Care sunt cerintele pentru ca fapta sa constituie infractiunea de marturie minicinoasa
In practica instantelor se intalnesc cazuri in care din diverse motive,o persoana audiata in calitate de martor nu declara adevarul.
Motivele pot porni de la ascunderea unei crime pana la o forma de ajutor ca urmare a afectiunii pe care o poarta persoanei in legatura cu care este audiata.
Pentru existenta infractiunii de marturie mincinoasa sunt necesare insa indeplinirea anumitor cerinte.
Astfel,o cerinta pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa este ca marturia mincionoasa să fie săvârşită cu ocazia audierii martorului într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau orice altă procedură în care se ascultă martori.„
Spre exemplu,in materie penala,poate fi audiată în calitate de martor orice persoană care are cunoştinţă despre fapte sau împrejurări de fapt care constituie probă în cauza penală.
Orice persoană citată în calitate de martor are următoarele obligaţii:
-de a se prezenta în faţa organului judiciar care a citat-o la locul, ziua şi ora arătate în citaţie;
-de a depune jurământ sau declaraţie solemnă în faţa instanţei;
-de a spune adevărul.
Infractiunea consta in fapta persoanei care in calitate de martor da declaratii în care nu spune adevărul ori nu spune in totalitate adevărul in legatura cu ceea ce ştie despre fapta cu privire la care este audiat.
In mod concret, afirmaţiile sunt contrare situaţiei cunoscute de martor,astfel ca altereaza adevarul.
In ce priveste subiectul infractiunii,autor al infracțiunii de mărturie mincinoasă nu poate fi decât persoana care are cunoștință despre o faptă sau împrejurare relevantă pentru o cauză și care poate fi ascultată de către organele judiciare în calitate de martor.
Referitor la modalitatea in care se comite aceasta infractiune,aceasta poate consta in afirmatii pozitive,in sensul că martorul are cunostinta de o împrejurare,dar,în realitate nu o cunoaşte.
Afirmatiile martorului pot fi insa si negative,acesta afirmă că nu ştie despre anumită faptă in legatura cu care este audiat,desi a cunoscut aceasta.
O alta modalitate in care se savarseste infractiunea este sub aspectul omisiunii,martorul nu spune tot ce stie in legatura cu împrejurările despre care este audiat.
Infractiunea este reglementata de art.273 din Codul penal care prevede ca,fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care este întrebat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Pe langa variant tip aratata,infractiunea are si modalitatea agravanta.
Mărturia mincinoasă săvârşită:
- a) de un martor cu identitate protejată ori aflat în Programul de protecţie a martorilor;
- b) de un investigator sub acoperire;
- c) de o persoană care întocmeşte un raport de expertiză ori de un interpret;
- d) în legătură cu o faptă pentru care legea prevede pedeapsa detenţiunii pe viaţă ori închisoarea de 10 ani sau mai mare
se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(3) Autorul nu se pedepseşte dacă îşi retrage mărturia, în cauzele penale înainte de reţinere, arestare sau de punerea în mişcare a acţiunii penale ori în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase.
Asa dupa cum se poate observa din dispozitiile care reglementeaza infractiunea de martirie mincinoasa,o alta conditie esentiala pentru existenta infractiunii este ca afirmatiile martorului sa se refere la imprejurari esentiale ale cauzei,in legatura cu care este intrebat,deci,să aibă relevanţă penală.
Spre exemplu,in materie penala,afirmatiile martorului determina raspunderea penala a inculpatului.
In literatura de specialitate s-a aratat ca,simpla contradictie intre ceea ce relateaza martorul si ceea ce s-a intamplat nu este o dovada ca afirmatiile acestuia au caracter mincinos, deoarece uneori realitatea se poate percepe deformat, in sensul ca se pot uita anumite aspecte care sunt esentiale
Art.273 alin.(3) prevede insa si anumite clauze nepedepsire.
In acest sens,se dispune ca,autorul nu se pedepseşte dacă îşi retrage mărturia, în cauzele penale înainte de reţinere, arestare sau de punerea în mişcare a acţiunii penale ori în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase.
Prin urmare,retragerea mărturiei mincinoase determina nepedepsirea persoanei care face astfel de afirmatii,în cauzele penale daca aceasta intervine mai înainte de a se produce reţinerea,arestarea sau punerea în mişcare a acţiunii penale ori în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase.
- Alte articole de acelasi autor:
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.
-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala;
– Renuntarea la judecata.
–Ce se poate invoca la contestarea unei contraventii de viteza constatate prin aparatul radar;
–Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;
–Ce trebuie sa stii despre confiscarea extininsa si confiscarea ca masuri de siguranta;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala
0724260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion