Stiri
38.7 C
Buzău

Determinarea alcoolemiei si substantelor stupefiante, consecintele refuzului

Data:

Determinarea alcoolemiei si substantelor stupefiante in  cauze privind conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante da nastere uneori la intrebari.

Cum se determina concentratia alcoolica, mai ales cand sunt dubii in ce priveste imprejurarile?

Refuzul, cand este apropiata de plafonul de baza, cum se stabileste, daca raspunde penal pentru ca s-a aflat sub influenta unor substante psihoactive?

Ce prevede Codul penal despre infractiunile in care se realizeaza determinarea alcoolemiei si substantelor stupefiante

Se constata o legatura cu infractiunile contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice.

Determinarea alcoolemiei sau a prezenţei în organism a produselor ori a substanţelor stupefiante se face in cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier.

Asadar, trebuie cunoscut ce prevede art.336 din Codul penal.

Respectiv, actiunea unei persoane de a conduce un vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante.

Actuala reglementare a infractiunii nu priveste doar un autovehicul sau tramvai. Conditia este de a conduce un vehicul, de orice natura, pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere.

Notiunea de vehicul, conform legii

In  lege se face referire la notiunea de vehicul. OUG 195/2002 defineste vehiculul ca fiind sistemul mecanic care se deplaseaza pe drum, cu sau fara mijloace de propulsare.

Trebuie sa fie utilizat in mod curent pentru transportul de persoane si/sau bunuri ori pentru efectuarea de servicii sau lucrari.

Modalitatile de comitere a infractiunii prevazuta de art.336 Cod penal

Forma simpla a infractiunii

Consta in actiunea unei persoane de a conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea permisului de conducere.

La momentul prelevarii mostrelor biologice are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange.

Forma asimilata. Fapta persoanei aflate sub influenta unor substante psihoactive de a conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere.

Forma agravata a infractiunii 

Persoana care, la momentul prelevarii mostrelor biologice are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange sau se afla sub influenta unor substante psihoactive.

Cerinta este sa efectueze transport public de persoane,transport de substante sau produse periculoase.

Ori, se afla in procesul de instruire practica a unor persoane pentru obtinerea permisului de conducere.

Plafonul alcoolemiei sau substantelor stupefiante

Plafonul minim admis in sensul imbibatiei alcoolice din sange este prevazut de lege la valoarea de 0,80 g/l alcool pur in sange. Important de subliniat este si ca este necesar sa existe la momentul prelevarii mostrelor biologice.

In ce priveste influenta substantelor psihoactive s-a pus problema cum se determina aceasta in lipsa prevederii in lege a unor criterii.
Conform literaturii de specialitate, este necesar ca aceasta sa fie determinabila prin unele manifestari exterioare.

Acestea sa poata sa conduca la aprecierea ca abilitatile de conducere sunt afectate .
S-au facut referiri la prezenta in probele biologice recoltate a indicelui de consum de substante psihoactive.

Ar trebui sa confirme afectarea abilitatilor si crearea unei stari de pericol pentru siguranta circulatiei pe drumurile publice.

In ce consta activitatea de prelevare a mostrelor biologice pentru determinarea alcoolemiei si substantelor stupefiante

Cine a fost oprit in trafic cunoaste ca exista posibilitatea sa se faca o testare cu aparatul etilotest ca verificare preliminara.

Dupa ce aparatul etilotest ar afisa o valoare de peste 0,40 g/l alcool pur in aerul expirat , conducatorul auto ar urma sa fie condus la un centru medical.

Se cunosc insa abuzuri in acest sens. 

Spatiile in care se face recoltarea pentru determinarea alcoolemiei si substantelor stupefiante 

Recoltarea mostrelor biologice se face numai în prezența unui polițist rutier. In spațiile instituțiilor medicale, in interiorul unităților de asistență medicală autorizate, in ambulanțe având echipaj cu medic.

Ori, autospeciale cu această funcție aparținând Serviciului mobil de urgență, reanimare și descarcerare. In interiorul unităților medico-legale.

