Armele neletale trebuie detinute si folosite cu respectarea conditiilor prevazute de Legea 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor.
In caz contrar pot deveni incidente dispozitiile Codului penal si se fac cercetari pentru pentru savarsirea unei infractiuni.
In alte cazuri se poate suspenda dreptul de deţinere, respectiv de port şi folosire a armelor.
Astfel, art.25 din Legea 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor prevede ca valabilitatea permisului de armă este de 5 ani.
Termenul se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri. În vederea prelungirii valabilităţii permisului de armă, titularul acestuia este obligat să se prezinte înainte de împlinirea termenului la autoritatiea competenta.
Anume, la structura de poliţie competentă în a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul sau. reşedinţa. Prezinta armele înscrise în permis, precum şi cu documentele stabilite în normele metodologice de aplicare a legii.
Prelungirea valabilitatii permisului de arma pentru armele neletale
Valabilitatea permisului de arma se prelungeste de catre autoritatea competenta pentru o perioada de 5 ani.
Trebuie ca titularul sa indeplineasca conditiile prevazute la art.14 alin.(1) lit. e)-f) si i), iar armele destinate folosirii sa aiba efectuata inspectia tehnica periodica.
Permisul de arma confera titularului drepturile prevazute de lege si dupa radierea din acesta a armelor instrainate. Formele pot fi:prin vanzare, donatie, inchiriere sau comodat, pana la expirarea termenului de valabilitate.
Procedura si sanctiuni in cazul armelor neletale
Art.25 alin.(1 si 2 din Legea 295/2004, privind regimul armelor si munitiilor prevede ca titularul este obligat sa se prezinte inainte de termenul de 5 ani de la data eliberarii. Dupa caz, de la data ultimei prelungiri a valabilitatii permisului de arma.
In caz de nerespectarea acestor dispozitii, potrivit art.342 alin.6 din Codul penal fapta constituie infractiune.
Se pedepseste nedepunerea armei si munitiei aferente la un armurier autorizat in termen de 10 zile de la expirarea perioade de valabilitate a permisului de arma.
Situatia cand se intocmeste dosar penal
Presupunem ca s-a inceput urmarirea penala pentru savarsirea infractiunii prevazuta de art.342 alin.6 din Codul penal.
Se vor administra probe, prezentand importanta expertiza criminalistica. Se verifica imprejurarile care au succedat, insotit fapta comisa, mijloacele si scopul propus.
Arma urmeaza sa fie introdusa in camera de corpuri delicate si se va confisca.
In continuare, dosarul va fi inaintat instantei de judecata care va dispune o solutie in cauza.
Cabinetul de avocat Tudor Ion a constatat situatii in care imprejurarile concrete de comitere si conduita celui in cauza au demonstrat lipsa de importanta a faptei.
Instanta insa va aprecia daca fapta prezinta un interes public urmarirea si poate dispune clasarea cauzei penale.
Drepturile şi obligaţiile posesorilor armelor neletale supuse autorizării
Legea nr.58/2004 cuprinde dispoziţii privind acordarea permisului de armă, înscrierea armei, permisul de armă, drepturile şi obligaţiile solicitantului armei letale.
In acest sens, cele prevăzute la art. 22 alin. (1) şi (2), art. 23 alin. (1), art. 26 şi 50, se aplică şi în ceea ce priveşte armele neletale supuse autorizării.
Valabilitatea permisului de armă se prelungeşte de către structura de poliţie competentă în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul, reşedinţa. Sau, după caz, locul de rezidenţă titularul dreptului dacă acesta îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 57 alin. (4).
În cazul armelor prevăzute în categoria C pct. 23 din anexa la lege, destinate pentru colecţie, autorităţile competente pot acorda numai un drept de deţinere.
