Stiri
27.4 C
Buzău

In ce conditii determinarea alcoolemiei sau a prezenţei în organism a produselor ori a substanţelor stupefiante se face in conditii de legalitate in cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier

Data:

In ce conditii determinarea alcoolemiei sau a prezenţei în organism a produselor ori a substanţelor stupefiante se face in conditii de legalitate in cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier

Ca avocat in Baroul Bucuresti in dosare privind conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante am fost intrebat uneori cum se determina concentratia alcoolica,mai ales cand sunt dubii,fiind apropiata de plafonul de baza si cum se stabileste daca o persoana raspunde penal pentru ca s-a aflat sub influenta unor substante psihoactive.

Pentru a cunoaste raspunsul,precum si in ce conditii determinarea alcoolemiei sau a prezenţei în organism a produselor ori a substanţelor stupefiante se face in conditii de legalitate in cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier trebuie insa cunoscut mai intai ce prevede art.336 din Codul penal.

Actiunea unei persoane de a conduce un vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante este incriminata de art.336 Codul penal.

Se constata astfel ca, actuala reglementare a infractiunii nu mai priveste doar un autovehicul sau tramvai,ci,conditia este de a conduce un vehicul,de orice natura,pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere.

Referitor la notiunea de vehicul,ce se regaseste in textul de lege, se impune precizarea ca, OUG 195/2002 defineste vehiculul ca fiind sistemul mecanic care se deplaseaza pe drum,cu sau fara mijloace de propulsare,utilizat in mod curent pentru transportul de persoane si/sau bunuri ori pentru efectuarea de servicii sau lucrari.

Daca se face o analiza a infractiunilor prevazute de art.336 Cod penal,se observa ca mai intai este reglementata forma simpla a infractiunii.

In acest sens se prevede ca este pedepsita actiunea unei persoane de a conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea permisului de conducere,care la momentul prelevarii mostreleor biologice  are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange.

In forma asimilata,textul de lege prevede ca se pedepseste fapta persoanei aflate sub influenta unor substante psihoactive de a conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere.

In art.336 alin.(3) Codul penal prevede si o forma agravata a infractiunii,respectiv,fapta de a conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere  de catre o persoana care,la momentul prelevarii mostrelor biologice,are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange sau se afla sub influenta unor substante psihoactive,daca efectueaza transport public de persoane,transport de substante sau produse periculoase ori se afla in procesul de instrure practica a unor persoane pentru obtinerea permisului de conducere.

 

  • Precizari in ce priveste gradul de imbibatie alcoolica si cum se determina influenta substantelor psihoactive.

Din prevederile alin.(1) si 3) al art.336 Cod penal se constata asadar ca,plafonul minim admis in sensul imbibatiei alcoolice din sange este prevazut de lege la valoarea de 0,80 g/l alcool pur in sange.

Important de subliniat este si ca plafonul minim admis in sensul imbibatiei alcoolice din sange este necesar sa existe la momentul prelevarii mostrelor biologice.

In ce priveste prevederile alin.(2) ale art.336 Cod penal referitoare la influenta substantelor psihoactive in practica instantelor si literatura de specialitate s-a pus problema cum se determina aceasta in lipsa prevederii in lege a uno criterii.

Conform literaturii de specialitate,este necesar ca aceasta sa fie determinabila prin astfel de manifestari exterioare care pot sa conduca la aprecierea ca abilitatile de conducere sunt afectate .

Tot in literatura de specialitate,solutie carea fost confirmata si de practica instantelor, s-a mai aratat si ca,in plus de aceasta,prezenta in probele biologice recoltate a indicelui de consum de substante psihoactive ar trebui sa confirme afectarea abilitatilor si crearea unei stari de pericol pentru siguranta circulatiei pe drumurile publice.

 

  • In ce consta activitatea de prelevare a mostrelor biologice

Oricine a fost oprit in trafic in asemenea cazuri de suspiciune cunoaste ca exista posibilitatea sa se faca o testare cu aparatul etilotest.

Prin urmare,aceasta ar reprezenta o verificare preliminara.

