Stiri
19.9 C
Buzău

Expertiza medico-legala psihiatrica,cum va ajuta un avocat

Data:

Expertiza medico-legala psihiatrica se dispune cand organul judiciar urmeaza sa aprecieze  asupra discernamantului unei persoane. Se are in vedere in special, care a fost starea psihica a persoanei in momentul comiterii faptei. Astfel, se poate constata vinovatia persoanei la comiterea unei fapte iar aceasta presupune existenta discernamantului.

Realitatea demonstreaza ca  in unele imprejurari  fapta fost comisa in conditii de tulburare psihica. Prin urmare, trebuie cunoscuta influenta acestei stari asupra capacitatii individului, de a putea aprecia continutul si consecintele faptelor sale.

Cum va poate ajuta un avocat in cazul expertizei medico-legale psihiatrice

Probele nu au o valoare mai dinainte stabilita. Expertiza medico-legala psihiatrica are insa un rol important in ce priveste stabilirea discernamantului, a starii sanatatii mintale a unei persoane.

Avocatul va poate oferi un ajutor calificat in situatia cand sunteti parte intr-o cauza in care este necesara o astfel de expertiza. Va ofera o consultanta juridica in ce priveste utilitatea dispunerii acestei probe. Daca dosarul se afla pe rolul organului judiciar, avocatul poate formula obietivele expertizei. Daca expertiza nu este completa, poate solicita completarea sau, dupa caz, o noua expertiza.

Aveti dreptul la un ,expert parte iar avocatul colaboreaza cu acesta ca sa va obtina cele mai bune rezultate.

Necesitatea existentei discernamantului

Discernamantul a fost definit ca, functie psihica prin care persoana este in masura sa conceapa rezutatul unei actiuni. De asemeni, sa conceapa etapele de desfasurare a acesteia si urmarile care decurg din savarsirea ei, capacitatea individului de a-si organiza motivat o actiune.

A mai fost definit ca fiind capacitate psihică a unei persoane de a-şi da seama de semnificaţia faptelor sale şi a urmărilor produse de acestea.

Capacitatea de discernamant este o functie pihica, astfel ca este necesar ca o persoana sa raspunde in fata legii doar cand are discernamant. Sa aiba posibilitatea de a distinge binele de rau, sa judece caracterul faptelor sale, de a le intelege. Totodata, cand are libertatea de a lua o hotarare si de a actiona liber.

Expertiza medico-legala psihiatrica in cauze civile

Expertiza medico-legala psihiatrica este utila nu numai in cazul faptelor cu incidenta penala, acestea fiind mai cunoscute.  Cunoasterea discernamantului si sanatatii mintale este necesara si in unele cauze civile. De exemplu, al punerii sub interdictie, capacitatea de a testa, de a incheia acte de vanzare-cumparare, donatie, testament.

Art.1205 din codul civil se refera la lipsa discernamantului.Este anulabil contractul încheiat de o persoană care, la momentul încheierii acestuia, se afla, fie şi numai vremelnic, într-o stare care o punea în neputinţă de a-şi da seama de urmările faptei sale.

Dispozitiile rt. 164 alin. (1) Cod civil, se refera la persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei mintale ori debilităţii mintale. Aceasta va fi pusa sub interdicţie judecătorească, ca măsură de ocrotire a majorului în sensul art. 106 alin. (2) Cod civil.

Art.320 din Codul de procedura penala se refera la “Scutirea de jurământ” la copiii care nu au împlinit vârsta de 14 ani. Precum şi la cei care sunt lipsiţi de discernământ în momentul audierii, fără a fi puşi sub interdicţie,. Acestia pot fi ascultaţi, fără jurământ, însă instanţa le va atrage atenţia să spună adevărul. Va ţine seama, la aprecierea depoziţiei lor, de situaţia lor specială.

Art.349 Cod procedura civila dispune asupra marturisirii judiciare. Aceasta nu produce efecte daca a fost facuta de o persoana lipsita de discernamant sau daca duce la pierderea unui drept de care cel care face recunoasterea nu poate dispune.

Reglementarea expertizei medico-legala psihiatrica in procesul penal

Art. 184 Cod procedura penala, in Capitolul, Probele, mjloacele de proba si procedeele probatorii, reglementeza expertiza medico-legala psihiatrica.