Cand se anuleaza dreptul de deţinere, de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizarii
Se dispune daca titularul se afla in una din urmatoarele situatii:
a) nu mai indeplineste conditiile prevazute la art.57 alin.(4) lit a), c) si d);
b) nu se prezinta pana la implinirea termenului prevazut la art.25 alin.(1) pentru prelungirea valabilitatii permisului de arma:
d) a savarsit intr-o perioada de 2 ani doua contraventii prevazute de aceasta lege. Sau, o contraventie pentru care legea prevede sanctiunea contraventionala complementara a anularii dreptului de detinere. Ori, dupa caz, de port si folosire a armelor.
e)se constata faptul ca titularul a folosit armele detinute, cu incalcarea conditiilor prevazute la art.27alin. 1 si 4.
f) titularul a pierdut armele sau acestea i-au fost sustrase in imprejurri imputabile acestuia;
g) se constata ca, la data acordarii permisului de arma nu indeplinea conditiile prevazute de lege pentru portul si folosirea armelor;
h) dreptul de detinere, respectiv de port si folosire a armelor neletale s-a acordat pe baza unor documente sau informatii false.
Situatii cand dreptul de deţinere, de port şi folosire a armelor neletale supuse autorizării se suspenda
a)titularul nu mai indeplineste conditiile prevazute de art.57 alin.4 lit.b)
b) titularul a savarsit una din contraventiile pentru care legea prevede sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii dreptului de detinere. Respectiv, de port si folosire.
In cazul in care persoana se afla in una din situatiile prevazute ala alin. 1 sau 2 organul competent retrage permisul de arma.
Titularul este obligat sa faca dovada faptului ca a depus armele la un armuriere autorizat.
Cu exceptia situatiei in care armele se ridica de catre organele de politie.
Masura anularii sau suspendarii dreptului de detinere, respectiv, de port si folosire a armelor neletale supuse autorizarii se comunica, in scris, tituarului dreptului.
Ori, in situatia prevazuta la alin. 1 lit.c), succesorilor acestuia.
Condiţiile generale privind deţinerea armelor
Orice persoana fizica sau juridica care indeplineste conditiile prevazute de lege are dreptul sa detina la domiciliul, resedinta, sediul sau punctul de lucru de arme si munitii.
Anumite obligatii se prevad pentru persoanele fizice care au dreptul sa poarte, sa foloseasca sau, dupa caz, sa desfsoare actiuni cu arme din categoriile B,C si D din anexa legii.
De asemeni, piese si munitii corespunzatoare.
Acestea sunt obligate sa permita controlul armelor, pieselor si munitiilor la solicitarea organelor de politie. Sa asigure securitatea acestora.
Conditiile de asigurare a securitatii acestor arme se stabilesc prin normele de aplicare a acestei legi. Armele pentru care s-a acordat doar dreptul de detinere pot fi transferate de proprietarul lor in alt spatiu decat cel mentionat in documente. Insa, numai cu acordul scris al politiei, in conformitate cu procedura reglementata prin Normele metodologice.
Principalele obligaţii ale deţinătorilor armelor
Detinatorii armelor letale sau neletale sunt obligati sa anunte de indata, dar nu mai tarziu de 24 de ore, cel mai apropiat organ de politie despre disparitia, pierderea sau furtul acestor arme.
Este interzisa instrainarea de catre titular a autorizatiei de procurare a armei, a certificatului de detinator si a permisului de arma.
Face esceptie, situatia in care documentul este depus la organul de politie competent.
Alte articole ale autorului
-Ce prevede legislatia drogurilor daca consumatorul de droguri cercetat nu este cooperant cu procurorul sau nu isi da acordul pentru a fi inclus in programul de asistenta al persoanelor consumatoare de droguri;
-Persoana retinuta in flagrant pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
-Ce a avut in vedere I.C.CJ. cand a dispus incetarea procesului penal pentru nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului;
-In ce conditii, in cazul cererii de divort din culpa exclusiva a paratului, acesta poate fi obligat la plata unei prestatii compensatorii sub forma unei rente viagere;
-Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala; Criteriile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie in cazul unui prejudiciu de imagine.
Cabinet avocat Tudor Ion va acorda consultanta in ce priveste regimul armelor.
0724260393
Ne puteti contacta, click aici sau email office@avocat-tudor.ro
Contacteaza-ne acum
Default content
Articol redactat de Avocat Tudor Ion