Persoanele abilitate pentru determinarea alcoolemiei si substantelor stupefiante 

Aceastea sunt medicul, asistentul medical sau persoana cu pregătire medicală de specialitate din echipajul ambulanței. Sau, al autospecialei aparținând Serviciului mobil de urgență, reanimare și descarcerare. Acestea sa intervina la evenimentele în legătură cu traficul rutier, sa poata recolta mostre biologice.

Insa, in măsura în care prin aceasta nu se afectează acordarea asistenței medicale de urgență sau de prim ajutor. Precum și în situația în care persoana implicată într-un accident de circulație refuză transportul de urgență la o unitate sanitară sau starea sa de sănătate nu impune acest transport.

Recoltarea si transportul mostrelor biologice

Stabilirea concentraţiei de alcool sau a prezenţei în organism de substanțe psihoactive se face în instituţiile medico-legale autorizate. Cerinta este sa se proceseze in conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătăţii Publice.

Stabilirea prezenţei alcoolului în aerul expirat sau testarea preliminară a prezenţei în organism a substanțelor psihoactive se face de către poliţia rutieră. In mod evident, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate.

 Stabilirea concentraţiei de alcool în aerul expirat se face de către poliţia rutieră. Cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic.

Norme metodologice si ordine privind determinarea alcoolemiei si substantelor stupefiante

Stabilirea concentratiei de alcool sau a prezentei in organism de substante interzise se face in conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sanatatii Publice.

In acest sens, Ordinul 1512/2013. Se refera la respectarea dispozitiilor privind recoltarea probelor biologice de la persoanele implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier.

Are la baza referatul de aprobare al Direcţiei de asistenţă medicală şi politici publice nr. E.N./12.676/2013.

De asemenea, prevederile art. 88 alin. (1) şi (2) şi ale art. 125 lit. c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002.  Prevederile art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii.

Ce prevad normele metodologice despre recoltarea, depozitarea şi transportul probelor biologice 

Recoltarea se poate face în cadrul oricărei unităţi de asistenţă medicală autorizate. Sau în instituţii medico-legale.

De către personalul medical care are aviz valabil de liberă practică. Recoltarea probelor biologice se face după completarea de către poliţistul rutier a formularului de cerere de analiză toxicologică a probelor biologice.
Recoltarea probelor biologice se face de către personalul medical, în prezenţa poliţistului rutier. Acesta va completa şi procesul-verbal.
Personalul medical care a recoltat probele biologice va completa procesul-verbal al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2.

Recoltarea probelor biologice, este asimilată urgenţelor medicale. Nu poate fi refuzată de către personalul medical.

Refuzul nejustificat de a recolta probe biologice sau nerespectarea procedurilor atrage răspunderea personalului medical.

Excepţie, situaţiile în care prin prelevare se pune în pericol iminent viaţa conducătorului auto devenit victimă.

Identificarea persoanei pentru determinarea alcoolemiei si substantelor stupefiante

Identificarea persoanei de la care sunt recoltate probele biologice se realizează în baza unor documente. Carte de identitate, buletin de identitate, carte de identitate provizorie, paşaport sau permis de conducere auto, în cazul cetăţenilor români.

Paşaport, carte de identitate, permis de şedere, titlu de călătorie sau permis de conducere auto, în cazul cetăţenilor străini.

Situaţia în care persoana respectivă nu posedă niciunul dintre documentele menţionate. Se poate face în baza unui proces-verbal întocmit de către poliţistul rutier. Ca urmare a stabilirii identităţii persoanei în cauză prin metode şi mijloace specifice poliţiei.

Determinarea alcoolemiei si a substantelor stupefiante in organism 

Se realizează numai în laboratoarele de toxicologie din cadrul instituţiilor medico-legale, potrivit competenţei teritoriale.
Determinarea alcoolemiei se efectuează în conformitate cu Normele procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale.

Aprobate prin Ordinul ministrului de stat, ministrul justiţiei, şi al ministrului de stat, ministrul sănătăţii, nr. 255/1134C/2000.

Precum şi cu metodologia elaborată de către Consiliul superior de medicină legală.
Rezultatele obţinute vor fi înscrise în buletinul de analiză toxicologică.

