Stiri
17.1 C
Buzău

Care este deosebirea dintre agresiune sexuala si viol

Data:

Care este deosebirea dintre agresiune sexuala si viol

Agresiunea sexuală  este prevazuta de art. 219 C.p. si este o infractiune

contra libertatii si integritatii sexuale

Constituie infractiunea de agresiune sexuala, conform acestui articol, actul de natură sexuală, altul decât cele prevăzute în art. 218, cu o persoană,săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori profitând de această stare si se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 an işi interzicerea exercitării unor drepturi.

Acţiunea penală pentru aceasta fapta se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Tentativa la infracţiunile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) se pedepseşte.

O agravanta a acestei infractiuni, si pedeapsa este mai mare(închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi) atunci când:

-victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;

-victima este rudă în linie directă, frate sau soră;

-victima este un minor;

-fapta a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice;

– fapta a avut ca urmare vătămarea corporală;

-fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună.

O alta agravanta, situatie in care pedeapsa este si mai mare, este atunci cand fapta a avut ca urmare moartea victimei(pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi).

Pe de alta parte, infractiunea de viol prevazuta de art.218 C.p. prevede ca aceasta consta in raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

  •  Deosebirea fata de infractiunea de viol

Analizand cele doua infractiuni se constata ca, desi ambele fac parte din grupa infractiunilor contra libertatii si integritatii sexuale, intre acestea exista anumite anumite deosebiri,

De fapt, chiar art. 219 C.pen. face acestea, distinctie, prin prevederea conform careia, dacă actele de agresiune sexuală au fost precedate sau urmate de săvârşirea actelor sexuale prevăzute în art. 218 alin. (1) şi alin. (2), fapta constituie viol.

Prin urmare, sunt pedepsite orice fel de alte acte de natură sexuală comise asupra unei persoane fără acordul acesteia. In acest fel, apare ca deosebirea dintre viol şi agresiunea sexuală este reprezentata de calificarea actului de natură sexuală, din obiectul agresiunii sexuale facand parte orice acte de natură sexuală care nu sunt pedepsite ca viol.

Revenind la infractiunea de agresiune sexuala, În literatura de specialitate s-a aratat ca acestea pot fi orice acte de natură sexuală care nu presupune penetrare sau act sexual oral sau anal   săvârşite sub imperiul constrângerii sau orice alt act asimilat constrângerii fizice sau morale

In fapt, sunt prezente manifestari sexuale care nu au ca scop practicarea unui act sexual, ci excitaţia sexuala, alte acte decât cele de la viol, acte sexuale nefireşti.

  • Alte articole de acelasi autor:

Ce trebuie sa stim despre conditiile in care se poate desfiinta un act juridic pentru ca a fost incheiat sub starea de temere si violenta;

Cum a motivat Inalta Curte de Casatie si Justitie cu privire la sanctiunea ce se aplica in cazul lipsei consimtamantului pentru incheierea unui act juridic ca efect al depasirii limitelor legale ale mandatului administra;

Ce se poate invoca pentru anularea deciziei de sanctionare disciplinara cu referire la procedura cercetării disciplinare;

-CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL;

-Vanzarea imobilelor. Reguli speciale de vanzare a imobilelor;

Infractiunile contra persoanei;

-In ce limite prin asigurarea RCA va puteti recupera prejudiciul.

 

Cabinet avocat Tudor Ion

Responsabilitate, professionalism, loialitate fata de client

 

www.avocat-tudor.ro

0724260393

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Solutii dentare accesibile si profesionale

In ziua de astazi, toti oamenii pot beneficia de...

Top 6 motive să investești în marketing digital

Într-o eră în care consumatorii au tendința să folosească...

Alegerea unei agenții SEO compatibile cu nevoile afacerii

Provocarea finală, dar nu și cea mai mică, este...

Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...