Stiri
38.7 C
Buzău

Cum trebuie sa procedati intr-un accident de circulatie soldat cu avarierea autovehiculelor

Data:

Cum trebuie sa procedati intr-un accident de circulatie soldat cu avarierea autovehiculelor

 Să mai ziceţi că poliţiştii nu sunt de treabă. Un poliţist de la Rutieră ajută un şofer aiurit [VIDEO]

Situatia de a fi implicat intr-un accident rutier nu este confortabila, dimpotriva, creaza un anumit stres chiar daca vina apartine altui conducator auto.

Daca intervine o astfel de situatie, trebuie sa va luptati pentru a va apara drepturile.

 

Este o realitate ca unele persoane care sunt implicate in accidente rutiere se pot baza pe cunostintele pe care le poseda in domeniul legislatiei auto, pe intuitie, abilitati ori inteligenta.

Cu toate acestea,  astfel dupa cum poate ati cunoscut deja asemenea experiente, se poate intampla ca in fata unui organ de cercetare, partea adversa sa dea declaratii necorespunzatoare adevarului, dat fiind interesul pe care il are.

De asemenea, se mai intampla ca expertul sa prezinte concluzii incorecte si sa fie partinitor, argumentele sale sa nu se bazeze pe date stiintifice ci doar pe interpretarea probelor de la dosar, administrate insa in conditii indoielnice, martorii sa nu fie sinceri din diverse motive , ori organul de cercetare penala sau instanta de judecata sa nu fie suficient de activa sis a nu dispuna de probe suficiente pentru stabilirea adevaratelor cauze ale accidentului, adevaratului vinovat ori a despagubirilor cuvenite.

 

Din aceste motive, este bine sa cunoasteti ca, daca in calitate de conducator auto sunteti implicaţi într-un accident de circulaţie, din care a rezultat numai avarierea autovehiculelor, aveti obligaţia să va prezentati la organele de poliţie pentru declararea evenimentului, împreună cu autovehiculele avariate.

 

Conducătorii auto implicaţi au obligaţia de a prezenta organelor de poliţie următoarele documente:

-actul de identitate;

-permisul de conducere;

– certificatul de înmatriculare al autovehiculului;

-dovada de achitare a primei de asigurare prin efectul legii.

 

În cazul accidentelor de circulaţie cu avarii (tamponări) conducătorii auto implicaţi au obligaţia de a se prezenta în termen de 24 ore de la producerea accidentului la unitatea de poliţie pentru întocmirea documentelor de constatare, care se eliberează numai în baza declaraţiilor date de aceştia.

 

Neprezentarea în acest termen constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, iar permisul de conducere se reţine, perioada de suspendare fiind de 30 zile.

 

În cazul în care unul din conducătorii auto implicaţi părăseşte locul accidentului sau refuză să se prezinte la poliţie, celălalt conducător auto trebuie să furnizeze cât mai multe amănunte despre autovehiculul respectiv (tip, număr de înmatriculare, marca, etc.) şi, dacă este posibil, datele eventualilor martori oculari.

 

Lucrătorii de poliţie vor efectua demersurile necesare pentru identificarea autovehiculului implicat în evenimentul rutier şi a conducătorului auto care nu s-a prezentat la poliţie în vederea constatării.

 

În cazul în care autovehiculul dumneavoastră a fost avariat în timp ce era staţionat sau parcat, este necesar să vă deplasaţi cu acesta la sediile menţionate pentru declararea evenimentului şi efectuarea documentelor de constatare.

CONSTATAREA AMIABILĂ

 

Pentru evenimentele în care au fost implicate două vehicule, din care au rezultat numai pagube materiale, avizarea societăţilor din domeniul asigurărilor se poate face şi în baza unui formular tipizat, eliberat de societăţile din domeniul asigurărilor, denumit constatare amiabila de accident, în care conducătorii vehiculelor respective consemnează circumstanţele producerii evenimentului, datele personale de identificare a vehiculelor implicate, precum şi a propriilor asiguratori.

  • Alte articole de acelasi autor;

-– Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;

Ce trebuie sa stii despre confiscarea extininsa si confiscarea ca masuri de siguranta;

Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;

–Ce trebuie sa stim despre ce prevede Legea nr.143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri.

www.avocat-tudor.ro

0724260383

 

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Panouri solare pentru casele din zonele izolate: Avantaje și provocări

Am descoperit că panourile solare pentru casele din zonele...

O promovare online eficienta pentru business-ul tau

Traim intr-o lume in care aproape tot se intampla...

Cum sa ai confortul necesar in interior?

Sistemele HVAC reprezinta un element esential pentru confortul si...

Tot ce trebuie să știți despre containerele modulare

Containerele modulare au devenit o soluție populară și inovatoare...