Ce a hotarat instanta suprema despre promisiunea de vanzare si de cumparare constata prin inscris sub semnatura privata
Incheierea unui precontract de vanzare-cumparare ofera certe avantaje celui prejudiciat prin fatul ca cealalta parte nu-si executa promisiunea. Intr-un asemenea caz, acesta se poate adresa instantei pentru a pronunta ohotarare care sa tina loc de act authentic de vanzare cumparare. Cu toate acestea, in practica instantelor au existat spete in care s-a pus problema daca se poate pronunta o hotarare care sa tina loc de act autentic atunci cand actul prin care se promite vanzarea, respectiv, cumpararea este un inscris sub semnatura privata. Din acest motiv a fost sesizata instanta suprema care, prin decizia din 2 aprilie 2017 a hotarat că orice instanță din România poate pronunța o hotărâre care să țină loc de act autentic, chiar și atunci când actul prin care se promite vânzarea, respectiv cumpărarea, este un înscris sub semnătură privată. In acest sens, conform Deciziei nr. 23/03.04.2017 în dosarul nr.3996/1/2016, Inaltei Curti de Casatie si Justitie-Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă a fost admisa sesizarea formulată de catre Tribunalul Alba – Secţia I civilă, în dosarul nr. 173/191/2016, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile, şi a stabilit că: „În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 1.279 alin. (3) teza întâi şi art. 1.669 alin. (1) din Codul civil, nu este obligatorie forma autentică la încheierea promisiunii de vânzare a unui bun imobil, în vederea pronunţării unei hotărâri care să ţină loc de act autentic”.
- Ce hotarase anterior Tribunalul Alba
Instanța care a sesizat Înalta Curte de Casație și Justiție, la data de 10 noiembrie 2016, a fost Tribunalul Alba. Astfel, prin încheierea din 10 noiembrie, Tribunalul Alba, Secția I Civilă a hotărât: Dispune sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile cu privire la modalitatea de interpretare a dispoziţiilor art.1279 alin.3 teza a III-a din Codul civil intrat în vigoare în 2011-Legea nr.289/2009, respectiv dacă este obligatorie forma autentică la încheierea promisiunii de vânzare cumpărare a unui bun imobil, în vederea pronunţării unei hotărâri care să ţină loc de act autentic. Suspendă judecarea prezentului apel până la pronunţarea hotărârii prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept. La ce se refera art. 1279 Cod civil In Capitolul I, Sectiunea a 6-a Efectele contractului, art. 1279 se refera la Promisiunea de a contracta si dispune urmatoarele: -Promisiunea de a contracta trebuie să conţină toate acele clauze ale contractului promis, în lipsa cărora părţile nu ar putea executa promisiunea. -În caz de neexecutare a promisiunii, beneficiarul are dreptul la daune-interese. De asemenea, dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanţa, la cererea părţii care şi-a îndeplinit propriile obligaţii, poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite. Prevederile prezentului alineat nu sunt aplicabile în cazul promisiunii de a încheia un contract real, dacă prin lege nu se prevede altfel. -Convenţia prin care părţile se obligă să negocieze în vederea încheierii sau modificării unui contract nu constituie promisiune de a contracta.
- La ce se refera art. 1669 Cod civil
- art. 1669 din Codul civil se refera la “Promisiunea de vânzare şi promisiunea
- de cumpărare” si dispune urmatoarele: Când una dintre părţile care au încheiate promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite. Dreptul la acţiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat. Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător în cazul promisiunii unilaterale de vânzare sau de cumpărare, după caz. În cazul promisiunii unilaterale de cumpărare a unui bun individual determinat, dacă, mai înainte ca promisiunea să fi fost executată, creditorul său înstrăinează bunul ori constituie un drept real asupra acestuia, obligaţia promitentului se consideră stinsă.
- Cum este definita promisiunea vanzare
Promisiunea de vânzare este contractul prin care promitentul proprietar se obligă faţă de o altă persoană să îi vândă în viitor un anumit bun, acesta din urma rezervandu-si dreptul de asi exprima, în cadrul unui termen, consimţământul de a cumpăra bunul în cauză. Contractul poate fi transformat într-unul sinalagmatic prin obligarea beneficiarului promisiunii la plata unei sume de bani în contul dreptului său de opţiune.
- Cum este definita promisiunea bilaterala de vanzare
Promisiunea bilaterală de vânzare este contractul în care ambele părţi se obligă să încheie în viitor, în condiţiile stabilite de comun acord, contractul propriu-zis de vânzare-cumpărare. In acest caz ambele părţi pot cere încheierea contractului. Promisiunea de vânzare poate da nastere numai la un drept de creanţă şi a unei obligaţii corelative pentru ambele părţi, dar dreptul de proprietate asupra lucrului rămâne netransmis. Alte articole de acelasi autor: -Care sunt conditiile atragerii raspunderii persoanelor juridice care au savarsit infractiuni; – De ce acuza transportatorii favorizarea unor grupuri de interese apropiate unor oameni politici si cer schimbarea legii taximetriei nr.38/2003; – Cand o persoana devine din suspect inculpat si ce drepturi si obligatii are un inculpat in procesul penal; -In ce situatii in cazul raspunderii solidare pentru repararea prejudiciului fiecare inculpat raspunde doar pentru responsabilitatea sa; –Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala. www.avocat-tudor.ro 0724260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion