Stiri
16.5 C
Buzău

INFRACTIUNILE CONTRA INTEGRITATII CORPORALE SAU SANATATII

Data:

Infractiunile contra integritatii corporale sau sanatatii sunt reglementate in Capitolul II al Titlului I, cu denumirea de “Infractiuni contra persoanei”, respectiv, art.193-199 Cod penal.
Prima dintre infractiunile reglementata in acest capitol este infractiunea de “Lovire sau alte violenţe”, aceasta fiind prevazuta in art. 193 din Codul penal, ipotezele fiind urmatoarele: lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice; fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile..
Acţiunea penala se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămata.

In codulpenal in vigoare nu mai este reglementata infractiunea de vatamare corporala grava –care prevedea comiterea unei vatamari care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 60 de zile- aceasta fiind inclusa in prezent in infractiunea de loviri sau alte violente.
Se mai poate observa si ca perioada de zile de ingrijiri medicale in varianta agravanta din codul penal anterior era de 20 de zile pentru aceasta infractiune.
In codul penal in vigoare insa, aceasta perioada este de la o zi pana la cel mult 90 de zile.

Infractiunea de “Vătămarea corporală” este prevazuta in art. 194 din Codul penal si se refera la fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe: o infirmitate; leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale; un prejudiciu estetic grav şi permanent; avortul;
Punerea în primejdie a vieţii persoanei, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit.a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.

Se poate observa ca textul face trimitere la art. 193 , lovirea sau alte violente, insa spre deosebire de acesta, urmarile faptei sunt mai grave, respectiv, trebuie sa se produca leziuni traumatice sau afectarea sanatatii unei persoane iar aceasta necesita pentru vindecare mai mul de 90 de zile de ingrijiri medicale.

Infractiunea “Lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte”(art. 195) este reglementata astfel:dacă vreuna dintre faptele prevăzute în art. 193 şi art. 194 a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani.
Se poate observa ca, maximul special prevazut de legea noua este mai redus, deci legea penala mai favorabila este legea noua.

Vătămarea corporală din culpă( art. 196 Cod penal) se refera la fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
Dacă urmările prevăzute în alin. (1)-(3) s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (3) constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Se observa ca in prima varianta textul face trimitere la art. 193 Cod penal iar fapta constiuie infractiune doar in urmaroarele conditii:
-a fost comisa de o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice ori a unei substante psihoactive;
-a fost comisa in desfasurarea unei activitati care constituie prin ea insasi o infractiune.

Relele tratamente aplicate minorului(art. 197) constau in punerea în primejdie gravă, prin măsuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltării fizice, intelectuale sau morale a minorului, de către părinţi sau de orice persoană în grija căreia se află minorul, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
La aceasta infractiune se poate constata ca prezentand caracter de noutate situatia ca, spre deosebire de codul penal anterior, subiect activ al aceste infractiuni poate fi parintele sau orice persoana in grija careia se afla minorul.

Încăierarea(art. 198) consta in participarea la o încăierare între mai multe persoane se pedepseşte cu închisoarede la 3 luni la un an sau cu amendă. Dacă în cursul încăierării s-a cauzat o vătămare corporală uneia sau mai multor persoane şi nu se cunoaşte care dintre participanţi a produs urmările, se aplică tuturor pedeapsa închisorii de la unu la 5 ani, cu excepţia victimei, care răspunde potrivit alin. (1).
Când prin fapta săvârşită în condiţiile alin. (2) s-a cauzat moartea unei persoane, pedeapsa este închisoarea de la 6 la 12 ani, iar dacă s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
Nu se pedepseşte cel care a fost prins în încăierare împotriva voinţei sale sau care a încercat să-i despartă pe alţii.

www.avocat-tudor.ro
Av. Tudor Ion 0724260393

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Solutii dentare accesibile si profesionale

In ziua de astazi, toti oamenii pot beneficia de...

Top 6 motive să investești în marketing digital

Într-o eră în care consumatorii au tendința să folosească...

Alegerea unei agenții SEO compatibile cu nevoile afacerii

Provocarea finală, dar nu și cea mai mică, este...

Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...