Ce trebuie sa cunoastem despre gratiere in conditiile protestelor privind ordonantele de modificare a legislatiei penale
Consider ca este util sa cunoastem despre gratiere si efectele acesteia, in contextul in care, in aceste zile, mii de cetatenii romani din marile orase din tara protesteaza nemultumiti de ordonantele privind gratierea si modificarile Codurilor Penal si de Procedura Penala, pe care le considera un atac la adresa justitiei.
Multi dintre acestia afirma ca nu vor accepta ca aceste proiecte sa fie adoptate si cer demisia premierului Sorin Grindeanu si a ministrului Justitiei, Florin Iordache. Si in Bucuresti, infruntand vremea nefavorabila, multe persoane au iesit in strada sa protesteze.
- Ce este gratierea
Statul, poate considera la un moment dat, din ratiuni de politica penala, ca este necesara iertarea de la executarea pedepselor pentru anumiti condamnati si sa emita un act de clementa in acest sens.
Prin urmare, gratierea este masura prin care se va inlatura in total sau in parte executarea pedepsei aplicate de instanta sau in comutarea acesteia in una mai usoara.
- Cum reglementeaza Constitutia si Codul penal gratierea
Constituţia prevede ce organe au dreptul sa acorde graţierea. Astfel, in art. 73 alin. (3) lit. i) din Constituţie se prevede că prin lege organică se reglementează acordarea graţierii colective. De asemenea, art. 94 lit. d) din Constituţie dispune că Preşedintele României acordă graţierea individuală.
Graţierea este prevăzută si în art. 160 C. pen. care arata efectele pe care aceasta le produce si anume:
-graţierea are ca efect înlăturarea, în totul sau în parte, a executării pedepsei ori comutarea acesteia în alta mai uşoară;
-graţierea nu are efecte asupra pedepselor complementare şi măsurilor educative neprivative de libertate, în afară de cazul când se dispune altfel prin actul de graţiere. Graţierea nu are efect asupra măsurilor de siguranţă şi asupra drepturilor persoanei vătămate.
-graţierea nu are efecte asupra pedepselor a caror executare este suspendată sub supraveghere, în afară de cazul în care se dispune altfel prin actul de graţiere.
- Categoriile de gratiere
In raport de persoanele care beneficiaza:
-graţierea este individuală atunci când se acordă unei sau unor persoane nominal determinate. Graţierea individuală este acordată numai pentru pedepse aplicate prin hotărâri definitive.
-graţierea este colectivă atunci când este acordată pentru una sau mai multe categorii de condamnări, din oficiu sau la iniţiativa Guvernului. Graţierea colectivă poate fi acordată şi pentru pedepse neaplicate, dar care vizează infracţiuni săvârşite înainte de graţiere.
In raport de condiţiile în care se acordă:
-graţierea este necondiţionată atunci când nu se stabilesc niciun fel de condiţii, mai puţin cele referitoare la obiectul său şi la data săvârşirii faptelor penale;
-graţierea este condiţionată atunci cand exista anumite cerinţe cum ar fi, de exemplu, referitor la persoana condamnatului (vârsta,) antecedentele penale, plafon valoric. De mentionat ca, in cazul gratierii conditionate, daca persoana respectiva va comite o alta infracţiune cu intenţie în termenul prevăzut în legea de gratiere, va executa, pe lângă pedeapsa stabilită pentru acea infracţiune, şi pedeapsa neexecutată ca efect al actului de graţiere.
-graţierea este totală când este se înlătura integral executarea pedepsei pronunţate. Dacă insa persoana graţiată va săvârşi o nouă infracţiune, se va aplica regimul de recidivă postexecutorie
-graţierea este parţială când se înlătură numai o parte din executarea pedepsei pronunţate, prin indicarea unei fracţii (1/2, 1/3, 1/6) cu referire la restul rămas neexecutat prin arătarea cuantumului reducerii (în ani, luni), îndeosebi la graţierile individuale.
La graţierea parţiala, executarea pedepsei se va înlătura dacă, în cazul graţierii după condamnare, era deja executată o fracţiune din pedeapsă, egală sau mai mare decât partea executata iar la graţierea înainte de condamnare, dacă perioada măsurii preventive privative de libertate este
mare sau egală cu restul negraţiat, pedeapsa nu va mai fi pusă în executare.
Graţierea este obligatorie, pentru ca nu poate fi refuzata de persoana căreia i se acordă indiferent daca graţierea a fost cerută sau acordată din oficiu sau la propunerea organelor în drept.
Graţierea individuală se poate acorda prin decret al Preşedintelui României, conform art. 94 lit. d) din Constituţia României, la cerere sau din oficiu. Cererea de graţiere se va adresa Preşedintelui României de catre persoana condamnată, apărătorul ori reprezentantullegal al acesteia, soţul persoanei condamnate, ascendenţii, descendenţii, fraţii, surorileori copiii acestora, precum şi de aceleaşi rude ale soţului persoanei condamnate.
- Ce date trebuie sa cuprinda o cerere de gratiere
In mod obligatoriu o cerere de gratiere trebuie sa cuprinda urmatoarele date:
-datele de identificare ale persoanei condamnate:
-pedeapsa pentru care se solicită graţiere;
-documente prin care sa dovediti motivele pentru care solicitati gratierea.În vederea exercitării prerogativei de graţiere.
- Alte articole de acelasi autor:
– Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;
– In ce situatii se aplica raspunderea pentru ruina edificiului;
– Plata a jumatate din cuantumul amenzii la contraventii rutiere nu inseamna recunoasterea faprtei;
– Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal.
0724260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion