Stiri
35.4 C
Buzău

Ce infractiuni contra securitatii nationale prevede Codul penal

Data:

Ce infractiuni  contra securitatii nationale prevede Codul penal

 Imagini pentru imagini spionaj

Infractiunile contra securitatii nationale sunt prevazute in Partea speciala a Codului penal, si anume in Titlul X.

Din compararea modulului in care erau prevazute aceste infractiuni in codul penal anterior cu modul actual  se observa unele diferente.

 

Este cunoscut, cum de altfel este si logic, faptul ca activitatea de prevenire si combatere a infractiunilor contra securitatii nationale ramane un atribut al fiecarui stat in parte, acesta isi poate organiza cel mai bine activitatea pentru atingerea acestui obiectiv.

Schimbarile ce se produc in Europa si in lume, inclusiv cele din sfera geopolitica au influenta si asupra unor valori cum sunt activitatea organelor statului si securitatea nationala.

Pentru asigurarea securitatii nationale trebuie cunoscute, prevenite si inlaturate amenintarile interne sau externe care pot aduce atingere acestei valori.

Ocrotirea acestei valori se impune cu atat mai mult astazi in conditiile de criza politica si economica si de instabilitate.

 

-in Codul penal in vigoare aceste infractiuni au o noua denumire. Daca in codul penal anterior reprezentau prima grupa de infractiuni cu care incepeau reglementarile penale in partea speciala, in codul penal in vigoare acestea se regasesc in Titlul X,  expresia siguranta nationala fiind inlocuita cu securitate nationala, astfel cum este prevazuta si in Constitutia Romaniei.

in cazul infracţiunii de „Inaltă trădare”(art.398 Cod penal),subiect activ poate fi Preşedintele României sau un alt membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. In acest sens, art. 398 din noul Cod penal prevede ca faptele prevăzute în art. 394-397, săvârşite de către Preşedintele României sau de către un alt membru al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, constituie infracţiunea de înaltă trădare şi se pedepsesc cu detenţiune pe viaţă sau cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi;

-in cazul infracţiunii de atentat care pune în pericol securitatea naţională, art. 401 Cod penal se sanctioneaza atentatul contra vieţii unei persoane care deţine o funcţie de demnitate publică si se pedepseste cu detentiune pe viata sau inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

-a fost introdusa infracţiunea de constituire de structuri informative ilegale, art.409 Cod penal care se refera la iniţierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul României a unor structuri informative în scopul culegerii de informaţii secrete de stat ori desfăşurarea de către acestea a unei activităţi de culegere sau prelucrare de asemenea informaţii, în afara cadrului legal, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

Infractiunile contra securitatii nationale sunt urmatoarele:

Tradarea este prevazuta in art.394 din Codul penal.
Aceasta infractiune consta in fapta cetateanului roman de a intra in legatura cu o putere sau cu o organizatie straina ori cu agenti ai acestora, in scopul de a suprima sau stirbi unitatea si indivizibilitatea, suveranitatea sau independenta statului, prin:

-provocare de razboi contra tarii sau de inlesnire a ocupatiei militare straine;-subminare economica, politica sau a capacitatii de aparare a statului; aservire fata de o putere sau organizatie straina;

-ajutarea unei puteri sau organizatii straine pentru desfasurarea unei activitati ostile impotriva securitatii nationale,se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

Tradarea prin transmitere de informatii secrete de stat este prevazuta in art.395 Cod penal si are urmatorul continut:

Transmiterea de informatii secrete de stat unei puteri sau organizatii straine ori agentilor acestora, precum si procurarea ori detinerea de documente sau date ce constituie informatii secrete de stat de catre cei care nu au calitatea de a le cunoaste, in scopul transmiterii lor unei puteri sau organizatii straine ori agentilor acestora, savarsite de un cetatean roman, se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

Tradarea prin ajutarea inamicului(art.396) consta in fapta cetateanului roman care, in timp de razboi:

-preda teritorii, orase, pozitii de aparare, depozite ori instalatii ale fortelor armate romane sau care servesc apararii;

-preda nave, aeronave, masini, aparate, armament sau orice alte materiale care pot servi purtarii razboiului;

– procura inamicului oameni, valori sau materiale de orice fel;

-trece de partea inamicului sau efectueaza alte actiuni care sunt de natura sa favorizeze activitatea inamicului ori sa slabeasca puterea de lupta a

fortelor armate romane sau a armatelor aliate;

– lupta sau face parte din formatii de lupta impotriva statului roman sau a aliatilor sai,

Aceste fapte se pedepsesc cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

Actiunile ostile contra statului(art.397) sunt reprezentate de faptele prevazute in art. 391 si in art. 393, savarsite de un cetatean strain sau apatrid, se pedepsesc cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

Spionajul(art.400) consta in faptele prevazute in art. 395, savarsite de un cetatean strain sau apatrid, se pedepsesc cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

Atentatul care pune in pericol securitatea nationala(art.401) consta in atentatul contra vietii savarsit impotriva unei persoane care detine o functie de demnitate publica, daca fapta pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu detentiune pe viata sau inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

Atentatul contra unei colectivitati(art.402) este atentatul savarsit contra unei colectivitati prin otraviri in masa, provocare de epidemii sau prin orice alt mijloc, in scopul ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat, se pedepseste cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