Probele recoltate pentru determinarea alcoolemiei si substantelor stupefiante

Probele biologice ce pot fi recoltate sunt: sange, pentru determinarea alcoolemiei. Sânge şi urină, pentru determinarea prezenţei în organism a drogurilor.

Se recoltează cu trusa standard, ce trebuie să conţină toate elementele prevăzute în anexele nr. 4 si 5.

Instituţia medico-legală va refuza, în vederea efectuării determinărilor toxicologice. Primirea probelor biologice recoltate în orice alte recipiente decât cele aflate în trusa standard, securizată în conformitate cu prevederile art. 19.

Cazuri in care trusele standard pot fi refuzate

Trusele standard pot fi utilizate în vederea recoltării, depozitării şi transportului probelor biologice.  Daca prototipul prezentat de producător a obţinut avizul Consiliului superior de medicină legală. Conţin, în stare nedeteriorată, toate elementele menţionate în anexa nr. 4, pentru determinarea alcoolemiei. Sau, după caz, în anexa nr. 5, pentru determinarea prezenţei drogurilor în organism.

Instituţia medico-legală va refuza primirea probelor biologice al căror prototip nu a obţinut avizul Consiliului superior de medicină legală.

Timpul de recoltare a probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei si substantelor stupefiante

Recoltarea probelor biologice se va face în cel mai scurt timp posibil de la producerea evenimentului rutier. Sau a împrejurării care impune recoltarea acestora. Data şi ora prezentării persoanei se înscriu de către personalul medical în registrul existent la unitatea de asistenţă medicală autorizată. Sau, la instituţia medico-legală unde se efectuează recoltarea probelor biologice.

Pentru determinarea alcoolemiei se vor recolta două probe de sânge la un interval de o oră una faţă de cealaltă. Fiecare probă fiind reprezentată printr-o cantitate de 10 ml sânge.
Situatia când rezultatul testării cu un mijloc tehnic certificat nu indică prezenţa alcoolului în aerul expirat. Recoltarea celei de-a doua probe de sânge nu mai este necesară, putând fi efectuată numai la cererea persoanei în cauză.
Imediat după recoltare, proba de sânge va fi distribuită în mod egal, în cantitate de câte 5 ml, în două vacuette. Acestea conţin o substanţă anticoagulantă.
Probele biologice recoltate vor fi introduse în containerele trusei standard adecvate, care ulterior se va securiza.

In cazul în care nu au fost recoltate două probe de sânge, la un interval de o oră una faţă de cealaltă, nu se va putea efectua estimarea retroactivă a alcoolemiei. Sunt exceptate situaţiile medicale grave în care, prin recoltarea celei de-a doua probe de sânge, s-ar pune în pericol iminent viaţa persoanei respective.

Procedura recoltarii in vederea determinarii in organism a drogurilor

Se recolteaza o probă de sânge în cantitate de 20 ml, o probă de urină în cantitate de cel puţin 20 ml. Proba de sânge se recoltează, de regulă, iniţial şi imediat. Va fi distribuită, în mod egal, în cantitate de câte 5 ml, în 4 vacuette. . Proba de urină, de regulă, se recoltează după proba de sânge, chiar şi după un oarecare interval de timp necesar acumulării urinii. va fi recoltată în flaconul special din trusa standard.

Recoltarea probei de urină se realizează de către persoana în cauză. Spaţiul sa fie  adecvat, să i se poată asigura intimitatea, fără a se permite prezenţa altor persoane sau animale în incinta respectivă. Înainte de a recolta, persoana în cauză va fi verificată de către poliţistul rutier în vederea depistării şi îndepărtării unor substanţe care pot fi introduse în urina recoltată. În cazuri excepţionale recoltarea probei de urină se poate face şi prin sondaj vezical. Probele biologice recoltate se introduc în containerele trusei standard adecvate, care ulterior se va securiza.

Procedura cand se solicita recoltarea contraprobelor biologice

Daca persoana solicită şi recoltarea contraprobelor biologice se vor utiliza concomitent două truse standard. Se vor recolta cantităţi duble de probe biologice, care vor fi repartizate în cele două truse standard.

