Stiri
17.1 C
Buzău

Traficul de droguri se poate retine daca suspectul detine cantitati mari de droguri si se  deduce din coroborarea cu alte probe

Data:

Traficul de droguri se poate retine daca suspectul detine cantitati mari de droguri si se  deduce din coroborarea cu alte probe

Traficul de droguri presupune perchezitiii domiciliare si corporale pentru documentarea activitatii suspectului. Se pot gasi la domiciliile celor suspectati cantitati de droguri, justificarea fiind de multe ori ca drogurile sunt pentru consum propriu.

Daca cantitatile de droguri gasite sunt suficient de mari se poate deduce ca nu este o simpla detinere de droguri. Mai ales daca se coroboreaza cu ale date obtinute prin mijloace de supraveghere. instanta de judecata poate retine ca, de fapt, cantitatea de droguri era destinata traficului de droguri.

In speta de mai jos, persoana urmarita pentru trafic de droguri era precauta. Folosea un limbaj codificat in convorbirile cu persoanele cu care avea legaturi. Prin monitorizarea convorbirilor a fost documentata activitatea infractionala pe linia traficului de droguri,

Un exemplu din practica instantelor, cum s-a dedus traficul de droguri

Lucrătorii de poliție s-au sesizat că o persoană are preocupări pe linia traficului de droguri. Procura și ulterior vindea droguri către persoanele interesate din anturajul său.

Pentru verificarea aspectelor sesizate s-a dispus autorizarea folosirii în cauză a investigatorului și a colaboratorului. Autorizarea acestora de a procura droguri de la acea persoana de la persoane aflate în anturajul acestora.

În considerarea celor de mai sus s-au încuviințat măsuri de supraveghere tehnică .

Ce masuri de precautie lua suspectul privind traficul de droguri

Punerea în aplicare a dispozițiilor instanței a făcut posibilă conturarea indiciilor. Persoana monitorizată manifestă preocupări pe linia traficului cu droguri de risc și de mare risc. A fost identificat si probat faptul că acesta, împreună cu alte persoane deținea fără forme legale, droguri de risc și de mare risc, în vederea comercializării.

Din analiza convorbirilor monitorizate a rezultat că era o persoană extrem de precaută. Când comunica cercului restrâns de consumatori că avea substanțe stupefiante, folosea un limbaj codificat. Drogurile erau denumite sume de bani sau articole de îmbrăcăminte, cocaina fiind „cămașa albă” iar pastilele „cămașa roșie”. Unul dintre consumatori aflând că nu are „cămașă albă” îi comunică că se va îmbrăca în roșu, comandându-i astfel pastile .

Modul de operare al inculpatului, privește si modalitatea în care le comunica consumatorilor faptul că avea droguri. Prin mesaje trimise aproape simultan de genul „eu la 7 ajung în București, daca vrei sa ieșim la un suc”.

Starea de fapt mai sus expusă a rezultat din coroborarea proceselor-verbale, declarației martorului cu identitate protejată si raportul de constatare tehnico-științifică.

Cum a fost depistat suspectul

Inculpatul s-a deplasat cu trenul. Si-a anunțat „clienții fideli” prin intermediul mesajelor telefonice că urmează să se întâlnească pentru alte tranzacții cu droguri. In timp ce se afla pe peronul stației CFR a fost imobilizat de către lucrătorii de poliție judiciară. S-a constat că avea asupra sa o geantă de voiaj de culoare maro închis.

Lucrătorii de poliție l-au condus pe inculpat la domiciliu unde s-a procedat la percheziționarea locuinței. S-a constatat că, în geanta de voiaj pe care o avea asupra sa, se aflau 23 de pachețele din staniol cu fragmente vegetale de culoare verde-oliv. Si o pungă de culoare neagră ce conținea aproximativ 15 grame de fragmente vegetale. Precum și un cântar din plastic de culoare neagră, ce prez enta urme de materie.

Din raportul de constatare tehnico-științifică a rezultat că fragmentele vegetale depistate sunt Cannabis.

Cum a motivat instanta ca nu este doar detinere de droguri

In cazul infracțiunilor de trafic de droguri elementul material al laturii obiective constâ în deținerea drogurilor si este în legătură cu operațiunile privind circulația drogurilor. Deținerea reprezintă o etapă intermediară necesară punerii în circulație a drogurilor în orice mod. In cazul deținerii de droguri în vederea consumului propriu scopul deținerii este acela de a avea la dispoziție drogurile pentru propriul consum;

Cantitatea de comprimate este suficient de mare pentru a susține acuzația de trafic de droguri de mare risc. Inculpatul a declarat că aceasta reprezintă un rest dintr-o cantitate de 100 de comprimate achiziționată în cursul lunii decembrie 2014. Imprejurarea că după aproximativ o lună de zile din cantitatea totală de 100 comprimate au mai rămas numai 26 comprimate susține o alta presupunere.  Restul de comprimate sau cel puțin o parte din ele au fost puse în circulație anterior.

Cantitatea de 33,99 grame cannabis a fost descoperită ambalată în 20 de folii din staniol. Aspectul sugerează faptul că erau pregătite pentru vânzare. Preocupările anterioare constante pe linia traficului de droguri  și faptul că exista un cerc de persoane care apela în mod constant la inculpați pentru a procura droguri de risc. Susțin în aceeași măsură concluzia că drogurile urmau să fie puse în vânzare.

În concluzie nu se va dispune schimbarea încadrării juridice a faptelor în sensul solicitat.

Traficul de droguri anterior a fost luat in considerare

Instanța are în vedere faptul că inculpații au desfășurat anterior comiterii faptelor pentru care sunt trimiși în judecată o bogată activitate pe linia traficului de droguri. inculpatul si-a creat o adevărată piață de desfacere a drogurilor de risc și mare risc, fiind cunoscut ca furnizor de astfel de substanțe de mai multe persoane care se aprovizionau constant de la inculpat.

Mai mult se cunoștea faptul că acesta asigura droguri pentru petreceri și evenimente. Si că cerea întotdeauna plata pe loc pentru substanțele oferite.

Alte articole de acelasi autor

Pentru ce fapte pot fi sanctionati politistii si care este procedura de cercetare a abaterii disciplinare;

DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR IN ASIGURAREA DE RASPUNDERE CIVILA AUTO;

– Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in

cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;

– Cum este aparat dreptul la propria imagine prin mijloace juridice;

– Ce criterii a avut in vedere instanta la admiterea cererii de stabilirea paternitatii din afara casatoriei

formulata de reclamanta in conditiile in tatal biologic intervine in solutionarea cererii.

– Avocat civil Bucuresti;

-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;

-Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule si modalitatea in care

trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare;

– Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatics

si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu

carduri falsificate;

– In ce poate consta consilierea de cate un avocat specializat in dreptul muncii;

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Solutii dentare accesibile si profesionale

In ziua de astazi, toti oamenii pot beneficia de...

Top 6 motive să investești în marketing digital

Într-o eră în care consumatorii au tendința să folosească...

Alegerea unei agenții SEO compatibile cu nevoile afacerii

Provocarea finală, dar nu și cea mai mică, este...

Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...