele expres prevazute de dispozitiile legale.

 

Intre aceste motive sunt si cele prevazute de art. 509 pct.4 Cod procedura civila,respectiv, situatia cand un judecător a fost sancţionat disciplinar definitiv pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dacă aceste împrejurări au influenţat soluţia pronunţată în cauză.

 

Asa cum se poate observa, din formularea textului de lege de mai sus rezulta ca pentru ca sa poata fi admisa revizuirea bazata pe acest motiv trebuie indeplinite unele conditii, acestea fiind urmatoarele:

cel care savarseste abaterea pentru care a intervenit sanctiunea disciplinara poate fi numai judecatorul.

Se are in vedere ca judecatorul a comis o abatere grava care afecteaza drepturile si interesele partilor, doar acesta dispune masurile in vederea solutionarii procesului si pronunta hotararea. Din aceste motive dispozitia legala mentionata se refera doar la judecator, nu si la alti participanti la proces, cum ar fi grefierul, procurorul sau magistratul asistent.

 

-judecatorul sa fi fost sanctionat disciplinar.

Prin urmare, aceasta conditie exclude ipoteza in care judecatorul a fost sanctionat penal sau administrativ.

In ce priveste sanctionarea disciplinara a judecatorilor, aceasta este prevazuta de Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Legea prevede ca in urma unei sesizari, Inspectia judiciara efectueaza verificari si daca constata ca exista indiciile savarsirii unei abateri disciplinare incepe cercetarea disciplinara prealabila.

In ipotza in care din cercetari se confirma savarsirea faptei este sesizata sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii.

Daca aceasta va constata ca sesizarea este intemeiata va pronunta o sanctiune disciplinara. Impotriva hotararii se poate exercita recurs de catre persoana in cauza.

 

-sanctiunea aplicata judecatorului trebuie sa ramana definitiva.

Se poate deduce ca anterior ramanerii definitive a hotararii de sanctionare disciplinara nu este admisibila revizuirea intemeiata pe motivul mai sus aratat.

 

sanctiunea disciplinara sa fie aplicata pentru exercitarea cu rea credinta sau grava neglijenta a atributiilor de serviciu.

In Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor se definesc aceste notiuni. In acest sens, se arata ca exista rea credinta atunci cand judecatorul sau procurorul incalca cu rea credinta normele de drept material ori procesual, urmarind sau aceptand vatamarea unei persoane. De asemenea, se arata si ca exista grava neglijenta atunci cand judecatorul sau procurorul nesocoteste din culpa in mod grav, neandoienic si nescuzabil, normele de drept material ori procesual.

 

-sanctiunea disciplinara aplicata pentru exercitarea functiei cu rea crdinta sau neglijenta sa fi fost de natura a influenta solutia ce face obiectul revizuirii.

In literatura judica s-a aratat ca acest motiv de revizuire se poate invoca numai daca prin fapta judecatorului sanctionat disciplinar a fost denaturata solutia dintr-o anumita cauza.

  • Alte articole de acelasi autor:

 

-In ce situatii conflictul de interese este apreciat ca fiind infractiune;

-Ce trebuie sa stim despre combaterea infractiunilor de coruptie prin Directia Nationala Anticoruptie;

Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime.

Cabinet avocat Tudor Ion

Responsabilitate, profesionalism, loialitate fata de client

www.avocat-tudor.ro

0724260393

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Tot ce trebuie să știți despre containerele modulare

Containerele modulare au devenit o soluție populară și inovatoare...

Locuințe din Containere: O Soluție Modernă și Sustenabilă

Într-o lume în continuă schimbare, locuințele din containere devin...

Containerul de șantier O soluție practică și eficientă pentru proiectele tale

În domeniul construcțiilor, eficiența și organizarea sunt esențiale pentru...

Container Comercial Inovația Spațiilor Comerciale la ZHouseContainer.ro

Într-o lume în continuă schimbare, inovația în designul și...