Numai dupa ce aparatul etilotest ar afisa o valoare de peste 0,40 g/l alcool pur in aerul expirat ,conducatorul auto urmeaza sa fie condus la un centru medical. Asadar,recoltarea probelor biologice urmeaza insa se faca in unitatile de asistenta medicala autorizate ori in institutii medico-legale  in prezenta unui reprezentnt al politiei rutiere.

Pentru cunoasterea modului in care trebuie sa se faca aceasta procedura este necesar sa stim cum o reglementaza  art.88 din OUG 195/2002,care dispune urmatoarele:

Recoltarea mostrelor biologice se face numai în prezența unui polițist rutier, în condițiile art. 190 alin. (8) din Codul de procedură penală, în următoarele spații ale instituțiilor medicale:

  1. a) în interiorul unităților de asistență medicală autorizate;
  2. b) în ambulanțe având echipaj cu medic ori autospeciale cu această funcție aparținând Serviciului mobil de urgență, reanimare și descarcerare;
  3. c) în interiorul unităților medico-legale.

(11) Medicul, asistentul medical sau persoana cu pregătire medicală de specialitate din echipajul ambulanței sau autospecialei aparținând Serviciului mobil de urgență, reanimare și descarcerare, care intervine la evenimentele în legătură cu traficul rutier, poate recolta mostre biologice în măsura în care prin aceasta nu se afectează acordarea asistenței medicale de urgență sau de prim ajutor, precum și în situația în care persoana implicată într-un accident de circulație refuză transportul de urgență la o unitate sanitară sau starea sa de sănătate nu impune acest transport.

(12) Recoltarea mostrelor biologice se face cu respectarea normelor stabilite potrivit art. 125 lit. c).

(13) Transportul mostrelor biologice, recoltate în condițiile alin. (11), la unitatea medico-legală în vederea realizării analizei toxicologice, va fi efectuat de către polițistul rutier.

(2) Stabilirea concentraţiei de alcool sau a prezenţei în organism de substanțe psihoactive se face în instituţiile medico-legale autorizate, în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătăţii Publice.

(3) Stabilirea prezenţei alcoolului în aerul expirat sau testarea preliminară a prezenţei în organism a substanțelor psihoactive se face de către poliţia rutieră, cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate.

(4) Stabilirea concentraţiei de alcool în aerul expirat se face de către poliţia rutieră, cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic.

(5) Persoana care conduce un autovehicul sau tramvai, testată de poliţistul rutier cu un mijloc tehnic certificat şi depistată ca având o concentraţie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, poate solicita acestuia să i se recolteze probe biologice de către unităţile sau instituţiile medicale prevăzute la alin. (1), în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge.

(6) Persoana care conduce un autovehicul sau tramvai, testată cu un mijloc tehnic certificat ca având o concentraţie de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării probelor biologice sau testării cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic.

Stabilirea concentratiei de alcool sau a prezentei in organism de substante interzise se face in conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sanatatii Publice.

  • prezinta relevanta Ordinul 1512/2013 in ce priveste respectarea dispozitiilor privind recoltarea probelor biologice de la persoanele implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, în vederea determinării alcoolemiei sau a prezenţei în organism a produselor ori a substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora

In baza referatului de aprobare al Direcţiei de asistenţă medicală şi politici publice nr. E.N./12.676/2013,având în vedere prevederile art. 88 alin. (1) şi (2) şi ale art. 125 lit. c) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul prevederilorart. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare,au fost emise

NORMELE METODOLOGICE privind recoltarea, depozitarea şi transportul probelor biologice în vederea probaţiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenţei în organism a substanţelor sau produselor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier care prevad urmatoarele:

Articolul 1(1) Recoltarea probelor biologice de la persoanele implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, în vederea determinării alcoolemiei sau a prezenţei în organism a produselor ori a substanţelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora, din dispoziţia organelor abilitate, se poate face în cadrul oricărei unităţi de asistenţă medicală autorizate sau în instituţii medico-legale de către personalul medical care are aviz valabil de liberă practică.

(2) Recoltarea probelor biologice în condiţiile alin. (1) se face după completarea de către poliţistul rutier a formularului de cerere de analiză toxicologică a probelor biologice, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 1.

