Stiri
38.7 C
Buzău

Care sunt conditiile atragerii raspunderii persoanelor juridice care au savarsit infractiuni

Data:

Care sunt conditiile atragerii raspunderii persoanelor juridice care au savarsit infractiuni
In dreptul penal roman persoana juridica este subiect de drept care raspunde pentru savarsirea de infractiuni.

Noul Cod penal contine dispozitii referitoare la sanctionarea persoanei juridice. Astfel, cu exceptia statului, a autoritatilor publice si a institutiilor publice persoanele juidice raspund din punct de vedere al legii penale pentru infractiuile savarsite in numele sau sau in interesul persoanelor juridic de catre organelle sau reprezentantii acestora.

Imagini pentru imagini persoane juridice

Autoritatile publice sunt: parlamentul, presedintele, guvernul, administratia publica, autoritatea judecatoreasca.

Astfel, prin Decizia ICCJ nr. 1/2016 23-Februarie-2016 a fost admisa sesizarea formulată de Curtea de Apel Bucureşti — Secţia I penală în Dosarul nr. 4.039/1/2015, prin care se solicită pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea următoarei chestiuni de drept: „dacă întreprinderea individuală, persoană juridică fără personalitate juridică, poate fi subiect activ al unei infracţiuni săvârşite în realizarea obiectului de activitate”.
Stabileşte că întreprinderea individuală, formă de activitate economică organizată de întreprinzătorul persoană fizică în temeiul dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, nu are calitatea de persoană juridică şi, prin urmare, nu poate răspunde penal în condiţiile prevăzute de art. 135 din Codul penal.
Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art. 477 alin. (3) din Codul de procedură penală.
Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 13 ianuarie 2016.”

 

Exemple de institutii publice sunt urmatorele: prefectul, Corpul de control al Guvernului.

Raspunderea penala a persoanei juridice nu exclude insa raspuderea penala a persoanei fizice care a participat la savarsirea acelei fapte infractionionale.

In principiu, condiţiile răspunderii penale a persoanei juridice sunt aceleaşi ca şi în cazul răspunderii penale a persoanei fizice, cu  anumite precizări datorită specificului persoanelor juridice.

Astfel, reprezinta condiţii de angajare a răspunderii penale a persoanei juridice, următoarele:

-săvârşirea de către persoana juridică a unei fapte prevăzute de legea  penala;

 

-fapta săvârşită de persoana juridică să constituie infracţiune(chestiunea de discutat: domeniul răspunderii penale a persoanei juridice – poate interveni răspunderea penală a persoanei juridice pentru orice tip de infracţiune, chiar şi pentru cele de violenţă, de exemplu, omucidere intenţionată;

-persoana juridică să fi participat la săvârşirea infracţiunii încalitate de autor, instigator sau complice;

-prezenţa elementului subiectiv (chestiunea de discutat:problema imputabilităţii psihice);

-să nu fi intervenit o cauză care înlătură răspunderea penală

 

In actualul cod penal dispozitiile privind conditiile raspunderii penale a persoanei juridice sunt cuprinse in art.135, acestea fiind urmatoarele: Persoana juridica, cu exceptia statului si a autoritatilor publice, raspunde penal pentru infractiunile savarsite in realizarea obiectului de activitate sau in interesul ori in numele persoanei juridice. Institutiile publice nu raspund penal pentru infractiunile savarsite in exercitarea unei activitati ce nu poate face obiectul domeniului privat.

Raspunderea penala a persoanei juridice nu exclude raspunderea penala a persoanei fizice care a contribuit la savarsirea aceleiasi fapte.

 

In ce priveste conditia ca fapta săvârşită de persoana juridică să constituie  infracţiune, in cazul răspunderii penale a persoanelor fizice, în dreptul penal român această condiţie se refera la condiţiile de existenţă a infracţiunii, respectiv, prevederea în legea penală, săvârşirea cu vinovăţie şi pericolul social .

 

In doctrina s-au dat ca exemple de infracţiuni ce pot fi comise de persoanele juridice infracţiunile contra proprietăţii( spionajul industrial, copierea mărcii, darea de mită şi corupţia pentru a influenţa extinderea pieţelor, evaziunea fiscala    consumatorii şi publicul în general, reclama frauduloasa precum si producerea sau distribuirea unor produse periculoase.
Referitor la conditia ca  persoana juridică să fi participat la săvârşirea infracţiunii în calitate de autor, instigator sau  complice, aceasta corespunde prevederilor Codului penal care  împiedică exercitarea acţiunii penale în situaţiile în care fapta nu a fost comisă de învinuit sau inculpat.

De mentionat ca infractiunikle de violenta nu se pot comite cu contribuţia directă a persoanei juridice la săvârşirea faptei( ex.  infractiune de omucidere).

 

Conditia ca să nu fi intervenit o cauză care înlătură răspunderea penală intervine in urmatoarele situatii: lipsa plângerii prealabile a persoanei vătămate sau sesizarea organului competent, amnistia, prescripţia, decesul făptuitorului persoană fizică ori radierea persoanei juridice când aceasta are calitatea de făptuitor retragerea plângerii prealabile, împăcarea părţilor, intervenirea unui acord de mediere, înlocuirea răspunderii penale cu răspunderea administrativă ori autoritatea de lucru judecat.

 

  • Alte articole de acelasi autor:

-Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina;

Ce afirmatii a facut Bogdan Olteanu la iesirea din arest ca urmare a judecarii masurii preventive si acuzatiei privind infractiunea trafic de influenta;

Fapta de evaziune fiscala prevazuta de Legea 241/2005 art.9 lit.b constituie infractiune numai daca s-a produs un prejudiciu;

A fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice  dar nu s-a anulat si dreptul de a conduce autovehicule;

In ce cazuri se acorda exercitarea autoritatii parintesti unui singur parinte in caz de divort.

www.avocat-tudor.ro

0724260393

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Panouri solare pentru casele din zonele izolate: Avantaje și provocări

Am descoperit că panourile solare pentru casele din zonele...

O promovare online eficienta pentru business-ul tau

Traim intr-o lume in care aproape tot se intampla...

Cum sa ai confortul necesar in interior?

Sistemele HVAC reprezinta un element esential pentru confortul si...

Tot ce trebuie să știți despre containerele modulare

Containerele modulare au devenit o soluție populară și inovatoare...