Stiri
24.2 C
Buzău

Persoana retinuta pentru operatiuni financiare fraudulos si carduri falsificate

Data:

 Efectuarea de operaţiuni financiare fraudulos si operatiuni cu carduri falsificate

 Operatiuni financiare efectuate in mod fraudulos au devenit un domeniu de actualitate in dreptul penal ca urmare a dezvoltarii accelerate a tehnologiei dar si evolutiei fenomenului infractional.

Dintr-un comunicat al Politiei Romane rezulta o astfel de situatie.

Un bărbat care avea un atelier de contrafacere a cardurilor bancare a fost depistat de polițiștii de la combaterea criminalității organizate.

Aproape 400 de carduri neinscripţionate şi 18 carduri falsificate sau contrafăcute au fost ridicate de polițiști. Cel în cauză a fost reţinut.

Dintre fraudele comise prin operatiuni financiare fraudulos, respectiv, sisteme electronice se constata ca o incidenta mai mare prezinta infractiunea prevazuta de art. 250 Cod penal.

In ce consta efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos

Infractiunea de efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos consta in urmatoarele:

-efectuarea unei operaţiuni de retragere de numerar, încărcare sau descărcare a unui instrument de monedă electronică ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fără consimţământul titularului, a unui instrument de plată electronică sau a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia,

-efectuarea uneia dintre operaţiunile prevăzute în alin. (1), prin utilizarea neautorizată a oricăror date de identificare sau prin utilizarea de date de identificare fictive.

Se pedepseste si transmiterea neautorizată către altă persoană a oricăror date de identificare, în vederea efectuării uneia dintre operaţiunile prevăzute în alin. (1).

Incidenta operatiunii financiare cu caracter fraudulos cu alte infractiuni

Efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos prezinta incidenta cu infractiunile contra sigurantei si integritatii sistemelor si datelor informatice.

Intre acestea cu infractiunea de acces ilegal la un sistem informatic.

In ce consta accesul ilegal la un sistem informatic

Aceasta infractiune este prevazuta de art.360 Cod penal si consta in accesul, fără drept, la un sistem informatic.

De asemenea, se pedepseste accesul fara drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice.

Daca fapta de acces fara drept la un sistem informatic a fost săvârşită cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este mai mare.

Modalitati de comitere a infractiunii

Revenind la comunicatul Politiei Romane mai sus aratat, in acesta se mai precizeaza.

Poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bucureşti au depistat în flagrant delict  un bărbat imediat după ce ar fi utilizat un A.T.M. al unei bănci.

Cel în cauză avea asupra sa 32 de carduri bancare, dintre care 14 carduri neinscripţionate (blank) şi18 carduri falsificate şi contrafăcute.

De asemenea, asupra sa au fost găsiţi 12.000 de lei, bani pe care i-ar fi retras de la bancomat, având şi 6 chitanţe de retragere.

Din verificări a reieşit că bărbatul ar fi folosit respectivele carduri în mod fraudulos, în repetate rânduri, întrucat pe ele erau înscrise mai multe coduri PIN.

Pe numele acestuia a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Cum a procedat la comiterea operatiunii financiare in mod fraudulos

Modalitatea a constat in  utilizarea unui instrument de plată electronică, inclusiv a datelor de identificare care permit utilizarea acestuia şi accesul, fără drept, la un sistem informatic.

Scopul este al obţinerii de date informatice prin incalcarea masurilor de securitate şi punerea în circulaţie de valori falsificate.

Ulterior, în urma investigaţiilor, poliţiştii şi procurorii au stabilit că acesta deţinea un atelier de contrafacere a cardurilor bancare, fiind depistate ale 370 de carduri blank.

Mai multe echipamente destinate contrafacerii cardurilor bancare (dispozitiv de copiere şi scriere a benzii magnetice, calculatoare, imprimantă, laminator), precum şi 60.000 de lei proveniţi din conturile aferente cardurilor contrafacute.

Cel în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat Tribunalului Bucureşti, cu propunere de  arestare preventivă.

Cabinet Avocat

0724260393

Cabinet avocat Bucuresti Tudor Ion, ofera consultanta infractiuni informatice.

Ne puteti contacta click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro

contacteaza-ne acum

Default content






    Articol redactat de Avocat Tudor Ion

    Distribuie postarea:

    Popular

    Categorii

    Mai mult articole ca asta
    Legate de

    Pensule Machiaj din Păr Natural: Alegerea Ideală pentru un Machiaj Profesional

    Când vine vorba de aplicarea machiajului, calitatea pensulelor joacă...

    Pensule de machiaj din păr natural: Alegerea perfectă pentru un look profesional

    Când vine vorba de machiajul perfect, alegerea pensulelor de...

    Ghid complet despre pensulele de machiaj cu păr natural

    Machiajul profesionist începe întotdeauna cu un set pensule de...

    Pensule de Machiaj: Ghid Complet pentru Alegerea și Utilizarea Corectă

    Importanța pensulelor de machiaj pentru un look perfectPensulele de...