Articolul 2(1) Recoltarea probelor biologice în condiţiile art. 1 se face de către personalul medical, în prezenţa poliţistului rutier care va completa şi procesul-verbal al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2.

(2) Personalul medical care a recoltat probele biologice va completa procesul-verbal al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2.

Articolul 3(1) Recoltarea probelor biologice de la persoanele implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, în vederea determinării alcoolemiei sau a prezenţei în organism a produselor ori a substanţelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, denumită în continuare recoltarea probelor biologice, este asimilată urgenţelor medicale şi nu poate fi refuzată de către personalul medical.

(2) Refuzul nejustificat de a recolta probe biologice sau nerespectarea procedurilor prevăzute în prezentul ordin atrage răspunderea personalului medical, conform legii, cu excepţia situaţiilor în care prin prelevare se pune în pericol iminent viaţa conducătorului auto devenit victimă.

Articolul 4(1) Identificarea persoanei de la care sunt recoltate probele biologice se realizează în baza următoarelor documente:a)carte de identitate, buletin de identitate, carte de identitate provizorie, paşaport sau permis de conducere auto, în cazul cetăţenilor români;b)paşaport, carte de identitate, permis de şedere, titlu de călătorie sau permis de conducere auto, în cazul cetăţenilor străini.

(2) În situaţia în care persoana respectivă nu posedă niciunul dintre documentele menţionate la alin. (1) identificarea se poate face în baza unui proces-verbal întocmit de către poliţistul rutier ca urmare a stabilirii identităţii persoanei în cauză prin metode şi mijloace specifice poliţiei.

Articolul 5(1) Determinarea, în vederea probaţiunii judiciare, a alcoolemiei sau a prezenţei în organismul unei persoane a produselor sau substanţelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, denumite în continuare droguri, se realizează numai în laboratoarele de toxicologie din cadrul instituţiilor medico-legale, potrivit competenţei teritoriale.

(2) Determinarea alcoolemiei se efectuează în conformitate cu Normele procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale, aprobate prin Ordinul ministrului de stat, ministrul justiţiei, şi al ministrului de stat, ministrul sănătăţii, nr. 255/1134C/2000 şi cu metodologia elaborată de către Consiliul superior de medicină legală.

(3)Rezultatele obţinute în urma determinărilor de laborator efectuate asupra probelor biologice în condiţiile alin.(1) şi(2) vor fi înscrise în buletinul de analiză toxicologică, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 3.

.Articolul 6(1) Prestaţia medico-legală reprezentată de determinarea alcoolemiei sau a prezenţei drogurilor în organismul unei persoane se realizează contra cost.

(2) Costul prestaţiei medico-legale menţionate la alin. (1), incluzând şi preţul trusei standard, se achită potrivit legii.

Articolul 7(1) Probele biologice ce pot fi recoltate de la persoanele implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, în vederea determinării alcoolemiei sau a prezenţei în organism a drogurilor, sunt reprezentate prin:a)sânge, pentru determinarea alcoolemiei;b)sânge şi urină, pentru determinarea prezenţei în organism a drogurilor.

(2) Probele biologice menţionate la alin. (1) se recoltează cu trusa standard, ce trebuie să conţină toate elementele prevăzute în anexa nr. 4, în vederea determinării alcoolemiei, sau cele prevăzute în anexa nr. 5, în vederea determinării prezenţei drogurilor în organism.

(3) Instituţia medico-legală va refuza, în vederea efectuării determinărilor toxicologice, primirea probelor biologice recoltate în orice alte recipiente decât cele aflate în trusa standard, securizată în conformitate cu prevederile art. 19

Articolul 8(1) Trusele standard destinate recoltării, depozitării şi transportării în condiţii de securitate a probelor biologice, denumite în continuare truse standard, se asigură de către instituţiile medico-legale, costul acestora fiind suportat iniţial din bugetul propriu al instituţiei medico-legale.

(2) Trusele standard pot fi utilizate în cadrul instituţiei medico-legale sau pot fi puse, la cerere, la dispoziţia unităţilor de asistenţă medicală autorizate sau a organelor de poliţie rutieră în vederea recoltării de probe biologice.

(3) Evidenţa truselor standard este consemnată într-un registru special în care vor fi menţionate şi trusele standard deteriorate sau cele desigilate şi neutilizate, situaţii în care se va preciza motivul.

(4) Trusele standard pot fi utilizate în vederea recoltării, depozitării şi transportului probelor biologice dacă:a)prototipul prezentat de producător a obţinut avizul Consiliului superior de medicină legală;b)conţin, în stare nedeteriorată, toate elementele menţionate în anexa nr. 4, pentru determinarea alcoolemiei, sau, după caz, în anexa nr. 5, pentru determinarea prezenţei drogurilor în organism.

(5) Instituţia medico-legală va refuza primirea probelor biologice recoltate, depozitate sau transportate în truse standard al căror prototip nu a obţinut avizul Consiliului superior de medicină legală.

Articolul 9(1) Recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei sau a prezenţei în organism a drogurilor se va face în cel mai scurt timp posibil de la producerea evenimentului rutier sau a împrejurării care impune recoltarea acestora.(2) Data şi ora prezentării persoanei pentru recoltarea probelor biologice se înscriu de către personalul medical în registrul existent la unitatea de asistenţă medicală autorizată sau la instituţia medico-legală unde se efectuează recoltarea probelor biologice.

Articolul 10(1) Pentru determinarea alcoolemiei se vor recolta două probe de sânge la un interval de o oră una faţă de cealaltă, fiecare probă fiind reprezentată printr-o cantitate de 10 ml sânge.

(2) Atunci când rezultatul testării cu un mijloc tehnic certificat nu indică prezenţa alcoolului în aerul expirat recoltarea celei de-a doua probe de sânge nu mai este necesară, putând fi efectuată numai la cererea persoanei în cauză.

(3) Imediat după recoltare, proba de sânge va fi distribuită în mod egal, în cantitate de câte 5 ml, în două vacuette, ce conţin o substanţă anticoagulantă.(

4) Probele biologice recoltate conform alin. (1), (2) şi (3) vor fi introduse în containerele trusei standard adecvate, care ulterior se va securiza.

Articolul 11.Supravegherea persoanei implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier în intervalul de timp de o oră dintre cele două recoltări de sânge revine poliţistului rutier.

Articolul 12(1) În cazul în care nu au fost recoltate două probe de sânge, la un interval de o oră una faţă de cealaltă, nu se va putea efectua estimarea retroactivă a alcoolemiei.(2) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) situaţiile medicale grave în care, prin recoltarea celei de-a doua probe de sânge, s-ar pune în pericol iminent viaţa persoanei respective.

 Articolul 13(1) Pentru determinarea prezenţei în organism a drogurilor se recoltează:a)o probă de sânge în cantitate de 20 ml;b)o probă de urină în cantitate de cel puţin 20 ml.(2) Proba de sânge se recoltează, de regulă, iniţial şi imediat va fi distribuită, în mod egal, în cantitate de câte 5 ml, în 4 vacuette, două vacuette care nu conţin substanţe anticoagulante şi două vacuette ce conţin o substanţă anticoagulantă.(3) Proba de urină care, de regulă, se recoltează după proba de sânge, chiar şi după un oarecare interval de timp necesar acumulării urinii, va fi recoltată în flaconul special din trusa standard.(4) Supravegherea persoanei implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier până la recoltarea probei de urină sau, după caz, a celei de sânge revine poliţistului rutier.(5) Recoltarea probei de urină se realizează de către persoana în cauză, într-un spaţiu adecvat în care să i se poată asigura intimitatea, fără a se permite prezenţa altor persoane sau animale în incinta respectivă.(6) Înainte de a recolta proba de urină, persoana în cauză va fi verificată de către poliţistul rutier în vederea depistării şi îndepărtării unor substanţe care pot fi introduse în urina recoltată.(7) În cazuri excepţionale recoltarea probei de urină se poate face şi prin sondaj vezical.(8) Probele biologice recoltate conform alin. (1), (2) şi (3) se introduc în containerele trusei standard adecvate, care ulterior se va securiza.

Articolul 14(1) În cazul în care persoana de la care sunt recoltate probele biologice solicită şi recoltarea contraprobelor biologice se vor utiliza concomitent două truse standard, costurile aferente fiind suportate de solicitant.

