Stiri
17.1 C
Buzău

Ce neregularitate proces verbal contraventie rutiera duce la anularea sa

Data:

O neregularitate a procesului verbal de contraventie rutiera poate conduce la castigarea procesului cu politia. Imagini pentru imagini proces verbal contraventie

Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizata asupra unei astfel de neregularitati si a dispus asupra acesteia.

In procesul-verbal de contravenție prin care se dispune reținerea permisului de conducere pot sa fie omise spre consemnare anumite  mențiuni.

Date obligatorii in procesul verbal de contraventie

Procesul verbal de contraventie, sub aspectul legalitatii sale, conform prevederilor art. 34 alin. 1 din O.G. 2/2001 trebuie sa contina anumite mentiuni.

Trebuie incheiat cu respectarea dispozitiilor art. 17 din O.G. 2/2001. 

In caz contrar exista motive de nulitate expresa care pot sa fie invocate de petent sau de instanta din oficiu.

Astfel, procesul verbal trebuie sa cuprinda obligatoriu mentiuni privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator.  Numele si prenumele contravenientului, fapta savarsita, data comiterii acesteia si semnatura agentului constatator.

Descrierea faptelor, neregularitatea procesului verbal de contraventie

Faptele trebuie descrise suficient pentru a permite instantei sa aprecieze asupra lor si sa fie corect incadrate in drept.

Scrisul agentului constatator sa fie lizibil, in caz contrar lipseste descrierea faptei contraventionale. 

Faptele contraventionale sa fie descrise in mod complet. Articolele din O.U.G. 195/2002 care prevad si sanctioneaza respectivele fapte sa fie corect indicate.

La fel si articolul care instituie aplicarea punctelor de penalizare.

De asemenea, obiectiunile petentului sa fie evidentiate la rubrica „Alte mentiuni”, acesta semnand procesul verbal contestat.

Cu ce neregularitate proces verbal contraventie a fost sesizata instanta suprema

Respectiv,  aplicarea sancțiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce, durata suspendării și temeiul legal.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost sesizata in acest sens si a admis sesizarea respectiva. S-a pronuntat cu privire la recursul în interesul legii. 

Respectiv, lipsa mențiunilor cu privire la aplicarea sancțiunii suspendării dreptului de a conduce, a intervalului de timp și a temeiului de drept in care se aplica sanctiunea.

Ca urmare, hotararea a fost publicata in Monitorul Oficial,astfel si este obligatorie pentru instantele de judecata.

Ce a hotarat instanta suprema

A hotarat ca lipsa acestor mentiuni atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de contravenție prin care s-a dispus reținerea permisului de conducere.

Motivarea hotararii se refera la interpretarea şi aplicarea dispozițiilor art. 96 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002. Aceasta vizeaza circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Neconsemnarea, în cuprinsul procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, a sancţiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce. A intervalului de timp în care acesta este suspendat şi a temeiului juridic. Se sancţioneaza cu nulitatea relativă parţială a procesului-verbal.

Este condiționată de producerea unei vătămări care nu poate fi înlăturată decât prin anularea măsurii privind reţinerea permisului de conducere.

Aceasta hotarare este obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.

Articole de lege invocate in hotarare

Instanta face trimitere la art.96 alin.(1) din OUG 195/2002. Textul se refera la  faptul ca sancţiunile contravenţionale complementare au ca scop înlăturarea unei stări de pericol.

Totodata, preîntâmpinarea săvârşirii altor fapte interzise de lege şi se aplică prin acelaşi proces-verbal prin care se aplică şi sancţiunea principală a amenzii sau avertismentului.

La art.517 alin.(4) din Codul de procedura civila. Acesta dispune ca dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanţe.

Consecinte neregularitate proces verbal contaventie rutiera

Or, prin aceasta hotarare a instantei supreme  petentii au un motiv in plus pentru a contesta procesul verbal de contraventie rutiera.   

Este necesar ca în procesul-verbal de contravenție să fie trecută nu doar măsura reținerii permisului de conducere.

Ci, și măsura suspendării dreptului de a conduce, a duratei acestei măsuri și temeiul legal.

Daca nu se procedeaza astfel, procesul-verbal de contravenție e anulabil ca urmare a admiterii unei plangeri contraventionale cu un asemenea obiect.

Alte articole de acelasi avocat

Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;

Ce a avut in vedere I.C.C.J cand a dispus încetarea procesului penal pentru infracţiunea de nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului ca urmare a împăcării părţilor.

-In ce conditii in cazul cererii de divort din culpa exclusiva a paratului acesta poate fi obligat la plata unei prestatii compensatorii sub forma unei rente viagere;

Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;

-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;

In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident;

– Ce inseamna un avocat in Uniunea Europeana;

Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;

Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine.

Cabinet avocat Tudor Ion

Responsabilitate, profesionalism,loialitate fata de cli

https://avocat-tudor.ro

0724260393

Cabinetul de avocat Tudor Ion va ofera solutii avocatiale in litigii contraventii rutiere.

Luati legatura cu noi, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro

Contacteaza-ne acum


  Articol redactat de Avocat Tudor Ion

  Distribuie postarea:

  Popular

  Categorii

  Mai mult articole ca asta
  Legate de

  Solutii dentare accesibile si profesionale

  In ziua de astazi, toti oamenii pot beneficia de...

  Top 6 motive să investești în marketing digital

  Într-o eră în care consumatorii au tendința să folosească...

  Alegerea unei agenții SEO compatibile cu nevoile afacerii

  Provocarea finală, dar nu și cea mai mică, este...

  Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

  În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...