Stiri
35.4 C
Buzău

De ce obligatia de prezentare la politie într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat numai avarierea vehiculelor revine si conducatorului auto care se considera nevinovat

Data:

Imagini pentru poze accidente rutiere

Cand este obligatorie prezentarea la politie in urma unui accident de circulatie? Este o intrebare pe care si-o pun uneori conducatorii auto implicati intr-un accident de circulatie.

Alte intrebari pot fi despre sanctiunea aplicata pentru nedeclararea accidentului rutier in 24 de ore, in cat timp se anunta accidentul rutier la asigurat.

Care este procedura in caz de accidente usoare, ori, unde se afla Biroul de accidente usoare.

Ce este accidentul de circulatie

Observam ca in toate aceste intrebari intalnim notiunea de accident de circulatie. Din acest motiv este necesar sa cunoastem ce este accidentul de circulatie.

Accidentul de circulatie presupune aflarea in mers a cel putin unui autovehicul care, intrand in coliziune cu un alt obiect aflat in miscare sau stationare, pe un drum deschis circulatiei publice, a avut ca urmare fie ranirea uneia sau mai multor persoane, fie producerea doar de pagube materiale.

Dupa cum se va arata in continuare, prezentarea la politie in caz de accident de circulatie este obligatorie in functie de consecintele produse. 

De ranirea sau moartea unei persoane, ori de producerea de daune materiale.

Prezentarea la politie in caz de accident soldat cu ranirea sau moartea unei persoane

Asa cum se observa din definitia accidentului de circulatie, o prima ipoteza se refera la  ranirea sau moartea unei persoane.

In acest caz, conducatorului auto implicat intr-un accident de circulatie ii este interzis sa paraseasca locul faptei.

De asemenea, sa intreprinda orice actiune de natura a modifica starea locului sau sa stearga urmele accidentului.

Fac exceptie, luarea masurilor de urgenta pentru salvarea vietii si sanatatii unei persoane implicate in accident.

Reglementarea legala privind prezentarea la politie in caz de accident ce a produs numai avarierea vehiculelor

Art. 79 din OUG 195/2002, reglementeaza obligatiile  conducătorilor de vehicule implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor şi/sau alte pagube materiale.

 • să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa;
 • să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.

Se exceptează de la obligaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b):

 • -conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în condiţiile legii;
 • -conducătorul de vehicul care deţine o asigurare facultativă de avarii auto, iar accidentul de circulaţie a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

Sanctiunea in caz de neprezentare la politie

Conform OUG 195/2002 art.100 al.(3) lit. g) neprezentarea la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 79 alin. (2 ) constituie contraventie.

Coroborarea prevederilor legale 

Din interpretarea coroborata textelor de lege incidente putem formula unele concluzii.

 1. Conducatorii de vehicule ce au fost implicati intr-un accident de circulatie ce a avut ca urmare doar daune materiale trebuie sa se prezinte la unitatea de politie competenta pe raza careia s-a produs accidental;
 2. Prezentarea conducatorilor nu trebuie sa se faca concomitent, dar trebuie sa se produca in interiorul termenului de 24 de ore, termen care curge de la data producerii evenimentului;
 3. Conducatorii auto care au fost implicati intr-un accident rutier nu trebuie sa se prezinte la unitatea de politie competenta daca realizeaza procedura constatarii amiabile a accidentului.
 4. Sau, daca un singur autovehicul a fost avariat si conducatorul acestuia detine o asigurare faciltativa;
 5. Daca s-a produs avarierea a mai mult de un autovehicul in accidental rutier, conducatorii sunt obligati sa recurga fie la procedura constatarii amiabile.
 6. Fie sa se prezinte la unitatea de politie competenta, in caz de neintelegeri.

Ce nu se poate invoca pentru neprezentarea la politie in caz de accident

 1. Conducatorii autovehiculelor care au fost implicati intr-un accident de circulatie nu se pot eschiva de aceste obligatii legale, invocand intelegerea ce a avut loc ulterior producerii accidentului.
 2. Exceptie, daca aceasta nu a fost consemnata intr-o constatare amiabila sau daca nu s-a produs avarierea doar a unui autovehicul si conducatorul acestuia detine o polita de asigurare facultativa.

