Stiri
16.5 C
Buzău

Ce este mandatul european de arestare, in ce conditii se executa si pentru ce fapte

Data:

Ce este mandatul  european de arestare, in ce conditii se executa si pentru ce fapte

 

Predarea in baza unui mandat european de arestare reprezinta una din formele cooperarii judiciare internationale in materie penala.

Conform art. 1 alin.(1) din legea 302/2004, pe langa predarea in baza unui mandat european de arestare, cooperarea judiciara in materie penala mai cuprinde extradarea, transferul de proceduri in materie penala, recunoasterea si executarea hotararilor, transferarea persoanelor condamnate, asistenta judiciara in materie penala dar si alte forme de cooperare.

 

Referitor la asistenta judiciara internationala, ca forma a cooperarii judiciare internationale in materie penala, activitatile care se pot desfasura pot consta in urmatoarele: comisiile rogatorii internationale, livrari supravegheate, interceptarea si inregistrarea convorbirilor, audierea prin videoconferinta.

Pentru ca de la data de 1 ianuarie 2007 Romania a aderat la Uniunea Europeana, in relatiile cu celelalte state ale Uniunii Europene, in ce priveste domeniul mai sus aratat, se aplica Decizia-cadru nr.584/JAI din 13 iunie 2002 privind mandatul european de arestare si procedurile de predare intre statele membre ale Uniunii Europene.

 

Din aceasta decizie-cadru se poate constata ce reprezinta mandatul european de arestare, si anume, o decizie judiciara emisa de autoritatea judiciara competenta a unui stat membru al Uniunii Europene, in vederea arestarii si predarii catre un alt stat membru a unei persoane solicitate in vederea efectuarii urmaririi penale, a judecatii sau a executarii unei pedepse sau a unei masuri de siguranta privative de libertate.

 

In Legea nr.302/2004 se prevede modul de executare a mandatului european de arestare, respectiv, in  Capitolul III avand denumirea de  Executarea de catre autoritatile romane a unui mandat european de arestare.

 

  • faptele care dau loc la predare sunt prevazute in art. 98 din Legea

302/2004

 

Astfel, urmatoarele infractiuni, indiferent de denumirea pe care o au in legislatia statului emitent, daca sunt sanctionate de legea statului emitent cu o pedeapsa sau cu o masura de siguranta privativa de libertate a carei durata maxima este de cel putin 3 ani, nu vor fi supuse verificarii indeplinirii conditiei dublei incriminari:

-participarea la un grup criminal organizat;

-terorismul;

-traficul de persoane;

-exploatarea sexuala a copiilor si pornografia infantila;

-traficul ilicit de droguri si substante psihotrope;

-traficul ilicit de arme, munitii si substante explozive;

-coruptia;

-frauda, inclusiv cea care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene in intelesul Conventiei din 26 iulie 1995 privind protectia intereselor financiare ale Comunitatilor Europene;

-spalarea produselor infractiunii;

-falsificarea de moneda, inclusiv contrafacerea monedei euro;

-fapte legate de criminalitatea informatica;

-infractiuni impotriva mediului, inclusiv traficul ilicit de specii de animale pe cale de disparitie si de specii si soiuri de plante pe cale de disparitie;

-facilitarea intrarii si sederii ilegale;

-omorul, vatamarea corporala grava;

– traficul ilicit de organe si tesuturi umane;

-rapirea, lipsirea de libertate in mod ilegal si luarea de ostatici;

-rasismul si xenofobia;

-furtul organizat sau armat;

-traficul ilicit de bunuri culturale, inclusiv antichitati si opere de arta;

-inselaciunea;

-racketul si extorcarea de fonduri;

-contrafacerea si pirateria produselor;

-falsificarea de acte oficiale si uzul de fals;

-falsificarea de mijloace de plata;

-traficul ilicit de substante hormonale si alti factori de crestere;
-traficul ilicit de materiale nucleare sau radioactive;

-traficul de vehicule furate;

-violul;

-incendierea cu intentie;

-crime aflate in jurisdictia Curtii Penale Internationale;

-sechestrarea ilegala de nave sau aeronave;

-sabotajul.

 

  • Pentru alte fapte decat cele prevazute mai sus

 

-predarea este subordonata conditiei ca faptele care motiveaza emiterea mandatului european de arestare sa constituie infractiune potrivit legii romane, independent de elementele constitutive sau de incadrarea juridica a acesteia.

 

  • Conditiile speciale pentru executarea unui mandat european de

arestare de catre autoritatile judiciare de executare romane, conform art.98 din Legea 302/2004: 

 

-in cazul in care mandatul european de arestare a fost emis in scopul executarii unei pedepse sau a unei masuri de siguranta privative de libertate aplicate printr-o hotarare pronuntata in lipsa, daca persoana in cauza nu a fost citata personal si nici informata in orice alt mod cu privire la data si locul sedintei de judecata care a condus la hotararea pronuntata in lipsa, predarea persoanei solicitate va fi acordata daca autoritatea judiciara emitenta garanteaza ca persoana care face obiectul mandatului european de arestare are posibilitatea sa obtina rejudecarea cauzei in statul membru emitent, in prezenta sa;

 

-in cazul in care infractiunea in baza careia s-a emis mandatul european de arestare este sanctionata cu pedeapsa detentiunii pe viata sau cu o masura de siguranta privativa de libertate pe viata, dispozitiile legale ale statului membru emitent trebuie sa prevada posibilitatea revizuirii pedepsei sau a masurii de siguranta aplicate ori liberarea conditionata, dupa executarea a 20 de ani din pedeapsa sau masura de siguranta aplicata, ori aplicarea unor masuri de clementa.

 

-fara a aduce atingere dispozitiilor alin. (1), cetatenii romani sunt predati in baza unui mandat european de arestare emis in vederea efectuarii urmaririi penale sau a judecatii cu conditia ca, in cazul in care se va pronunta o pedeapsa privativa de libertate, persoana predata sa fie transferata in Romania pentru executarea pedepsei.

 

In situatia in care aveti nevoie de un avocat mandat european de arestare va rugam sa va adresati cabinetului nostru de avocatura.

 

  • Alte articole de acelasi autor:

Ce trebuie sa stiti in opinia avocat asigurari despre limitele in care prin asigurarea RCA  va puteti recupera prejudiciul;

Ce trebuie sa stiti despre conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala;

In cazul reclamantului cu domiciliul in străinătate, conditiile in care instanta a incuviintat relatii personale cu minorul si stabilire program vizitare minor.

Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate.

 

www.avocat-tudor.ro

0724260383

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Solutii dentare accesibile si profesionale

In ziua de astazi, toti oamenii pot beneficia de...

Top 6 motive să investești în marketing digital

Într-o eră în care consumatorii au tendința să folosească...

Alegerea unei agenții SEO compatibile cu nevoile afacerii

Provocarea finală, dar nu și cea mai mică, este...

Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...