Stiri
35.4 C
Buzău

Din ce motive pot fi defectuoase si nu corespund realitatii informatiile din inregistrarea video a vitezei cu care a circulat un autoturism la contraventiile privind regimul de viteza

Data:

Din ce motive pot fi defectuoase si nu corespund realitatii informatiile din inregistrarea video a vitezei cu care a circulat un autoturism la contraventiile privind regimul de viteza

La contraventiile privind regimul de viteza o importanta deosebita prezinta examinarea cu atentie a imaginilor radar.

Recent am avut un caz in care petentul a fost sanctionat contraventional pentru ca ar fi circulat cu viteza de 108 km/h.

La instanta de fond,petentul a sustinut ca inregistrarea video a vitezei cu care a circulat cu autoturismul a fost defectuoasa intrucat inainte de momentul inregistrarii vitezei de 108 km/h,autoturismul sau nu mai era in raza vizuala a a aparatului radar,iar inregistrarea viezei masinii sale dispare pentru cateva secunde,putand fi o eroare a aparatului radar.

Instanta de fond a respins aceasta aparare cu argumentul ca in inregistrarea video se observa ca distanta dintre autovehiculul condus de petent si un alt vehicul se micsoreaza,fapt ce denota viteza mare de deplasare a autovehicului petentului.

Desigur ca aceasta nu reprezinta o motivare cu argumente  din care sa rezulte  cu certitudine ca solutia instantei este corespunzatoare realitatii.

 

  • Pentru ca petentul trebuie sa dovedeasca afirmatiile sale,si sa administreze un probatoriu care ss convinga instanta de justetea afirmatiilor sale,am cautat argumente concrete care sa rezulte din probele dosarului.

Astfel,examinand cu atentie consemnarile din procesul verbal,la capitolul in care se arata modalitatea de savarsire a contraventiei,am constatat ca agentul constator a consemnat faptul ca inregistrarea video s-a memorat pe HDD cu un anumit numar.

In realitate insa,din examinarea cu atentie a inregistrarii video, rezultat ca numarul hard discului este cu totul altul. In consecinta,in procesul verbal s-a consemnat in mod gresit numarul hard discului.

Eroarea este insa esentiala in ce priveste consemnarea corecta situatiei de fapt,acesta fiind un motiv pentru care am solicitat anularea procesului verbal de contraventie.

 

  • Pentru verificarea unor aspecte din imaginile radar am solicitat opiniaunui expert criminalist judiciar autorizat.  Din raportul de expertiza au mai rezultat si alte aspecte care impun anularea procesului verbal de contraventie :

Pe inregistrarile video ale cinemometrului trebuie sa apara numarul de identificare(ID) al operatorului radar,care opereaza cinemometrul. Or,in inregistarea video de la dosar, pe afisajul monitorului echipamentului AUROVISION nu era trecut ID-ul operatorului radar.

Din exemplele aratate in raportul de expertiza extrajudiciara a rezultat in toate cazurile,si fara niciun dubiu ca, fara introducerea numarului de identificare(ID) al operatorului radar care opereaza cinemometrul,inregistrarea video nu are nicio valoare.

Nefiind setat codul operatorului,nu se poate afirma daca echipamentul AUTOVISION a fost operat de un operator atestat.

 

In aceste conditii,atestatul de operator radar de la dosar de catre organul de politie poate fi al unei persoane care nu se afla in masina care a realizat inregistrarea video. Aceasta putea fi intr-o masina aflata in alta zona.

 

In mod corespunzator,fara introducerea numarului de identificare(ID) al operatorului radar care a operat cinemometrul,nu se poate determina daca persoana care l-a operat este atestata ca operator radar.

Prin urmare,fara ID-ul operatorului,inregistrarea video nu are nicio valoare,

nu exista nicio legatura de cauzalitate intre atestatul prezentat la dosarul cauzei si cel care a exploatat echipamentul video de supraveghere a traficului radar si de masurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.

 

In concluzie,din inregistrarea video,proba prin care intimata,Brigada de Politie Rutiera intentiona sa demonstreze ca petentul a savarsit fapta contraventionala,nu se poate identifica cine a fost operatorul radar,ceea ce reprezinta un motiv pentru care am solicitam anularea procesului verbal de contraventie.

 

Asa dupa cum am aratat,la instanta de fond,precum si in motivele de apel, petentul a sustinut ca inregistrarea video a vitezei cu care a circulat cu autoturismul a fost defectuoasa intrucat inainte de momentul inregistrarii vitezei de 108 km/h,autoturismul nu mai era in raza vizuala a a aparatului radar,iar inregistrarea viezei masinii sale dispare pentru cateva secunde,putand fi o eroare a aparatului radar.

 

Instanta a respins aceasta aparare cu argumentul ca in inregistrarea video se observa ca distanta dintre autovehiculul condus de petent si un alt vehicul se micsoreaza,fapt ce denota viteza mare de deplasare a autovehicului petentului.