Concluzie privind prezentarea la politie in caz de accident din care a rezultat numai avarierea vehiculelor

 • Sunt obligati sa se prezinte la unitatea de politie competenta conducatorii auto care au fost implicati intr-un accident rutier si care nu doresc sa urmeze procedura constatarii amiabile, chiar si in situatia in care un singur autovehicul a fost avariat in urma incidentului rutier si conducatorul acestuia nu detine o asigurare facultativa;
 • neindeplinirea obligatiei conducatorului auto de a se prezenta la unitatea de politie competenta, pe raza caruia s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, in termenul de 24 de ore prevazut de lege se sanctioneaza, potrivit art.100 alin.(3) lit.g) din OUG 195/2002;
 • amenda este cea prevazuta de cl;asa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspoendarii exercitarii dreptului de a conduce pe o perioada de 30 de zile; fac exceptie cazurile prevazute de art.79 ali,(2) din OUG 195/2002.

Studiu de caz privind prezentarea la politie in caz de accident

In practica instantelor  s-au intalnit cazuri in care persoana implicata intr-un accident de circulatie ce a avut loc in conditiile mai sus aratate s-a considerat nevinovata.

Drept urmare, a considerat ca nu este obligata sa se prezinte la unitatea de politie.

In alte cazuri nu s-a prezenta la unitatea de politie pentru ca nu a cunoscut dispozitiile legale mai sus mentionate.

Dupa cum se poate observa din dispozitiile art. 79 alin.(2) si 100 alin.(3) lit.g ale OUG 195/2002 este insa obligatorie prezenta ambilor conducatori auto implicati intr-un accident rutier.

Astfel, intr-o speta a fost respinsa cererea petentului care a fost sanctionat contraventional pentru săvârşirea faptei prevăzute de art. 100 alin. (3) lit. g) din O.U.G. nr. 195/2002.

S-a reţinut în sarcina sa că nu s-a prezentat în termen de 24 de ore la unitatea de politie pentru a declara accidentul rutier în care a fost implicat.

Ce a motivat petentul ca nu s-a prezentat la politie in caz de accident

Petentul a solicitat anularea procesului verbal de sanctionare si constatare a contraventiei si nu a recunoscut implicarea în producerea accidentului.

A afirmat că nu a avut cunoştinţă de producerea accidentului.

Autovehiculul pe care îl conduce nu a suferit avarii si că procesul-verbal nu conţine date referitoare la autovehiculul condus, astfel că lipseşte vinovăţia pentru contravenţia reţinută în sarcina sa.

Ce a retinut instanta despre prezentarea la politie in caz de accident

Instanta a respins plangerea ca neintemeiata si a retinut ca petentul avea obligaţia prevăzută de art. 79 alin. (2) din O.U.G.nr. 195/2002 de a se prezenta la poliţie în vederea declarării accidentului.

Imprejurarea că celălalt conducător auto a fost considerat vinovat pentru producerea accidentului nu îl exonerează pe petent de obligaţia de prezentare la organele de poliţie.

Obligaţia de prezentare există şi atunci când doar unul dintre autovehiculele implicate prezintă avarii, neavând nicio relevanţă faptul că autovehiculul petentului nu ar fi fost avariat.

La pronuntarea solutiei s-a avut in vedere si faptul că petentul nu a administrat probe care să conduca la dovedirea nevinovăţiei sale.

Astfel ca, instanta  a apreciat că procesul-verbal de contravenţie se bucură de prezumţia de legalitate şi temeinicie până la proba contrară iar fapta descrisă în procesul-verbal corespunde realităţii.

Alte articole de acelasi autor:

Cum va puteti recupera banii si bunurile daca ati fost victima unei fapte penale;

Cum se poate obtine anularea procesului verbal de contraventie constand in neacordarea prioritatii de trecere pietonului angajat în traversare pe trecerea de pietoni;

Ce trebuie cunoscut despre asigurarea de răspundere civilă și asigurarea de persoane.

Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine;

https://avocat-tudor.ro

0724260393

Cabinetul de avocat Tudor Ion va ofera consultanta in caz de accident de circulatie.

Luati legatura cu noi, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro

Contacteaza-ne acum

Default content


  Articol redactat de Avocat Tudor Ion

  Distribuie postarea:

  Popular

  Categorii

  Mai mult articole ca asta
  Legate de

  Tot ce trebuie să știți despre containerele modulare

  Containerele modulare au devenit o soluție populară și inovatoare...

  Locuințe din Containere: O Soluție Modernă și Sustenabilă

  Într-o lume în continuă schimbare, locuințele din containere devin...

  Containerul de șantier O soluție practică și eficientă pentru proiectele tale

  În domeniul construcțiilor, eficiența și organizarea sunt esențiale pentru...

  Container Comercial Inovația Spațiilor Comerciale la ZHouseContainer.ro

  Într-o lume în continuă schimbare, inovația în designul și...