Stiri
20.9 C
Buzău

Sustragerea de la indeplinirea obligatiilor fiscale, cand nu este evaziune fiscala

Data:

Sustragerea de la indeplinirea obligatiilor fiscale, poate constitui, in anumite conditii, infractiunea de evaziune fiscala prevazuta de art.9 lit.b) din Legea 241/2005.

S-a cautat si un raspuns la intrebarea, de cand exista evaziune fiscala.

In literatura juridica un raspuns a fost in sensul ca, de cand au fost introduse primele reguli fiscale. Aceasta datorita contradictiei dintre dorinta oamenilor de a-si pastra plusvaloarea creata prin afacerile lor si stat. Statul are nevoie de bani pentru cheltuielile bugetare.

Este adevarat ca, fiecare dintren noi se straduieste sa acumuleze cat mai multi bani pentru un trai decent si o situatie materiala cat mai buna.

Veniturile realizate sunt insa diminuate de stat care percepe o serie de impozite si taxe.

Sustragerea de la indeplinirea obligatiilor fiscale, reglementare

Asa cum am aratat, atunci cand in mod intentionat o persoana fizica sau juridica se sustrage de la indeplinirea obligatiilor fiscale, fapta poate constitui infractiunea de evaziune fiscala, reglementata de Legea nr.241/2005.

Dupa cum se va arata in continuare, trebuie sa se dovedeasca intrunirea anumitor conditii, pentru ca fapta sa constituie infractiune.

Astfel,conform art.9 lit.b) din Legea 241/2005, constituie infracţiune de evaziune fiscală fapta săvârşita în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.

Actul material consta in omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate.

Semnificatia termenilor de sustragere de la indeplinirea obligatiilor fiscale 

Pornind de la definitia data de legiuitor infractiunii prevazute de art.9 lit.b)
din Legea nr.241/2005 este necesar sa cunostem semnificatia termenilor folositi.  Astfel stim daca fapta constituie aceasta infractiune.

1.notiunea de  indeplinirea obligatiilor fiscale.

Obligatiile fiscale incriminate in acest text de lege se regasesc in dispozitiile art.2 alin.)1 din Legea nr.82/1991 a contabilitatii.
Contabilitatea este o activitate specializata in masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii. Dar si a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor prevazute la art. 1.

În acest scop, contabilitatea trebuie sa asigure inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia financiara. De asemeni, performanta financiara si alte informatii referitoare la activitatea desfasurata. Pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori.

 Modalitatea de comitere a infractiunii de sustragere de la plata obligatiilor fiscale

Modalitatea de comitere este omiterea evidentierii. Trebuie dovedit insa ca a existat intentia contribuabilului de a se sustrage de la indeplinirea obligatiilor fiscale. Daca nu a existat intentia, fapta nu constituie infractiunea prevazuta de art.9 lit.b) din legea nr.241/2005.

Omisiunea poate consta in situatia in care documentul nu este intocmit, dar si cand, desi este intocmit nu sunt evidentiate operatiunile economice efectuate.

Scopul si producerea unui prejudicii, conditii ale sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale

Mai trebuie avut in vedere ca fapta nu constituie infractiune daca  scopul nu a fost sustragerea de la indeplinirea obligatiilor fiscale.

Atunci cand nu se produce un prejudiciu bugetului consolidat al statului si intentia de a se sustrage de la indeplinirea obligatiilor fiscale nu este dovedita, fapta nu poate fi considerata infractiune.

Cand insa documentul este intocmit si cuprinde operatiunile efectuate dar nu este depus la organul fiscal fapta constituie alta infractiune decat cea prevazuta de art.9 lit.b) din Legea nr.241/2005.

2. notiunea de evidentierea in acte contabile

Se intelege, obligatia de consemnare a operatiunilor economic-financiare in documente justificative si evidentierea lor in contabilitate.
Documentele legale sunt cele prevazute in art.2 lit.c) din Legea nr.241/2005. Documentele prevăzute de Codul fiscal, Codul de procedură fiscală, Codul vamal, Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, şi de reglementările elaborate pentru punerea în aplicare a acestora;

3.notiunea de operatiune comerciala

In literatura de specialitate s-a aratat ca, operatiunea comerciala este o activitate economica desfasurata de contribuabil si care,potrivit art.6 alin.(1) din Legea 82/1991,in momentul efectuarii ei se consemneaza in documente justificative care sta la baza inregistrarii operatiunii in contabilitate.
Conform altei definitii date in literatura de specialitate, prin operatiuni economice se inteleg operatiunile generatoare de obligatii fiscale.
Daca nu sunt indeplite conditiile mai sus aratate fapta nu poate constitui infractiunea prevazuta de art.9 lit.b) din legea nr.241/2005.

ALTE ARTICOLE ALE AUTORULUI
-In ce conditii beneficiaza de reducerea pedepsei persoana care a savarsit o infractiune de evaziune fiscal;
-–Ce informatii trebuie sa furnizeze angajatorul salariatului in mod obligatoriu la incheierea contractului de munca si ce se poate face in caz de neexecutare;
–Pe ce criterii este sanctionata o fapta ca fiind infractiune sau contraventie la Legea nr.50/1991privind autorizarea executarii constructiilor;
–In ce conditii instanta apreciaza ca un conducator auto este in stare de necesitate cand savarseste infractiunea de conducere a unui vehicul fara permis de conducere;
–De ce este considerata Camera preliminara o faza distincta a procesului penal
-Drept penal-legalitate

Alte articole
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;
–Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
– Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
-Ce criterii a avut in vedere instanta la admiterea cererii de stabilirea paternitatii din afara casatoriei formulata de reclamanta in conditiile in care tatal biologic intervine in solutionarea cererii.

Cabinet avocat Tudor Ion
Profesionalism,responsabilitate,loialitate fata de client.
www.avocat-tudor.ro
0724260393

Cabinetul de avocat Tudor Ion va poate ajuta in litigii de drept penal, luati legatura cu noi aparasand click aici sau email office@avocat -tudor.ro

Contacteaza-ne acum

Default content


  Articol redactat de Avocat Tudor Ion

  Distribuie postarea:

  Popular

  Categorii

  Mai mult articole ca asta
  Legate de

  Top 6 motive să investești în marketing digital

  Într-o eră în care consumatorii au tendința să folosească...

  Alegerea unei agenții SEO compatibile cu nevoile afacerii

  Provocarea finală, dar nu și cea mai mică, este...

  Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

  În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...

  Cum să alegi cel mai bun curs social media pentru afacerea ta

  Ești în căutarea acelui curs de social media care...