Stiri
20.9 C
Buzău

Infractiunea de ultraj il exonereaza pe autor, daca se constata actiunea abuziva a autoritatilor, conform instantei supreme

Data:

infractiunile de ultraj

Infractiunea de ultraj il exonereaza pe autor, daca se constata actiunea abuziva a autoritatilor a decis instanta suprema

Infractiunea de ultraj face parte din categoria infractiunilor contra autoritatii.  Acestea se refera la faptele interzise de lege prin care, in diverse modalitati ilicite, se poate aduce atingere autoritatii de stat.

Legiuitorul a considerat ca astfel de fapte prezinta pericol pentru relatiile sociale referitoare la protectia autoritatii statului, ocrotite prin normele juridice. Astfel de actiuni se pot comite prin acte exercitate asupra reprezentantilor autoritatii de stat. Prin sustragerea de inscrisuri detinute de autoritati ori de bunuri indisponibilizate de autoritati.

Amenintarea ori exercitarea de violente, vatamari asupra unui functionar public care indeplineste o functie ce implica exercitul autoritatii de stat, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu este pedepsita de lege si constituie infractiunea de ultraj.

Ce prevede Codul penal despre infractiunea de ultraj

Infractiunea de ultraj este prevazuta in art.257 din Codul penal.
Forma de baza a infractiunii de ultraj
Conform acestui text de lege ultrajul consta in ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe. Vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public, Acesta teebuie sa îndeplineasca o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat. Sa se afle în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii.

Forme asimilate si agravante

Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia.  Scopul este intimidarea sau răzbunarea în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu

Savarsirea unei infractiuni dacă privesc un membru de familie al funcţionarului public.

O forma agravata a infractiunii de ultraj este cand faptele prevăzute în conditiile de mai sus sunt comise asupra unui poliţist sau jandarm, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Sau, în legătură cu exercitarea acestor atribuţii.

Modalitatile in care se poate comite infractiunea de ultraj

Amenintarea unui functionar ce indeplineste o functie publica ce implica exercitiul autoritatii de stat aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii. In cazul in care functionarul public nu se afla in exercitarea atributiilor de serviciu amenintarea trebuie sa se refere la fapte in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu.

Lovirea sau acte de violenta, savarsite impotriva unui functionar public aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii.

Vatamarea corporala, savarsita impotriva unui functionar public aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii.

Lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte savarsite impotriva unui functionar public aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii.

Omorul savarsit impotriva unui functionar public aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii.

Cerinta esentiala pentru existenta infractiunii de ultraj

Cerinta esentiala pentru existenta infractiunii de ultraj este ca functionarul public sa actioneze in cadrul indatoririlor ce decurg din functia pe care o exercita. Asadar,  nu in mod abuziv.
In aceasta ultima situatie actele sale nu sunt considerate a fi fost efectuate in exercitul functiei.

Studiu de caz din practica instantei supreme privind actiunea abuziva a autoritatilor

S-a retinut ca nu constituie infractiune de ultraj atitudinea ofensatoare la adresa unui subofiter de politie si a unui gardian public. in cazul in care aceasta este o reactie la actiunea abuziva a celor doi functionari publici de a incerca sa sileasca, fara drept, o persoana. Sa-I insoteasca la locul unui accident la care aceasta nu are nicio legatura. Situandu-se in afara legii, cei doi agenti ai fortei publice nu pot beneficia de protectia pentru infractiunea de ultraj.

Literatura juridica despre provocare in cazul infractiunii de ultraj

Un alt exemplu din care rezulta ca trebuie analizate toate circumstantele s-a produs actiunea faptuitorului. Inclusiv provocarea, chiar daca functionarul public se afla in exercitarea atributiilor de serviciu.
S-a apreciat ca se retine circumstanta atenuanta a starii de provocare, chiar daca fapta nu are legatura cu atributiile de serviciu ale provocatorului. Atata vreme cat acesta se afla in exercitarea atributiilor de serviciu. S-a avut in vedere ca autorul a aflat ca seful de post din satul sau este amantul sotiei. Motiv pentru care pleaca la postul de politie si il loveste pe acesta.

Alte articole de acelasi autor
Care sunt limitele in care raspunde mandatarul si cum se refera la mandat legislatia cu privire la societatile comerciale;
–Ce avantaje si dezavantaje aduce asiguratilor noua lege RCA;
–In ce situatii in cazul raspunderii solidare pentru repararea prejudiciului fiecare inculpat raspunde doar pentru responsabilitatea sa;
–In ce situatii conflictul de interese este apreciat ca fiind infractiune;
-Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina;
–Fapta de evaziune fiscala prevazuta de Legea 241/2005 art.9 lit.b constituie infractiune numai daca s-a produs un prejudiciu;
–A fost condamnat pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice dar nu s-a anulat si dreptul de a conduce autovehicule;
–In ce cazuri se acorda exercitarea autoritatii parintesti unui singur parinte in caz de divort.
-Ce sunt clauzele abuzive in contracte si care sunt sanctiunile impotriva acestora;
–Ce se poate invoca pentru anularea deciziei de sanctionare disciplinara cu referire la procedura cercetării disciplinare;
-Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine
– Cum a motivat instanta revocarea unei masuri preventive dispuse fata de un inculpat acuzat de savarsirea unei infractiuni grave;
– Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
– Infractiunea de evaziune fiscala savarsita prin “sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea , declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate.
Cabinet avocat Tudor Ion
www.avocat-tudor.ro
0724260393

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Top 6 motive să investești în marketing digital

Într-o eră în care consumatorii au tendința să folosească...

Alegerea unei agenții SEO compatibile cu nevoile afacerii

Provocarea finală, dar nu și cea mai mică, este...

Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...

Cum să alegi cel mai bun curs social media pentru afacerea ta

Ești în căutarea acelui curs de social media care...