Actele de diversiune(art.403) sunt urmatoarele:
Distrugerea, degradarea sau aducerea in stare de neintrebuintare, in intregime sau in parte, prin explozii, incendii sau in orice alt mod, a instalatiilor industriale, cailor de comunicatie, mijloacelor de transport, mijloacelor de telecomunicatie, constructiilor, produselor industriale sau agricole, ori a altor bunuri, daca fapta pune in pericol securitatea nationala, se pedepsesc cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

Actiuni impotriva ordinii constitutionale(art.397) sunt urmatoarele:
-Actiunea armata intreprinsa in scopul schimbarii ordinii constitutionale ori al ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat, se pedepseste cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .
-Intreprinderea de actiuni violente impotriva persoanelor sau bunurilor savarsite de mai multe persoane impreuna, in scopul schimbarii ordinii constitutionale ori al ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat, daca se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

Art. 404 Comunicarea de informatii false
Comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, daca prin aceasta se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

Propaganda pentru razboi(art.405) consta in:
– Propaganda pentru razboi de agresiune, precum si raspandirea de stiri tendentioase sau inventate, in scopul provocarii unui razboi de agresiune, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .
– Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza faptele prevazute in alin. (1), savarsite in scopul provocarii unui razboi de agresiune impotriva Romaniei.

Art. 406 Compromiterea unor interese de stat
Distrugerea, alterarea ori ascunderea unui document sau inscris in care sunt stabilite drepturi ale statului roman in raport cu o putere straina, daca prin aceasta sunt puse in pericol sau vatamate interesele de stat, se pedepsesc cu inchisoare de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

Divulgarea secretului care pericliteaza securitatea nationala(art.407)
-Divulgarea unor documente sau a unor date care constituie informatii secrete de stat, de catre cel care le cunoaste datorita atributiilor de serviciu, daca fapta pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoare de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .
-Detinerea in afara indatoririlor de serviciu a unui document ce contine informatii secrete de stat, daca fapta pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani.
-Daca faptele prevazute in alineatele precedente sunt savarsite de orice alta persoana, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.

-Infractiuni contra persoanelor care se bucura de protectie     internationala(art.408 Cod penal)
-Atentatul contra vietii savarsit impotriva reprezentantului unui stat strain sau a altei persoane care se bucura de protectie in conformitate cu conventiile internationale, aflata in misiune oficiala in Romania, se pedepseste cu detentiune pe viata sau inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi -Infractiunile intentionate contra integritatii corporale, sanatatii sau libertatii, savarsite impotriva unei persoane dintre cele mentionate in alin. (1), se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru fapta savarsita, ale carei limite speciale se majoreaza cu jumatate.

Constituirea de structuri informative ilegale(art.409), modalitatile fiind urmatoarele:Initierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul Romaniei a unor structuri informative in scopul culegerii de informatii secrete de stat, ori desfasurarea de catre acestea a unei activitati de culegere sau prelucrare de asemenea informatii, in afara cadrului legal, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 de ani si interzicerea unor drepturi .

Nedenuntarea unor infractiuni contra securitatii nationale(art.410 Cod penal)
-Fapta persoanei care, luand cunostinta despre pregatirea sau comiterea vreuneia dintre infractiunile prevazute in art. 391 – 399, art. 402 – 405, nu instiinteaza de indata autoritatile se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
-Nedenuntarea savarsita de un membru de familie, nu se pedepseste.

– Nu se pedepseste persoana care, inainte de punerea in miscare a actiunii penale impotriva unei persoane pentru savarsirea faptei nedenuntate, incunostinteaza autoritatile competente despre aceasta sau care, chiar dupa punerea in miscare a actiunii penale, a inlesnit tragerea la raspundere penala a autorului si a participantilor.

Cauzele de reducere a pedepsei, conform art. 411: daca persoana care a savarsit una dintre infractiunile prevazute in prezentul titlu inlesneste, in cursul urmaririi penale, aflarea adevarului si tragerea la raspundere penala a autorului sau participantilor, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.

Art. 412 se refera la sanctionarea tentativei si anume: tentativa la infractiunile prevazute in acest titlu se pedepsesc. Se considera tentativa si producerea sau procurarea mijloacelor ori instrumentelor, precum si luarea de masuri in vederea comiterii infractiunilor prevazute in art. 392, art. 393, art. 395 – 399 si art. 404 si art. 394 raportat la infractiunea de tradare prin ajutarea inamicului.

Alte articole de acelasi autor:

Ce argumente in vederea inlocuirii masurii controlului judiciar pe cautiune au sustinut procurorii in cazul lui Sebastian Ghita si ce a sustinut apararea;

Plata a jumatate din cuantumul amenzii la contraventii rutiere nu inseamna recunoasterea faptei;

Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;

In ce situatii se aplica răspunderea pentru prejudiciile cauzate de lucruri.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Panouri solare pentru casele din zonele izolate: Avantaje și provocări

Am descoperit că panourile solare pentru casele din zonele...

O promovare online eficienta pentru business-ul tau

Traim intr-o lume in care aproape tot se intampla...

Cum sa ai confortul necesar in interior?

Sistemele HVAC reprezinta un element esential pentru confortul si...

Tot ce trebuie să știți despre containerele modulare

Containerele modulare au devenit o soluție populară și inovatoare...