Stiri
35.4 C
Buzău

Esti roman in strainatate, ai o mostenire in tara, cum e mai avantajos sa fii reprezentat la autoritati?

Data:

Daca esti cetatean roman stabilit in strainatate si revendici o mostenire in tara, cum e mai avantajos sa fii reprezentat la autoritati?

Ca avocat, am fost intrebat de cetateni romani din strainatate,  despre posibilitatea intocmnirii de acte notariale, cum sunt actele de mostenire, documentele de călătorie, de stare civilă sau de alte acte din România.

Din diverse motive, cum ar fi programul de munca care nu le permnite sa lipseasca, obligatii de familie, distanta fata de tara, era dificil sa se prezinte la un notar din Romania.

Cu atat mai mult este dificil sa vina in mod repetat in tara.

De exemplu, sa se prezinte la instanta in vederea solutionarii unei cereri de chemare in judecata sau  pentru actele necesare in vederea dezbaterii unei mosteniri.

De ce, nu au fost acceptate uneori, de catre notarii romani, procurile pentru mostenire autentificate la notarii locali de cetatenii romani din strainatate

In ce priveste dezbaterea unei mosteniri, unii cetateni romani stabiliti in strainatate au apelat la notari locali pentru declaratii de acceptare a succesiunii sau de procuri.

Au fost insa situatii in care, la prezentarea actelor catre un notar roman au existat obiectiuni de catre acesta si nu au putut rezolva problema cu care se confruntau.

De exemplu obiectiunea ca, nu a fost  respectat modelul precizat de UNNPR.

Sau, ca exista neconcordante intre actele prezentate de persoana in cauza si ce s-a consemnat in actul intocmit la notarul local.

 Legea ofera  insa posibilitatea unei proceduri prin care cetatenii romani stabiliti in strainatate pot sa obtina in conditii avantajoase  acte notariale.

Respectiv, o procura care sa fie autentificata la consulatul din tara in care se afla persoana respectiva.

Prin procura se va putea astfel desemna o alta persoana, de exemplu in cazul actelor juridice un avocat, care să va reprezinte la birourile notariale sau institutiile din Romania unde este necesar.

Motive pentru care e avantajos pentru cetatenii romani din strainatate ce au o mostenire, autentificarea la consulat, potrivit unui avocat specializat

In acest sens, site-ul Ministerului Afacerilor Externe https://www.econsulat.ro/Procura/ contine indrumari care pot fi de folos in scopul aratat.  

Se arata ca:” procura este actul notarial prin care o persoană (mandantul) împuternicește o altă persoană (mandatarul) să îndeplinească în numele său anumite formalități sau să o reprezinte în cadrul anumitor proceduri legale/ judiciare.

Respectiv, să încheie unul sau mai multe acte juridice în numele său.

Pentru autentificarea procurilor şi a declaraţiilor, persoanele interesate trebuie să se prezinte personal la sediul ambasadei sau consulatului român.

Si să probeze identitatea şi calitatea de cetăţean român (cu un act de identitate valabil).

Procurile sau declaraţiile se întocmesc, de regulă, de solicitanţi, cu excepţia cazurilor în care aceste acte sunt necesare în cadrul altor proceduri consulare (obţinerea paşapoartelor, a actelor de stare civilă etc.)

Obiectul procurii trebuie să fie determinat, posibil și licit.

Procura încetează în termenul prevăzut de părți.

Dacă părțile nu au prevăzut un termen, procura încetează în 3 ani de la autentificare. De asemenea, mandantul poate revoca oricând procura”.

Potrivit unui avocat pentru romani din strainatate, ce fel de procuri pentru mostenire si alte operatiuni notariale se fac la consulat

Tot pe site-ul aceluiasi minister, https://www.mae.ro/ se mai arata ca, ambasadele şi consulatele României pot efectua o serie de operaţiuni notariale.

Se asigura astfel, capacitatea actelor întocmite de cetăţenii români în străinătate de a îşi produce efectele juridice pe teritoriul României şi în faţa autorităţilor române.

Actele notariale care pot fi efectuate de ambasade şi consulate sunt următoarele:

 • autentificarea procurilor şi a declaraţiilor;
 • legalizarea copiilor de pe înscrisuri;
 • legalizarea traducerilor;
 • legalizarea semnăturilor.

Ambasadele şi consulatele României nu pot efectua operaţiuni notariale în ceea ce priveşte încheierea unor contracte, înţelegeri, donaţii sau alte acte de dispoziţie.

Nici, tranzacţii judiciare, confirmări de hotărâri judecătoreşti, de documente de studii, documente de vechime în muncă, documente privind stagiul militar, testamente, legate, acţiuni în justiţie sau cereri adresate autorităţilor române.

Clarificari de la notari publici din Romania despre acte mostenire autentificate pentru cetateni romani din strainatate 

Dezbaterea succesiunii implica nu este o procedura simpla, presupune autentificarea de inscrisuri, anumite demersuri si produce efecte juridice importante.

Astfel ca, atunci cand este posibil, procura  sa fie autentificata la consulatele romane din strainatate, avand atributii in acest sens.

 Dumitru Viorel Mănescu, președintele UNNPR, a explicat redactiei Avocat.Net despre procura de reprezentare la mostenire.

