Grupul infractional organizat se pedepseste daca numai daca sunt indeplinite cerintele legii
Grupul infractional organizat, presupune activitatea mai multor persoane în calitate de participanti la savarsirea unei infractiuni, indiferent de rolul jucat de către aceștia. Ca avocat in Bucuresti am constatat ca in practica instantelor, mult prea usor uneori, prezenta a trei persoane la comiterea unei infractiuni are semnificatia infractiunii prevazute de art.367 Cod penal.
Inculpatii mai si recunosc comiterea infractiunii de constituirea unui grup infractional organizat, desi participatia a fost nesemnificativa, sau nedovedita. Aceasta, numai ca sa beneficieze de avantajele reducerii pedepsei in cadrul procecedurii simplificate.
Cum este reglementata in lege constituirea grupului infractional organizat
Infractiunea de constituire a unui grup infractional organizat face parte din infractiunile contra ordinii si linistii publice. Infractiunea este reglementata de 367 Cod penal care si defineste grupul infrctional oraganizat.
Grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp şi pentru a acţiona în mod coordonat. Scopulul este comiterea uneia sau mai multor infracţiuni. Conform alin.1 iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepseşte. Sanctiunea este inchisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Pedepsa este agravata cand infracţiunea care intră în scopul grupului infracţional organizat este sancţionată de lege cu pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau cu închisoarea mai mare de 10 ani. Respectiv, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Cauze de nepedepsire a grupului infractional organizat sau de reducere a pedepsei
Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost urmate de săvârşirea unei infracţiuni, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), dacă denunţă autorităţilor grupul infracţional organizat, înainte ca acesta să fi fost descoperit şi să se fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului.
(5) Dacă persoana care a săvârşit una dintre faptele prevăzute în alin. (1)-(3) înlesneşte, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului şi tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracţional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate.
Studiu de caz in care instanta a constatat ca nu a existat grupul infractional organizat
La comiterea faptelor au participat trei inculpati, dar instanta a retinut ca nu sunt indeplinite cerintele pentru existenta infractiunii prevazute de art.367 Cod penal. Ca, nu a existat un grup infractional organizat, ci, o pluralitatea constituita.
A motivat ca, in lipsa unui probatoriu care sa demonstreze existenta unei activitati autonome a inculpatilor de initiere. Respectiv, constituire a unei grupari infractionale, activitate care sa ramana distincta de comiterea infractiunii ce a constituit scopul acesteia. Care sa vizeze organizarea actiunilor infractionale, prin fixarea modalitatilor si rolului fiecarui membru in cadrul gruparii constituite. Fapta capata valentele juridice ale pluralitatii ocazionale, prevazute de art.77 lit.1Cod penal.(Decizia 644/2019 a Curtii de Apel Craiova).
Starea de fapt retinuta de instanta despre grupul infractional organizat
La comiterea faptei au participat trei inculpati, unul din acestia asigurand paza. Modul de operare folosit de inculpati consta in fortarea fantei ATM-ului, introducerea dispozitivului tip furculita confectionat artizanal de unul din inculpati in cala de rulare a numerarului. Dupa care inculpatii plecau de la locul faptei, asteptand ca un client al bancii sa vina pentru a extrage o suma de bani cu un card valid.
Gruparea infractionala nu poate fi dedusa doar din participarea inculpatilor la savarsirea infractiunii ce a constituit scopul gruparii. Nu poate fi echivalat cu aceasta, in lipsa unor elemente concrete care sa demonstreze intelegerea lor neechivoca de a-si reuni eforturile. De a se supune unei discipline si de a actiona potrivit unui plan bine stabilit pentru savarsirea unei sau mai multor infractiuni.
Instanta a schimbat incadrarea juridica a infractiunii de constituire a unui grup infractional organizat
In temeiul art.16 alin.(1) lit.a C.pr.pen. i-a achitat pe inculpati pentru comiterea infractiunii de constituirea unui grup infractional organizat. Prevazuta de art.367 alin.(1) si (3) C.pen.,nefiind intrunite elementele constitutive ale acesteia sub aspectul tipicitatii obiective si subiective.
A schimbat incadrarea juridica a faptelor pentru care inculpatii au fost trimisi in judecata,retinandu-se forma continuata a infractiunii de furt calificat,savarsita de trei sau mai multe persoane impreuna.
Pentru existenta infractiunii de constituirea unui grup infrctional este nevoie de o anumita ierarhizare a membrilor grupului. In scopul de a se retine caracterul structural al grupului, actiunea coordonata a membrilor grupului,un program, o impartire a rolului fiecarui membru.
Or,in speta mai sus arata, nu au existat probe care sa demonstreze existenta unei activitati autonome a inculpatilor. Sau de initiere si constituire a unei grupari infractionale, activitate care sa ramana distincta de comiterea infractiunii ce a constituit scopul acesteia.
Alte articole de acelasi autor
-In ce conditii se pedepseste evaziunea fiscala prin nedeclarare,declarare fictiva ori declarare inexacta cu privire la sediile principale conform Legii 241/2005;
Care sunt conditiile atragerii raspunderii persoanelor juridice care au savarsit infractiuni;
-Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina;
-Fapta de evaziune fiscala prevazuta de Legea 241/2005 art.9 lit.b constituie infractiune numai daca s-a produs un prejudiciu;
–A fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice dar nu s-a anulat si dreptul de a conduce autovehicule;
–In ce cazuri se acorda exercitarea autoritatii parintesti unui singur parinte in caz de divort;
-Cum invoci si ce neregularitati exista privind citarea si comunicarea actelor intr-un proces;
Ce prevede legea despre independenta sotilor si controlul corespondentei celuilalt sot;
-Intre ce persoane exista obligatia de intretinere conform Codului civil;
-In ce conditii se apreciaza ca divortul este din culpa unuia dintre soti;
-Ce prevede Codul civil despre intinderea acordului sotilor cand acesta are loc pe cale judiciara;
Din ce motive nu a fost anulat dreptului de a conduce un vehicul desi a fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.
-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala;
-Renuntarea la judecata.
–Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;
–Avocat dreptul muncii.
Responsabilitate, profesionalism, confidentialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion