Stiri
6.3 C
Buzău

In ce conditii se apreciaza ca o persoana comite infractiunea de violare vietii private

Data:

In ce conditii se apreciaza ca o persoana comite infractiunea de violare vietii private

Infractiunea de violare a vietii private face parte din infractiunile ce aduc atingere domiciliului si vietii private din Capitolul IX al Codului penal.

Infractiunea de violare a vietii private este o faptă nou incriminată în legea penală fiind reglementata de art.226 din Codul penal si consta in urmatoarele:

-atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.

-divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute înalin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

 

De mentionat faptul ca acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

 

Din cele de mai sus  rezultă că actiunea de atingere a vieții private trebuie să se realizeze in urmatoarele conditii:

-fără drept.

Prin urmatoarele acte material: fotografiere, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane ori ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei convorbiri private;

-sa priveaca numai o persoană aflată într-o locuință sau încăpere ori dependință ținând de acestea, o persoană aflată într-un spațiu privat( nu privește o persoană af ată într-un spațiu public).

 

  • Nu constituie infracţiune fapta săvârşită in urmatoarele conditii

 

-de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile,dacă justifică un interes legitim;

-dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;

-dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni

-dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.

-Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şialin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

 

Conform art. 226 alin. (2) din Codul penal, divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

 

Din cele de mai sus rezulta ca in acest caz actele materiale constau intr-o acțiune de divulgare, difuzare,prezentare sau transmitere, de asemenea, fără drept de:

–sunetelor ascultate cu mijloace tehnice sau înregistrate audio cu privire la o persoană aflată într-o locuință sau încăpere ori dependință ținând de acestea;

–a convorbirilor private ascultate cu mijloace tehnice sau înregistrateaudio, indiferent de locul unde se afl ă persoana;

– a imaginilor obținute prin fotografi ere, captare sau înregistrare cu privire la o persoană aflată într-o locuință sau încăpere ori dependință ținând de acestea.

 

Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a acestor categorii de sunete, convorbiri sau imagini poate fi făcută către o altă persoană sau către public, pentru existența infracțiunii fiind suficient să fie făcută către o singură altă persoană.

 

Si in acest caz acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

 

 

  • Faptele mai sus aratate nu constituie infracțiune in urmatoarele cazuri:

-fapta a fost săvârșită de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile,dacă justifică un interes legitim;

–persoana vătămată a acționat explicit cu intenția de a fi văzută ori auzită de făptuitor ;

-făptuitorul surprinde săvârșirea unei infracțiuni sau contribuie la dovedireasăvârșirii unei infracțiuni;

-făptuitorul surprinde fapte de interes public, care au semnificație pentru viața comunității și a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.

 

 

Conform art. 226 alin. (5) din Codul penal constituie infractiune plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârșirii faptelor prevăzută în alin. (1) și alin. (2).

Nu este îndeplinită condiția ca plasarea să fie săvârșită fără drept, de exemplu, în cazul în care acțiunea este realizată în baza unui mandat de supraveghere tehnică, emis de judecătorul de drepturi și libertăți.

  • Alte articole de acelasi autor;

In ce situatie a fost achitat inculpatul pentru infracţiunile de conducerea unui vehicul fara permis de conducere si conducerea unui vehicul sub influenta bauturilor alcoolice;

In ce consta infractiunea de frauda informatica;

Ce practici anticoncurentiale sunt interzise de Legea concurentei nr.21/1996 si cum se cerceteaza acestea;

Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;

Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

 

 

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...

Cum să alegi cel mai bun curs social media pentru afacerea ta

Ești în căutarea acelui curs de social media care...

Cum contribuie platformele de cursuri live la dezvoltarea personală și profesională

Una dintre modalitățile inovatoare și eficiente de a investi...

Filantropia și Impactul Social: Cum Donațiile Pot Schimba Lumea

Filantropia este o forță puternică de transformare a lumii...