Stiri
7.1 C
Buzău

In ce conditii poti fi exonerat de infractiunea de punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare

Data:

In ce conditii poti fi exonerat de infractiunea de punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare

 

In practica instantelor au fost cazuri in care anumite persoane,dupa ce au sustras autoturisme sau le-au cumparat ca fiind avariate,au montat piese importante la un alt autoturism,astfel rezultand un autoturism cu o alta identitate. Ulterior,autoturismul a fost pus in circulatie,astfel ca instanta a fost sesizata cu infractiunea de conducere a unui autoturism cu numar fals de inmatriculare.

 

Intr-un alt caz s-a retinut fapta inculpatului de a conduce pe drumurile publice un autovehicul pe caroseria căruia au fost montate piese şi numărul de înmatriculare aparţinând altui autoturism.

Sau,intr-o speta s-a retinut fapta persoanei care a condus pe drumurile publice un autovehicul neînmatriculat, dar care purta totuşi un număr.

Instanta a stabilit ca in acest caz s-au comis două infracţiuni,prevăzute de art. 334 alin. (1) Cod penal şi 334 alin. (2) Cod penal, aflate în concurs.

Desigur ca,autorul unui accident de circulatie al carui vehicul are un numar fals de inmatriculare sau inregistrare si care paraseste locul accidentului este mai greu de identificat.

 

Tocmai datorita pericolului social pe care-l reprezinta astfel de fapte precum si urmarilor, Codul penal sanctioneaza in art.334 alin.(2) fapta constand în punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare.

De fapt,infractiunea de punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare reprezinta o forma agravata a infractiunii de punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat.

 

Cu toate acestea,condamnarea pentru o asemenea infractiune intervine numai daca sunt intrunite anumite conditii prevazue de lege pentru existenta acesteia.

Una din conditii este sub aspectul laturii subiective a infractiunii,anume daca autorul a actionat cu vinovatia ceruta de lege.

In cazul infractiunii de punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare forma de vinovatie ceruta de lege este este intentia. Acest aspect va trebui probat.

 

De exemplu,intr-o speta,inculpatul acuzat de o astfel de infractiune a afirmat ca nu a savarsit infractiunea cu forma de vinovatie ceruta de lege,respective.cu intentie. A sustinut ca la momentul savarsirii faptei nu a cunoscut faptul ca autoturismul era neinmatriculat in circulatie si avea numar fals de inmatriculare pentru ca l-a achizitionat de la o persoana pe care nu o cunostea,nici nu mai are cum sa-l identifice iar repectiva persoana nu i-a adus la cunstinta aspectele infractionale.

La formularea unei astfel de acuzatii inculpatul va trebui sa demonstreze ca nu a prevazut rezultatul faptei si nici nu a urmarit si acceptat producerea lui.

 

O alta conditie pentru existenta infractiunii care daca nu este indeplinita autorul este exonerat de raspundere se refera la modalitatea in care acesta a actionat la savarsirea faptei.

Astfel,din examinarea modului cum este reglementata infractiunea se poate observa ca actiunea concreta prin care se savarseste  aceasta infractiune consta in punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare.

De aceea,trebuie stabilit daca fapta a fost comisa prin cele doua modalitati de savarsire a infractiunii, si anume:

1.punerea in circulatie a vehiculului cu numar fals de inmatriculare sau inregistrare;

2.conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu numar fals de inmatriculare sau inregistrare;

 

In plus,avand in vedere ca aceasta infractiune poate fi savarsita numai daca exista urmatoarele cerinte esentiale,urmeaza sa se stabileasca existenta acestora:

1.fapta sa fie comisa pe un drum public;

2.cerinţa ca autovehiculul sau tramvaiul să aibă număr fals de înmatriculare sau înregistrare.

 

In ce priveste notiunea de numar fals de inmatriculare, Codul penal nu o o defineste,a rezultat insa din practica judiciara si doctrina.

Astfel,intr-o cauza penala s-a aratat ca prin numar fals de inmatriculare se intelege orice numar care nu are correspondent intr-o inscriere reala in evidentele organului competent sa efectueze inmatricularea acelui autovehicul.

Numarul real pe care l-a avut autovehiculul la un moment dat,dar care si-a pierdut valabilitatea, constituie numar fals de inmatriculare.

 

Intr-o interpretare data acestei notiuni in doctrina s-a aratat ca un număr este fals în situaţia în care nu există o corespondenţă faptică între numărul de înmatriculare sau de înregistrare atribuit de autoritatea competentă prin procedura înmatriculării sau înregistrării şi numărul folosit în concret de un autovehicul care circulă pe drumurile publice, putând fi şi un număr imaginar.

  • Alte articole de acelasi autor:

Cand se considera ca un conducator auto refuza sau se sustrage de la recoltarea de mostre biologice;

Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;

In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.

-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;

-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala;

–Renuntarea la judecata.

Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;

Ce nereguli de procedura la recoltarea mostrelor biologice pot fi invocate in cazul infractiunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante;

In ce conditii se poate anula contractul in care una din parti profita de starea de nevoie, de lipsa de experienţă ori de lipsa de cunoştinţe a celeilalte părti;

Ce se poate invoca pentru anularea deciziei de sanctionare disciplinara cu referire la procedura cercetării disciplinare;

–Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine

– Cum a motivat instanta revocarea unei masuri preventive dispuse fata de un inculpat acuzat de savarsirea unei infractiuni grave;

– Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;

Cabinet individual avocat Tudor Ion

Responsabilitate,professionalism,loialitate fata de client

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

 

 

 

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...

Cum să alegi cel mai bun curs social media pentru afacerea ta

Ești în căutarea acelui curs de social media care...

Cum contribuie platformele de cursuri live la dezvoltarea personală și profesională

Una dintre modalitățile inovatoare și eficiente de a investi...

Filantropia și Impactul Social: Cum Donațiile Pot Schimba Lumea

Filantropia este o forță puternică de transformare a lumii...