Cum cunoasteti daca viteza inregistrata de aparatul radar corespunde realitatii
Examinand cu atentie viteza inregistrata de aparatul radar, imaginile radar, in unele cazuri pot sa arate ca nu sunt reale consemnarile din procesul verbal de contraventie privind viteza cu care ati circulat cu autoturismul.
Din acest motiv, este importanta examinarea acestora cu atentie in situatia in care sunteti sanctionat pentru o asemenea contraventie.
O asemena situatie a existat intr-un caz recent in care petentul a fost sanctionat contraventional pentru ca ar fi circulat cu viteza mai mare de 100 km/h.
Petentul a sesizat ca exista o anumita inadvertenta in ce priveste inregistrarea video, dar nu a reusit depistarea acesteia inca de la inceput.
Ce a sustinut petentul la instanta de fond
Din acest motiv, petentul a si sustinut la instanta de fond ca inregistrarea video a vitezei cu care a circulat cu autoturismul a fost defectuoasa.
Ca, inainte de momentul inregistrarii vitezei, autoturismul sau nu mai era in raza vizuala a aparatului radar, iar inregistrarea viezei masinii sale dispare pentru cateva secunde, fiind posibila o eroare a aparatului radar.
Instanta de fond a respins aceasta aparare cu argumente care nu puteau fi acceptate.
Pentru ce motive instanta de fond a respins apararea privind viteza inregistrata de radar
Anume ca, la inregistrarea video se observa ca distanta dintre autovehiculul condus de petent si un alt vehicul se micsoreaza, fapt ce denota viteza mare de deplasare a autovehicului petentului.
Desigur ca aceasta nu reprezinta o motivare cu argumente din care sa rezulte cu certitudine ca solutia instantei este corespunzatoare realitatii.
Ca urmare, am cautat argumente concrete care sa rezulte din probele dosarului.
In caz contrar, petentul nu avea cum sa dovedeasca afirmatiile sale, si sa administreze un probatoriu care sa convinga instanta de justetea afirmatiilor sale.
Ce rezulta din procesul verbal despre viteza inregistrata de radar
Examinand cu atentie consemnarile din procesul verbal, la capitolul in care se arata modalitatea de savarsire a contraventiei am constatat ca agentul constator a consemnat faptul ca inregistrarea video s-a memorat pe HDD cu un anumit numar.
In realitate insa, din examinarea cu atentie a inregistrarii video, a rezultat ca numarul hard discului este cu totul altul.
In consecinta, in procesul verbal s-a consemnat in mod gresit numarul hard discului.
Eroarea este insa esentiala in ce priveste consemnarea corecta situatiei de fapt, acesta fiind un motiv pentru care am solicitat anularea procesului verbal de contraventie.
In vederea verificarii unor aspecte din imaginile radar am solicitat opinia unui expert criminalist judiciar autorizat.
Ce a rezultat din raportul de expertiza despre inregistrarea vitezei radar
Din raportul de expertiza au mai rezultat si alte aspecte care impun anularea procesului verbal de contraventie.
Pe inregistrarile video ale cinemometrului trebuie sa apara numarul de identificare(ID) al operatorului radar, care opereaza cinemometrul.
Or, in inregistarea video de la dosar, pe afisajul monitorului echipamentului AUROVISION nu era trecut ID-ul operatorului radar.
Din exemplele aratate in raportul de expertiza extrajudiciara a rezultat in toate cazurile, si fara niciun dubiu ca, fara introducerea numarului de identificare(ID) al operatorului radar care opereaza cinemometrul,inregistrarea video nu are nicio valoare.
Nefiind setat codul operatorului,nu se poate afirma daca echipamentul AUTOVISION a fost operat de un operator atestat.
In aceste conditii, atestatul de operator radar de la dosar de catre organul de politie poate fi al unei persoane care nu se afla in masina care a realizat inregistrarea video.
Aceasta putea fi intr-o masina aflata in alta zona.
Fara introducerea numarului de identificare(ID) al operatorului radar care a operat cinemometrul, nu se poate determina daca persoana care l-a operat este atestata ca operator radar.
Motive pentru care viteza inregistrata de radar nu este valabila
Prin urmare, fara ID-ul operatorului, inregistrarea video nu are nicio valoare,
Nu exista nicio legatura de cauzalitate intre atestatul prezentat la dosarul cauzei si cel care a exploatat echipamentul video de supraveghere a traficului radar si de masurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.