(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) se vor recolta cantităţi duble de probe biologice, care vor fi repartizate în cele două truse standard, dispoziţiile art. 10-13 fiind aplicate în mod corespunzător.

(3) Valoare de contraprobă poate avea şi proba biologică rămasă, în cantitate suficientă pentru efectuarea unei alte analize, după determinarea toxicologică realizată în cadrul instituţiei medico-legale, caz în care preţul trusei standard nu va fi inclus în contravaloarea prestaţiei medico-legale de analiză a contraprobei, ce urmează a fi suportată de către solicitantul contraprobelor.

(4) Analiza contraprobei se realizează la:a)institutul medico-legal conform competenţei teritoriale, dacă proba este prelucrată la nivelul unui serviciu judeţean de medicină legală;b)alt institut de medicină legală dacă proba este prelucrată la un institut de medicină legală.

Articolul 15(1) Dezinfecţia tegumentului în vederea recoltării probelor biologice de sânge se realizează cu tamponul de unică folosinţă, impregnat cu dezinfectant nonalcoolic, existent în trusa standard.(2) În cazul în care tamponul impregnat cu dezinfectant nonalcoolic, aflat în trusa standard, nu poate fi utilizat, se va folosi un tampon impregnat cu clorură de benzalconiu sau cu soluţie apoasă de clorură de mercur.

Articolul 16(1) Cu ocazia recoltării probei de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei personalul medical va determina greutatea şi înălţimea persoanei respective, indici antropometrici ce vor fi consemnaţi în procesul-verbal.

(2) Indicii antropometrici menţionaţi la alin. (1) fac parte din categoria datelor obiective necesare unei eventuale estimări retroactive a alcoolemiei.

(3) Examenul medical, în vederea interpretării stării clinice induse de consumul recent de băuturi alcoolice sau de substanţe psihoactive a persoanei supuse recoltării probelor biologice, va fi efectuat numai la solicitarea poliţistului rutier dacă persoana în cauză a fost implicată într-un accident de circulaţie rutieră în urma căruia a survenit decesul sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane.

(4) În situaţia prevăzută la alin. (3), medicul care a efectuat examinarea clinică va completa formularul al cărui model este prevăzut în anexa nr. 6.

Articolul 17(1) Consimţământul persoanei cu privire la recoltarea probelor biologice în vederea determinării alcoolemiei sau a prezenţei drogurilor în organism este prezumat.

(2) Refuzul persoanei implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier de a accepta recoltarea probelor biologice sau prezentarea la sediul unităţii de asistenţă medicală autorizată ori al instituţiei medico-legale, în vederea recoltării probelor biologice, se pedepseşte conform legii, în condiţiileCodului de procedură penală.
(3) Confirmarea refuzului persoanei implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier de a accepta deplasarea la sediul unităţii de asistenţă medicală autorizate sau al instituţiei medico-legale în vederea recoltării probelor biologice se face de către poliţistul rutier prin întocmirea procesului-verbal de constatare a infracţiunii.

(4) Dispoziţiile alin. (3) se aplică în mod corespunzător în situaţia în care persoana în cauză, aflată la sediul unităţii de asistenţă medicală autorizată sau al instituţiei medico-legale, refuză să accepte recoltarea probelor biologice înainte de desigilarea trusei standard.

(5) În situaţia în care, după desigilarea trusei standard, persoana în cauză refuză recoltarea probelor biologice, se vor completa în mod corespunzător rubricile respective din procesul-verbal de recoltare a probelor biologice, aflat în trusa standard, ce va fi semnat de către poliţistul rutier şi personalul medical, precum şi de către persoana respectivă dacă aceasta nu refuză să semneze procesul-verbal.

(6) În situaţia prevăzută la alin. (5) persoana în cauză este obligată să achite contravaloarea trusei standard care a fost desfăcută

.Articolul 18(1) În vederea recoltării probelor biologice trusa standard se deschide în prezenţa poliţistului rutier şi a persoanei în cauză.

(2) Probele biologice recoltate se introduc în containerele trusei standard imediat după recoltare, în prezenţa poliţistului rutier şi a persoanei în cauză.