 

Contrar motivarii instantei,din inregistrarea video aflata la dosar a rezultat insa faptul ca,desi masina politiei(P) are o viteza sensibil mai mica decat masina tinta(T),distanta dintre autovehicule nu se micsoreaza.

Aceasta imprejurare,denota insa faptul ca,fie vitezele celor doua autovehicule nu sunt masurate corect de operatorul radar AUTOVISION,fie operatorul radar nu opereaza in mod corespunzator cinemometrul,conform cartii tehnice date de producator.

Din punct de vedere logic,nu se poate ca intre doua vehicule sa se pastreze aceeasi distanta cand ele se deplaseaza cu o variatie de viteza de cel putin 16 km/h.

 

Explicatii mai detaliate despre aceste imprejurari au rezultat din argumentele stiintifice prezentate de expert la raspunsul nr. 3 al raportului de expertiza extrajudiciara. Concluziile sale se bazeaza pe analiza riguroasa a secventei video aflata la dosarul cauzei,formata din 999 cadre(de la cadrul 5117 la cadrul 6168), datele rezultate din analiza tabelului creat prin segmentarea secventei video,din exemplele comentate si fotografiile 8-11.

 

  • Valoarea inregistrata de 108 km/h pentru autovehiculul tinta nu

reprezintain mod cert  valoarea reala a vitezei.

Am aratat deja faptul ca,am contestat atat la instanta de fond cat si in motivele de apel faptul ca inregistrarea video a vitezei cu care a circulat cu autoturismul a fost defectuoasa,intrucat inainte de momentul inregistrarii vitezei de 108 km/h,autoturismul meu nu mai este in raza vizuala a a aparatului radar,iar inregistrarea viezei masinii mele dispare pentru cateva secunde,putand fi o eroare a aparatului radar.

 

Din raportul de expertiza extrajudiciara a rezultat ca sustinerile mele se confirma. In acest sens,expertul a analizat imprejurarea ca,intre cadrele 5860 si 6042 lipseste viteza T a masinii tinta(desi,masina este in campul vizual al cinemometrului). Deci,timp de 7,28 secunde,cinemometrul nu mai afiseaza nicio viteza pentru T,desi,asa cum se vede in alte cadre(5218,5800) afiseaza schimbarea vitezei timp de un cadru,adica 40 ms. Apoi,intre cadrele 6043(foto 12) si 6050(foto 13),cand in centrul imaginii apare o masina alba,care se deplaseaza in acelasi sens de mers,in fata masinii tinta,iar masina tinta nu mai este in imagine decat in foarte mica masura(foto 12 si foto 13) pe ecran apare ca T are valoarea de 108 km/h.

 

Aceasta valoare este afisata pentru 0,32 secunde,dupa care,pentru inca 35 de cadre iar lipseste viteza masinii tinta. Cand revine, este afisata viteza de 108 km/h,care era cand in campul vizual al cinemometrului se afla masina alba mentionata anterior(foto 12 si foto 13).

 

In aceste conditii,avand in vedere si explicatiile anterioare,valoarea inregistrata pentru autovehiculul tinta nu reprezinta in mod cert valoarea reala a vitezei.

  • Alte articole de acelasi autor:

In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;

Dupa ce reguli se desfasoara Inspectia Tehnica Periodica a autovehiculelor dupa data de 20 mai si ce prevede Codului rutier despre verificarea starii tehnice a vehiculelor;

Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina;

Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;

Actiunea in despagubire dintr-un contract de asigurare nu poate fi respinsa doar pentru motivul ca asiguratul nu a reclamat evenimentul in termenul prevazut in contract;

Ce prevede Ordinul nr. 1343/2006 din 06/11/2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis.

– In ce situatii autoritatea parinteasca este exercitata dupa divort doar de catre un parinte.

Preeminenta conventiei europene a drepturilor omului in dreptul intern roman;

-Infractiuni informatice

Ce nu trebuie sa omiteti in cererea de chemare in judecata prin care contestati un act administrativ fiscal;

Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;

-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;

In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident;

– Ce inseamna un avocat in Uniunea Europeana;

Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;

Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine;

Cabinet avocat Tudor Ion

 

  • Responsabilitate,profesionalism,loialitate fata de client;

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

 

 

 

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Tot ce trebuie să știți despre containerele modulare

Containerele modulare au devenit o soluție populară și inovatoare...

Locuințe din Containere: O Soluție Modernă și Sustenabilă

Într-o lume în continuă schimbare, locuințele din containere devin...

Containerul de șantier O soluție practică și eficientă pentru proiectele tale

În domeniul construcțiilor, eficiența și organizarea sunt esențiale pentru...

Container Comercial Inovația Spațiilor Comerciale la ZHouseContainer.ro

Într-o lume în continuă schimbare, inovația în designul și...