Asadar,din inregistrarea video, proba prin care Brigada de Politie Rutiera intentiona sa demonstreze ca petentul a savarsit fapta contraventionala, nu se poate identifica cine a fost operatorul radar.
Acesta reprezinta un motiv pentru care am solicitam anularea procesului verbal de contraventie.
Asa dupa cum am aratat, la instanta de fond, precum si in motivele de apel, petentul a sustinut ca inregistrarea video a vitezei cu care a circulat cu autoturismul a fost defectuoasa.
Ca, inainte de momentul inregistrarii vitezei de 108 km/h, autoturismul nu mai era in raza vizuala a a aparatului radar, iar inregistrarea viezei masinii sale dispare pentru cateva secunde,putand fi o eroare a aparatului radar.
Motive de apel privind inregistrarea vitezei prin radar
Contrar motivarii instantei, din inregistrarea video aflata la dosar a rezultat insa faptul ca, desi masina politiei(P) are o viteza sensibil mai mica decat masina tinta(T),distanta dintre autovehicule nu se micsoreaza.
Aceasta imprejurare, denota insa faptul ca, fie vitezele celor doua autovehicule nu sunt masurate corect de operatorul radar AUTOVISION.
Fie operatorul radar nu opereaza in mod corespunzator cinemometrul, conform cartii tehnice date de producator.
Din punct de vedere logic, nu se poate ca intre doua vehicule sa se pastreze aceeasi distanta cand ele se deplaseaza cu o variatie de viteza de cel putin 16 km/h.
Explicatii mai detaliate despre aceste imprejurari au rezultat din argumentele stiintifice prezentate de expert la raspunsul nr. 3 al raportului de expertiza extrajudiciara.
Concluziile sale se bazeaza pe analiza riguroasa a secventei video aflata la dosarul cauzei, formata din 999 cadre(de la cadrul 5117 la cadrul 6168), datele rezultate din analiza tabelului creat prin segmentarea secventei video, din exemplele comentate si fotografiile 8-11.
Valoarea inregistrata de 108 km/h pentru autovehiculul tinta nu reprezintain mod cert valoarea reala a vitezei
Am aratat deja faptul ca am contestat atat la instanta de fond cat si in motivele de apel faptul ca inregistrarea video a vitezei cu care a circulat cu autoturismul a fost defectuoasa.
Inainte de momentul inregistrarii vitezei de 108 km/h, autoturismul meu nu mai este in raza vizuala a a aparatului radar iar inregistrarea viezei masinii mele dispare pentru cateva secunde, putand fi o eroare a aparatului radar.
Din raportul de expertiza extrajudiciara a rezultat ca sustinerile mele se confirma.
In acest sens, expertul a analizat imprejurarea ca intre cadrele 5860 si 6042 lipseste viteza T a masinii tinta(desi,masina este in campul vizual al cinemometrului).
Deci, timp de 7,28 secunde, cinemometrul nu mai afiseaza nicio viteza pentru T, desi,asa cum se vede in alte cadre(5218,5800) afiseaza schimbarea vitezei timp de un cadru,adica 40 ms.
Apoi, intre cadrele 6043(foto 12) si 6050(foto 13),cand in centrul imaginii apare o masina alba, care se deplaseaza in acelasi sens de mers, in fata masinii tinta, iar masina tinta nu mai este in imagine decat in foarte mica masura.
Foto 12 si foto 13) pe ecran apare ca T are valoarea de 108 km/h.
Aceasta valoare este afisata pentru 0,32 secunde, dupa care,pentru inca 35 de cadre iar lipseste viteza masinii tinta.
Cand revine, este afisata viteza de 108 km/h,care era cand in campul vizual al cinemometrului se afla masina alba mentionata anterior(foto 12 si foto 13).
Fata de considerentele mai sus aratate, valoarea inregistrata pentru autovehiculul tinta nu reprezinta in mod cert valoarea reala a vitezei.
Alte articole de acelasi autor:
-In ce consta procedura inspectiei fiscale si care este competenta;
Preeminenta conventiei europene a drepturilor omului in dreptul intern roman;
-Infractiuni informatice
–Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident;
– Ce inseamna un avocat in Uniunea Europeana;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
Responsabilitate, profesionalism, loialitate fata de client;
https://avocat-tudor.ro
0724260393
Cabinetul de avocat Tudor Ion, va ofera consultanta, assitenta si reprezentare juridica in litigii inregistrare viteza auto prin radar.
Pentru detalii privind colaborarea, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro
Contacteaza-ne acum
Default content
Articol redactat de Avocat Tudor Ion