Se arata ca aceasta se dispune in cazul infracţiunilor comise de minorii cu vârsta între 14-16 ani. De asemenea, în cazul uciderii sau vătămării copilului nou-născut ori a fătului de către mama.

Alta situatie, atunci când organul de urmărire penală sau instanţa are o îndoială asupra discernământului suspectului. Dupa caz, al inculpatului, în momentul săvârşirii infracţiunii ce face obiectul acuzaţiei.

In aceste situatii se dispune efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice, stabilindu-se, totodată, termenul de prezentare în vederea examinării.

Expertiza se efectuează în cadrul instituţiei medico-legale de către o comisie, constituită potrivit legii.

Art.117 Cod de Procedura Penala dispune despre expertiza medico-legala psihiatrica obligatorie.

Efectuarea unei expertize medico-legale psihiatrice este obligatorie in cazul infractiunilor de omor deosebit de grav. De asemenea, atunci cand organele de urmarire penala sau instanta de judecata au indoieli asupra starii psihice a individului sau a inculpatului

Cadrul juridic si organizatoric este reglementat insa si de legislatia privind organizarea si functionarea institutiilor de medicina legala.

Cine dispune expertiza medico-legală psihiatrică

Din dispozitiile art.184 Cod procedura penala se constata situatiile in care se dispune aceasta expertiza.

-suspectul sau inculpatul este un minor cu vârsta cuprinsă între 14-16 ani;

-suspectul sau inculpatul este mama acuzată de uciderea sau vătămarea copilului nou-născut ori a fătului

-organul de urmărire penală/instanţa de judecată are îndoială asupra discernământului suspectului/inculpatului în momentul săvârşirii infracţiunii ce face obiectul actuzaţiei.

Expertiza poate fi dispusă în cursul urmăririi penalede  organele de cercetare penală sau procuror.

In continuare, instituţia medico-legala procedeaza la diagnosticarea stării psihice a persoanei expertizate. In mod concret, stabileşte dacă persoana respectivă a acţionat cu discernământ.

Se cunosc situatii in care au fost descoperite tulburări ce au putut afecta discenământul persoanei expertizate.

Ce prevede legea penala despre iresponsabilitatea faptuitorului

Art.48 Codul Penal se refera la notiunea juridica de iresponsabilitate, care inlatura raspunderea penala, datorita starii psihice a faptuitorului la momentul savarsirii faptei. Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala daca faptuitorul  din cauza alienatiei mintale sau din alte cauze nu putea sa-si dea seama de actiunile / inactiunile sale. Sau, nu putea fi stapan pe ele, ori nu putea să le controleze, fie din cauza unei boli psihice, fie din alte cauze.

Un exemplu de cauza de neimputabilitate, intoxicatia, este prevazut in art.29 Cod penal.

Fapta prevăzută de legea penală săvârşită de persoana care, în momentul comiterii acesteia, nu putea să-şi dea seama de acţiunile sau inacţiunile sale. Ori, nu putea să le controleze, din cauza intoxicării involuntare cu alcool sau cu alte substanţe psihoactive.

Iresponsabilitatea faptuitorului înlătură atât caracterul penal al faptei cat si răspunderea penală.

Alte articole de acelasi autor

-infractiunile contra patrimoniului;

Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;

Care sunt prevederile si limitele asigurarii RCA  prin care va puteti recupera prejudiciul;

Ce posibilitate ofera Legea 143/2000 persoanei cercetate pentru deţinere illegala de droguri pentru propriul consum de a nu mai executa pedeapsa privativă de libertate;

In ce poate consta consilierea de cate un avocat specializat in dreptul muncii.

Apelati la serviciile cabinetului de avocatura Tudor Ion in cazul dispunerii de expertize, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro

Contacteaza-ne acum

Default content


  Articol redactat de Avocat Tudor Ion

  Distribuie postarea:

  Popular

  Categorii

  Mai mult articole ca asta
  Legate de

  Top 6 motive să investești în marketing digital

  Într-o eră în care consumatorii au tendința să folosească...

  Alegerea unei agenții SEO compatibile cu nevoile afacerii

  Provocarea finală, dar nu și cea mai mică, este...

  Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

  În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...

  Cum să alegi cel mai bun curs social media pentru afacerea ta

  Ești în căutarea acelui curs de social media care...