Stiri
0.7 C
Buzău

Cand se considera ca un conducator auto refuza sau se sustrage de la recoltarea de mostre biologice

Data:

Cand se considera ca un conducator auto refuza sau se sustrage de la recoltarea de mostre biologice

In practica instantelor dar si in literatura de specialitate s-au intalnit cazuri in care unele persoane cercetate sub aspectul savarsirii infractiunii de de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice au motivat fapta respectiva prin teama sau alergia provocata de intepaturi ,motive religioase sau chiar art.22 din constitutia Romaniei privind dreptul la viata, la integritate fizica si psihica.

Desigur ca in unele cazuri, astfel de motive pot fi indreptatite, insa problema ce se pune  este ca sustinerile respective trebuiesc probate.

Spre exemplu,  prin acte in cazul unor afectiuni medicale.

 

  • Ce prevede codul penal despre aceasta infractiune

Pentru a cunoaste daca a fost savarsita aceasta infractiune este necesar sa cunoastem dispozitiile art. 337 din Codul penal pentru ca acesta o reglementeaza.

In acest sens, se arata: Constituie infractiunea de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice refuzul ori sustragerea conducatorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat in procesul de instruire, sau a examinatorului autoritatii competente, aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, de a se supune prelevarii de mostre biologice necesare in vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei unor substante psihoactive se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani.

 

Mergand mai departe cu analiza dispozitiilor de mai sus, se poate constata ca modalitatile prin care poate fi savarsita infractiunea sunt:

  • prin refuz;
  • prin sustragere de la prelevarea de mostre biologice.

 

Trebuie precizat insa ca, atat in privinta primei modalitati, refuzul de a se supune prelevării de mostre biologice, cat si a cele de a doua modalitati, sustragerea, din dispozitiile O.U.G. nr. 195/2002, a Regulamentul de aplicare a acesteia dar si din literatura de specialitate au rezultat anumite cazuri in care exista obligaţia legală de a se supune prelevării mostrelor biologice.

 

  • Dispozitii legale care prevad obligativitatea supunerii la recoltarea de

probe biologice

-art.38 din OUG 195/2002 dispune: Conducătorii vehiculelor, cu excepția celor trase sau împinse cu mâna, instructorii auto atestați să efectueze instruirea practică a persoanelor pentru obținerea permisului de conducere, precum și examinatorul autorității competente, în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, sunt obligați să se supună testării aerului expirat și/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substanțe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, la solicitarea polițistului rutier.

 

-art.88 din OUG 195/2002 prevede ca recoltarea probelor biologice se face în instituții medicale autorizate sau în instituții medico-legale și se efectuează numai în prezența unui reprezentant al poliției rutiere.

Stabilirea concentrației de alcool sau a prezenței în organism de substanțe ori produse stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora se face în instituțiile medico-legale autorizate, în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătății Publice.

Stabilirea prezenței alcoolului în aerul expirat sau testarea preliminară a prezenței în organism a substanțelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora se face de către poliția rutieră, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate.

 

Stabilirea concentrației de alcool în aerul expirat se face de către poliția rutieră, cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat și verificat metrologic.

Persoana care conduce un autovehicul sau tramvai, testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic certificat și depistată ca având o concentrație de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, poate solicita acestuia să i se recolteze probe biologice de către instituțiile medicale prevăzute la alin. (1), în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.

 

Persoana care conduce un autovehicul sau tramvai, testată cu un mijloc tehnic certificat ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării probelor biologice sau testării cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic.

Conducătorilor de autovehicule sau tramvaie, testați în trafic cu un mijloc tehnic certificat, care indică prezența, în produsele biologice, a unor substanțe sau produse stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, li se recoltează obligatoriu probe biolologice.

 

 

  • unele exemple de situatii in care se recolteaza mostre biologice

 

-daca a fost depistat în trafic conducând cu o concentraţie de peste 0,40 mg/lalcool pur în aerul expirat sau a fost implicat într-un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, iar prin testarea aerului expirat a rezultat că are o concentraţie alcoolică mai mare de 0,40 mg/l ori a fost implicat într-un accident de circulaţie din care a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane.

 

  • Cum procedeaza politistul rutier

In cazurile in care este obligatorie prelevarea de mostre biologice urmeaza ca poliţistul rutier sa aduca la cunostinta persoanei in cauza faptul că este obligatoriu să i se recolteze mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei substanţelor psihoactive.

Daca persoana in cauza refuza in mod explicit, politistul rutier va intocmi un proces verbal prin care constata infractiunea.

 

  • In ce consta sustragerea de la prelevarea de mostre biologice

In cazul modalitatii de săvârşire a infracţiunii constand în sustragerea de la prelevarea de mostre biologice  autorul se eschivează, fuge, scapă sau amână suficient de mult timp executarea obligaţiei legale de prelevare a mostrelor biologice, consecinta fiind ca rezultatul nu va mai fi concludent.

  • Alte articole de acelasi autor:

Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;

In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.

-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;

-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala;

–Renuntarea la judecata.

Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;

– Avocat dreptul muncii.

Cabinet avocat Tudor Ion

Responsabilitate, profesionalism,loialitate fata de client

www. avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

 

 

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Top 5 accesorii esențiale pentru telefonul tău Apple

Sursa foto: Pexels.com În era tehnologiei moderne, telefonul Apple a...

Malabaila – Arta și Originalitatea Hainei Pictate Manual

Într-o lume în care moda rapidă și produsele de...

Cum să amanetezi mașina rapid și în siguranță

În momentele în care ai nevoie urgentă de bani,...

Crema pentru dureri de spate: Găsește soluția rapidă pentru o viață fără dureri

Durerea de spate este una dintre cele mai comune...