Valoare de contraprobă poate avea şi proba biologică rămasă, în cantitate suficientă pentru efectuarea unei alte analize, după determinarea toxicologică realizată în cadrul instituţiei medico-legale.

Analiza contraprobei se realizează la institutul medico-legal conform competenţei teritoriale. dacă proba este prelucrată la nivelul unui serviciu judeţean de medicină legală. La alt institut de medicină legală dacă proba este prelucrată la un institut de medicină legală.

Interpretarea starii clinice pentru determinarea alcoolemiei si substantelor stupefiante

In vederea stabilirii alcoolemiei personalul medical va determina greutatea şi înălţimea persoanei respective, indici antropometrici. Fac parte din categoria datelor obiective necesare unei eventuale estimări retroactive a alcoolemiei.

Examenul medical va fi efectuat numai la solicitarea poliţistului rutier. dacă persoana în cauză a fost implicată într-un accident de circulaţie rutieră. A survenit decesul sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane.

Medicul care a efectuat examinarea clinică va completa formularul

 Consimţământul persoanei si refuzul în vederea determinării alcoolemiei si substantelor stupefiante 

Consimtamantul este prezumat iar refuzul  se pedepseşte în condiţiile Codului de procedură penală. Confirmarea refuzului se face de către poliţistul rutier prin întocmirea procesului-verbal de constatare a infracţiunii.

Dispoziţiile se aplica in mod corespunzător în situaţia în care persoana în cauză, aflată la sediul unităţii de asistenţă medicală autorizată sau al instituţiei medico-legale. Daca refuză să accepte recoltarea probelor biologice înainte de desigilarea trusei standard.

Situatia cand după desigilarea trusei standard, persoana în cauză refuză recoltarea probelor biologice. Se vor completa rubricile respective din procesul-verbal de recoltare a probelor biologice, aflat în trusa standard. Va fi semnat de către poliţistul rutier şi personalul medical. Precum şi de către persoana respectivă dacă aceasta nu refuză să semneze procesul-verbal.

Alte articole de acelasi autor

-Ce motive pot fi considerate temeinice pentru incredintarea copilului minor;
-Care sunt situatiile de malpraxis medical in care unitatea sanitara nu raspunde impreuna cu personalul medical pentru prejudiciile cauzate de acesta;
-In caz de refuz nejustificat autoritatea publica poate fi obligata sa elibereze certificatul de urbanism;
–Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;
–Ce trebuie sa stim, conform avocat asigurari despre ce reprezinta si ce
riscuri acopera asigurarea RCA si asigurarea facultativa CASCO;
-Avocat penalist Bucuresti;
–In ce situatii se poate limita programul de vizitare a minorului de catre un parinte dupa divort;
–In ce situatii desi legea da posibilitatea incetarii procesului penal prin impacare sau acord de mediere unele persoane nu pot beneficia de aceste prevederi;
–Ce trebuie sa stim in opinia unui avocat infractiuni trafic si consum de droguri despre ce prevede Legea nr.143/2000;
-Concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala.
Profesionalism, responsabilitate, loialitate fata de client

Cabinet Avocat


0724260393

Cabinetul de avocat Tudor Ion va ofera consultanta, asistenta si reprzentare in litigii consum de alcool, stupefiante.

Ne puteti contacta click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro

Contacteaza-ne acum

Default content


  Articol redactat de Avocat Tudor Ion

  Distribuie postarea:

  Popular

  Categorii

  Mai mult articole ca asta
  Legate de

  Panouri solare pentru casele din zonele izolate: Avantaje și provocări

  Am descoperit că panourile solare pentru casele din zonele...

  O promovare online eficienta pentru business-ul tau

  Traim intr-o lume in care aproape tot se intampla...

  Cum sa ai confortul necesar in interior?

  Sistemele HVAC reprezinta un element esential pentru confortul si...

  Tot ce trebuie să știți despre containerele modulare

  Containerele modulare au devenit o soluție populară și inovatoare...