(3) După introducerea containerelor ce conţin probele biologice recoltate, precum şi a componentelor nefolosite din trusa standard respectivă şi a formularelor completate şi semnate, trusa standard va fi securizată în prezenţa poliţistului rutier şi a persoanei în cauză.

Articolul 19(1) Securizarea trusei standard, după introducerea elementelor menţionate la art. 18 alin. (3), se realizează prin aplicarea cumulativă a elementelor de siguranţă existente în trusa standard:a)banderola autocolantă, pe containerul în care se introduc recipientele ce conţin probele biologice;b)sigiliul de unică folosinţă, înseriat, ce împiedică desfacerea cutiei trusei standard.

(2) După sigilarea trusei standard, personalul medical care a efectuat recoltarea va completa rubricile înscripţionate pe capacul cutiei trusei standard şi va aplica ştampila instituţiei unde a fost realizată recoltarea.

Articolul 20(1) După securizare, trusa standard va fi preluată de către poliţistul rutier sau, după caz, va fi reţinută la instituţia medico-legală în vederea înaintării către laboratorul de toxicologie unde se va efectua analiza probelor biologice.

(2) Trusa standard preluată de către poliţistul rutier va fi înaintată în cel mai scurt timp instituţiei medico-legale, unde urmează să se efectueze analiza toxicologică a probelor biologice.

(3) În cazul în care poliţistul rutier nu are posibilitatea de a transporta imediat după preluare trusa standard la sediul instituţiei medico-legale, aceasta va fi păstrată cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 21, fără însă a se depăşi un interval de cel mult 7 zile din momentul recoltării probelor biologice.

Articolul 21(1) Trusa standard securizată va fi menţinută la frigider la o temperatură de până la 4°C până la efectuarea transportului către laboratorul de toxicologie al instituţiei medico-legale.

(2) Transportul trusei standard către laboratorul de toxicologie al instituţiei medico-legale fără respectarea condiţiilor de temperatură prevăzute la alin. (1) se va efectua într-un interval de timp cât mai scurt, dar care să nu depăşească 3 ore de la recoltare.

Articolul 22.Probele biologice rămase după efectuarea determinărilor toxicologice vor fi păstrate în cadrul instituţiei medico-legale, pe o perioadă de 6 luni de zile, la congelator, la o temperatură maximă de –18°C.

Articolul 23.Buletinul de analiză toxicologică întocmit după efectuarea determinărilor toxicologice conform art. 5 va fi înaintat imediat organului judiciar competent.

  • Alte articole de acelasi autor:

Ce motive pot fi considerate temeinice pentru incredintarea copilului minor;

-Care sunt situatiile de malpraxis medical in care unitatea sanitara nu raspunde impreuna cu personalul medical pentru prejudiciile cauzate de acesta;

-In caz de refuz nejustificat autoritatea publica poate fi obligata sa elibereze certificatul de urbanism;

–Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;

–Ce trebuie sa stim, conform avocat asigurari despre ce reprezinta si ce

riscuri acopera asigurarea RCA si asigurarea facultativa CASCO;

-Avocat penalist Bucuresti;

–In ce situatii se poate limita programul de vizitare a minorului de catre un parinte dupa divort;

–In ce situatii desi legea da posibilitatea incetarii procesului penal prin impacare sau acord de mediere unele persoane nu pot beneficia de aceste prevederi;

–Ce trebuie sa stim in opinia unui avocat infractiuni trafic si consum de droguri despre ce prevede Legea nr.143/2000;

-Concedierea salariatului pentru necorespundere profesionala.

Profesionalism,responsabilitate,loialitate fata de client.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Ghidul Complet pentru Alegerea Pensulelor de Machiaj – Recomandări de la Iana Willkofer

Pensulele de machiaj sunt esențiale pentru a obține un...

Totul Despre Pensulele de Machiaj: Ghid Complet cu Iana Willkofer

Machiajul este o artă, iar pentru a obține cele...

Tot ce trebuie să știi despre pensulele de machiaj: Ghidul complet de la Iana Willkofer

În lumea machiajului, pensulele sunt instrumente esențiale pentru obținerea...