Stiri
7.1 C
Buzău

Pe ce principii se bazeaza fiscalitatea

Data:

Pe ce principii se bazeaza fiscalitatea

Fiscalitatea se bazeaza pe anumite principii iar cunoasterea acestora poate prezenta importanta in prevenirea unor situatii neplacute din acest domeniu.

In continuare ne vom referi la principiile fiscalitatii, astfel cum sunt prevazute in art.3 din Codul fiscal.

  • Principiul echităţii fiscale

 

Principiul echitatii fiscale este consacrat de art.3 lit.c) din Codul fiscal, iar acesta prevede ca justeţea impunerii sau echitatea fiscală asigură ca sarcina fiscală a fiecărui contribuabil să fie stabilită pe baza puterii contributive, respectiv în funcţie de mărimea veniturilor sau a proprietăţilor acestuia.

Acest principiu a fost denumit si al impunerii echitabile si presupune egalitatea în faţa impozitelor şi egalitatea prin impozite.

In cadrul principiilor de drept acesta ar corespunde principiului egalitatii.

 

In ce priveste egalitatea în faţa impozitelor, acest principiu se refera la faptul ca impunerea să fie dispusa în acelaşi fel pentru toţi contribuabilii indiferent de tipul de activitate si locul acesteia.

Egalitatea prin impozite se refera la impunerea diferenţiată a contribuabililor pe baza factorilor economico-sociali cum ar fi mărimea absolută a materiei impozabile si situaţia personală a subiectului impozabil.

 

  • Principiul certitudinii impunerii

 

Principiul certitudinii impunerii este prevazut in art.3 lit.b) din Codul fiscal.  Acesta dispune cu privire la certitudinea impunerii, prin elaborarea de norme juridice clare, care să nu conducă la interpretări arbitrare, iar termenele, modalitatea şi sumele de plată să fie precis stabilite pentru fiecare plătitor, respectiv aceştia să poată urmări şi înţelege sarcina fiscală ce le revine, precum şi să poată determina influenţa deciziilor lor de management financiar asupra sarcinii lor fiscale;

 

Prin acest principiu se mai consacra si necesitatea stabilitatii impozitelor, respectiv,   menţinerea la acelaşi nivel al randamentului lor.

In acest sens, dispune si art.4 alin.(2) din Codul fiscal, respectiv, orice noi impozite sau majorări se introduce doar de la începutul anului şi rămân nemodificate cel puţin pe parcursul acelui an.

 

 

  • Principiul neutralităţii

 

Art.3 din Codul fiscal se refera la principiile fiscalitatii  iar primul principiu mentionat in acest articol, dintre cele pe care se bazeaza impozitele şi taxele reglementate de Codul fiscal este al netralitatii.

In acest sens dispune sub forma de principiu neutralitatea măsurilor fiscale în raport cu diferitele categorii de investitori şi capitaluri, cu forma de proprietate, asigurând prin nivelul impunerii condiţii egale investitorilor, capitalului român şi străin

 

In literatura juridica s-a aratat ca prin consacrarea acestui principiu se are in vedere un tratament egal între diferitele forme de capitaluri, în acelaşi mod sa se faca impunerea pentru toate persoanele si toate activităţile economice.

  • Alte articole de acelasi autor:

INFRACTIUNILE CONTRA SIGURANTEI SI INTEGRITATII SISTEMELOR SI DATELOR INFORMATICE;

-INFRACTIUNILE CONTRA INTEGRITATII CORPORALE SAU SANATATII;

Ce trebuie stiut despre cazurile in care este angajata răspunderea contractuala;

-infractiunile contra persoanei;

Ce este adopţia internaţională;

Ce a hotarat instanta suprema in legatura cu aplicarea de pedepse distincte cand acelasi inculpat savarseste infractiunea de trafic de droguri si infractiunea de detinere de droguri in vederea consumului propriu;

– –In ce situatii in cazul raspunderii solidare pentru repararea prejudiciului fiecare inculpat raspunde doar pentru responsabilitatea sa;

– Ce prevede Ordinul nr. 1343/2006 din 06/11/2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;

– De ce acuza transportatorii favorizarea unor grupuri de interese apropiate unor oameni politici si cer schimbarea legii taximetriei nr.38/2003;

-Cum te aperi in instanta cand esti acuzat de neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea drumului public.

 

Fapta de evaziune fiscala prevazuta de Legea 241/2005 art.9 lit.b constituie infractiune numai daca s-a produs un prejudiciu.

Cabinet avocat Tudor Ion

Responsabilitate, profesionalism, loialitate fata de client

www.avocat-tudor.ro

0724260393

 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...

Cum să alegi cel mai bun curs social media pentru afacerea ta

Ești în căutarea acelui curs de social media care...

Cum contribuie platformele de cursuri live la dezvoltarea personală și profesională

Una dintre modalitățile inovatoare și eficiente de a investi...

Filantropia și Impactul Social: Cum Donațiile Pot Schimba Lumea

Filantropia este o forță puternică de transformare a lumii...