A adus clarificarile necesare in raport de anumite situatii intalnite in cazul cetatenilor romani stabiliti in strainatate, care se prezentau la notarii romani pentru dezbaterea succesiunii.

A aratat ca:“Uneori cuprinde, pe lângă acceptare, obligarea mandatarului de a întreprinde demersuri necesare obținerii probelor pentru dovedirea calității de moștenitor legal sau testamentar.

Stabilirea numărului moștenitorilor sau a componenței masei succesorale; această situație este aplicabilă în ipoteza în care autorul moștenirii era văduv sau necăsătorit, iar de pe urma lui au rămas doar bunuri și drepturi, nu și obligații.

Și în acest caz, procura întocmită în forma locală poate fi luată în considerare.”

Consulatele mobile pentru cetatenii romani din strainatate sunt solutii favorabile pentru mostenire si acte notariale acte

Este important ca, de curând, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat organizarea, în 2023, a 144 de consulate itinerante (mobile) în 25 de state, pentru a oferi românilor din străinătate acces mai ușor la acte notariale, documente de călătorie și de stare civilă sau alte acte din România.

Apelati cu incredere la serviciile Cabinetului de avocat Tudor Ion, ofera consultanta, asistenta si reprezentare pentru cetateni romani stabiliti in strainatate.

De ce este favorabila reprezentarea de catre avocat a romanilor stabiliti in strainatate,  pentru mosteniri si alte acte juridice

Reprezinta o realitate ca cetatenii romani stabiliti in strainatate pot fi gasiti in multe tari.

In prezent insa, pentru un avocat nu mai este o problema sa tina legatura cu cetatenii romani din strainatate.

Prin mijloacele de comunicare, e mail, scanari, poti avea orice in timp scurt orice document este necesar.

Chiar si evolutia dreptului, conform specialistilor, se indreapta catre digitalizare.

Avocatul pentru cetateni romani stabiliti in strainatate va consiliaza despre conditiile pentru a mosteni sau alte acte juridice de care aveti nevoie

Este sfatuitorul dvs. despre ce inseamna mostenirea sau succesiunea conform Codului civil roman.

Mostenirea reprezinta transmiterea patrimoniului (activ si pasiv) apartinand unei persoane fizice decedate catre una sau mai multe persoane fizice aflate in viata, catre una sau mai multe persoane juridice in fiinta, ori, in lipsa acestora, Statului.

Conform art. 650 din C. civil, succesiunea se defera prin lege, sau dupa vointa omului, prin testament.

Raportat la felurile mostenirii, poate fi legala, cand transmisiunea din cauza de moarte are loc in temeiul legii si testamentara cand se intemeiaza pe testament ca act de ultima vointa al defunctului.

Analizeaza actele necesare pentru deschiderea succesiunii, care, pot fi urmatoarele:

 •          procura
 •          certificatul de deces
 •          acte de stare civila pentru a se face dovada calitatii de mostenitor, certificate de nastere si certificat de casatorie;
 •          testament, care poate fi, legat universal sau particular;
 •           documente privind masa succesorala, titlul de proprietate al defunctului, de exemplu, contractul de vanzare cumparare;
 •           certificat de atestare fiscala

Avocatul specializat in mosteniri va consiliaza in legatura cu speta cu care va confruntati si valorifica drepturile dumneavoastra

In raport de documentele pe care le puneti la dispozitie si drepturile pe care legea i le confera, identifica aspectele pozitive si eventual, cele negative.

Va apara si valorifica drepturile dumneavoastra succesorale, in mod profesional si eficient.

Problema acceptarii in termen a mostenirii

Este un subiect ce apare in unele cazuri in situatia romanilor stabiliti in strainatate, din diverse motive nu se pot incadra in termenul prevazut de Codul civil pentru acceptarea succesiunii.  

Astfel, cel chemat la moștenire în temeiul legii sau al voinței defunctului poate accepta moștenirea sau poate renunța la ea, într-un anumit termen, de opțiune succesorală de 1 an.

Dacă nu a acceptat în acest termen, poate fi declarat străin de succesiune, termenul curge astfel:

 1. de la data nașterii celui chemat la moștenire, dacă nașterea s-a produs după deschiderea moștenirii;
 2. de la data înregistrării morții în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătorești de declarare a morții celui care lasă moștenirea.
 3. cu excepția cazului în care succesibilul a cunoscut faptul morții sau hotărârea de declarare a morții la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;
 4. de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moștenirii;
 5. de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocația sa la moștenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moștenirii.

Pentru detalii in vederea colaborarii in situatia unor mosteniri/succesiuni sau alte acte juridice ne puteti contacta, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro

Cabinet Avocat

0724260393

Contacteaza-ne acum

Default content


  Articol redactat de Avocat Tudor Ion

  Distribuie postarea:

  Popular

  Categorii

  Mai mult articole ca asta
  Legate de

  Panouri solare pentru casele din zonele izolate: Avantaje și provocări

  Am descoperit că panourile solare pentru casele din zonele...

  O promovare online eficienta pentru business-ul tau

  Traim intr-o lume in care aproape tot se intampla...

  Cum sa ai confortul necesar in interior?

  Sistemele HVAC reprezinta un element esential pentru confortul si...

  Tot ce trebuie să știți despre containerele modulare

  Containerele modulare au devenit o soluție populară și inovatoare...