Litigiile in contencios administrativ, ultimele modificări in materie de lucrari de constructii
Litigiile in contencios administrativ urmeaza sa se judece cu luarea in considerare a modificarilor aduse de Legea nr. 102/2023, intrata recent in vigoare, la data de 21 aprilie 2023.
Legea 102/2023 se refera la modificarea şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.
Totodata, a Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, art. 64 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului.
În litigiile din materia contenciosului administrativ, modificările se refera la termenul de introducere a acțiunii în anulare și termene în materia acțiunii în suspendare.
Ce se modifica de fapt prin noua lege?
In concret, termenele de formulare a acțiunilor în anularea și suspendarea actelor administrative, astfel cum rezulta din urmatoarele.
Termenul de formulare a actiunii in anulare in litigiile de contencios administrativ
In ce priveste termenul de formulare a acțiunii în anulare în litigii de contencios administrativ, la art.11 alin.(1), prin forma actuala a legii a fost introdusa o nouă literă, d1).
Se arata ca, în cazul actelor administrative pentru care plângerea prealabilă nu mai e obligatorie, termenul de prescripție de 6 luni pentru introducerea acțiunii în anulare va curge de la data luării la cunoștință a conținutului actului.
Suspendarea executării actului, vizeaza doua modificari la art.14
- Legea introduce un termen de 30 de zile pentru formularea acțiunii în suspendare în temeiul art. 14 pentru actele care nu mai pot fi revocate;
- Persoana vătămată care a recurs la remediul prevăzut de art. 14 va trebui să introducă acțiunea în anularea actului administrativ în termen de 60 de zile de la introducerea cererii de suspendare.
Formalitatile de publicitate, consecinte privind litigii in contencios administrativ
În materia autorizării lucrărilor de construire, legea introduce noi formalități de publicitate, ce pot avea consecinte in privinta litigiilor de contencios administrativ.
Acestea au ca scop aducerea la cunoștința publicului interesat a conținutului autorizației de construire.
Prin modificările aduse și Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, se introduc noi limitări în ceea ce privește posibilitatea de a obține suspendarea provizorie a unui act administrativ unilateral pe baza art.14 din lege.
In litigiile de contencios administrativ, in cazul actelor unilaterale care nu mai pot fi revocate, persoana vătămată, se poate adresa direct instanței judecătorești pentru suspendarea executării actului până la pronunțarea instanței de fond.
Elementele ce trebuie publicate cu privire la autorizația de construire
Se vor face publice în termen de cel mult 30 de zile de la data emiterii autorizației urmatoarele:
- numărul autorizației de construire și data emiterii acesteia;
- titlul/descrierea proiectului;
- procentul de ocupare a terenului — P.O.T. și coeficientul de utilizare a terenului — C.U.T.;
- retragerile construcțiilor de la limitele de proprietate;
- suprafețele, construită la sol, construită pe fiecare nivel, construită desfășurată;
- regimul de înălțime, numărul de niveluri subterane și supraterane pentru fiecare construcție, și înălțimile construcțiilor, la cornișă și maximă pentru fiecare construcție;
- dacă a fost solicitat/obținut avizul autorității competente în domeniul protejării patrimoniului cultural;
- dacă a fost solicitat/obținut avizul autorității competente în domeniul protejării mediului;
- planul de situație;
- planuri cu toate fațadele.
Alte articole de acelasi autor
Cabinetul de avocat Tudor Ion acorda consultanta juridica, asistenta si reprezentare in litigii de contencios administrativ.
Pentru detalii ne puteti contacta prin formularul de contact, e mail office@avocat-tudor.ro sau clic aici.
0724260393
Contacteaza-ne acum
Articol redactat de Avocat Tudor Ion