Stiri
24.2 C
Buzău

In ce cazuri nu mai pot aplica amenzi rutiere politistii locali conform ultimei decizii a instantei supreme

Data:

In ce  cazuri nu mai pot aplica amenzi rutiere politistii locali conform ultimei decizii a instantei supreme

In ședința din 19 iunie 2017, Înalta Curte de Casatie si Justitie   a dezbatut urmatoarea chestiune de drept: „ interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 și art. 105 pct. 10 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin raportare la dispozițiile art. 7 lit. h) din Legea poliției locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Inalta Curte Curţii a pronuntat aceasta decizie la solicitarea Avocatului Poporului, care a sesizat faptul că instanţele dădeau decizii diferite în cazuri identice. Astfel, unii judecători au hotarat că amenzile rutiere aplicate de poliţiştii locali sunt ilegale pe motiv că aceştia nu au competenţa de a da amenzi.

 

In aceste conditii, Avocatului Poporului a cerut ca judecătorii să stabilească dacă Poliţia Locală îşi depăşeşte sau nu competenţele atunci când aplică sancţiuni la legea

 

Textele la care s-a raportat  Inalta Curte de Casatie si Justitie sunt urmatoarele:

 OUG 195/2002:

Art.39 “Proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice poliției rutiere, la cererea acesteia și în termenul solicitat, identitatea persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice”.

 

Art.102: (1) Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:

  1. necomunicarea de către proprietarul sau utilizatorul unui vehicul, la solicitarea poliției rutiere, a identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul spre a fi condus;”

 

Art. 105: Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de către persoane juridice:

  1. necomunicarea, în termen, la cererea poliției rutiere, a identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice;

Prin urmare, poliţistul rutier este singurul care poate constata contravenţiile reglementate de OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice,

acesta poate opri, legitima şi sancţiona un şofer.

 

Legea poliției locale nr. 155/2010

„Art. 7: În domeniul circulației pe drumurile publice, poliția locală are următoarele atribuții:

  1. h) constată contravenții și aplică sancțiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor și accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staționate neregulamentar;”

 

Prin urmare,conform Legii 155/2010  agenţii acestei instituţii au anumite atribuţii, dar limitate, în privinţa circulaţiei rutiere, fără să menţioneze însă că agenţii locali au dreptul să legitimeze şoferul şi să ceară actele vehiculului.

 

Prin Decizia nr. 11/2017, ÎCCJ a admis recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului și, în consecință, a stabilit că:

În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 39, art. 102 alin. (1) pct. 14 și art. 105 pct. 10 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prin raportare la dispozițiile art. 7 lit. h) din Legea poliției locale nr. 155/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, doar agentul constatator din cadrul poliției rutiere are competența de a solicita proprietarului sau deținătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identității persoanei căreia i-a încredințat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum și de a aplica sancțiunile contravenționale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relațiilor solicitate.

 

Consecinta este ca agentii de la Poliţia Locală nu mai pot da amenzi rutiere decât pe loc, atunci când constată contravenţia, politiştii locali nu mai pot trimite amenzi prin poştă.

 

  • Alte articole de acelasi autor;

De ce acuza transportatorii favorizarea unor grupuri de interese apropiate unor oameni politici si cer schimbarea legii taximetriei nr.38/2003;

-Infractiunea de evaziune fiscala savarsita prin “sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea , declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate”;

Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;

– Ce trebuie cunoscut despre asigurarea de răspundere civilă și asigurarea de persoane.’

www.avocat-tudor.ro

0725260393

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Pensule Machiaj din Păr Natural: Alegerea Ideală pentru un Machiaj Profesional

Când vine vorba de aplicarea machiajului, calitatea pensulelor joacă...

Pensule de machiaj din păr natural: Alegerea perfectă pentru un look profesional

Când vine vorba de machiajul perfect, alegerea pensulelor de...

Ghid complet despre pensulele de machiaj cu păr natural

Machiajul profesionist începe întotdeauna cu un set pensule de...

Pensule de Machiaj: Ghid Complet pentru Alegerea și Utilizarea Corectă

Importanța pensulelor de machiaj pentru un look perfectPensulele de...