Stiri
16.5 C
Buzău

Inculpatul suspectat de trafic de droguri nu poate fi condamnat pe baza declaratiilor martorului intemeiate pe zvonuri si speculatii,nu pe imprejurari concrete,verificabile

Data:

Declaratia de martor despre trafic de droguri, intemeiata pe zvonuri, nu se poate dispune condamnarea

Un martor  audiat in infractiunea de trafic de droguri nu are intotdeauna posibilitatea sa cunoasca imprejurari concrete in legatura cu care s-a fapta.

Poate sa afle anumite zvonuri si speculatii, nu insa si imprejurari concrete, verificabile pe baza carora instanta sa dispuna condamnarea inculpatului.

Cum afli ca esti citat ca martor in trafic de droguri

 Conform art. 257 Cod procedura penala trebuie sa primesti o citatie la domiciliu din care rezulta ca esti citat in calitate de martor, se precizeaza sediul organului de cercetare penala unde trebuie sa te prezinti si ora.

Modul de citare rezulta din textul de lege intitulat, „Citarea, comunicarea actelor procedurale şi mandatul de aducere”.

Se arata despre chemarea unei persoane în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată ca, se face prin citaţie scrisă.

Citarea se poate face şi prin notă telefonică sau telegrafică, încheindu-se în acest sens un proces-verbal.

Comunicarea citaţiilor şi a tuturor actelor de procedură se va face, din oficiu, prin agenţii procedurali ai organelor judiciare.

Sau, prin orice alt salariat al acestora, prin intermediul poliţiei locale ori prin serviciul poştal sau de curierat.

Posibil din motive de reducerea cheltuielilor, in practica, citarea se face si telefonic, vei fi anuntat unde sa te prezinti, ora si ca ai calitatea de martor.

Asa cum este si firesc, persoana  citata ar putea sa-si puna intrebari despre motivul citarii, daca a avut tangenta cu persoane implicate in traficul de droguri.

Deseori se intampla sa contacteze cunostintele care au trecut prin astfel de situatii.

De ce este bine sa contactezi un avocat specializat in trafic de droguri?

Chiar daca esti citat telefonic si incerci sa afli care este motivul citarii este posibil sa nu afli prea multe din ce te intereseaza.

Cel mai posibil se vor da informatii sumare si ca nu esti suspect in dosar.

Din mai multe motive este bine sa consultati un avocat inainte sa va prezentati la organul de cercetare penala.

In primul rand, avocatul poate sa va explice cum se procedeaza la audierea unui martor in cazurile de trafic de droguri.

In special persoanele care nu au avut probleme cu justitia pot sa-si puna astfel de intrebari.

Avocatul va poate insa oferi explicatiile necesare in legatura cu modul in care se va derula discutia cu politistul sau cu procurorul care ar  urma sa va audieze.

Avocatul poate sa va sfatuiasca in legatura cu ce conduita sa aveti pe timpul audierii pentru trafic de droguri.

Aveti dreptul sa fiti insotit de un avocat la audiere, trebuie sa aveti in vedere ca rolul acestuia este ca drepturile dumneavoastra sa fie respectate pe timpul audierii.

Esti chemat ca martor in trafic de droguri, cum te comporti la audiere?

Trebuie sa stii ca dupa prezentare organul de cercetare penala iti va comunica mai intai motivul pentru care ai fost chemat la audiere.

Iti va pune in vedere ca marturia mincinoasa se pedepseste, aspect care se va consemna si in declaratia pe care o vei da.

 Iti va pune anumite intrebari in legatura cu traficul de droguri la care trebuie sa raspunzi.

Intrebarile au scopul de a clarifica suspiciunile din dosar in legatura cu persoana cercetata.

Este posibil sa nu cunosti despre activitatile de trafic de droguri din dosar.

Chemarea s-a datorat faptului ca se detin informatii ca va aflati in anturajul persoanei cercetate.

Raspunsul pe care-l dati va fi corespunzator acestei situatii, astfel incat politistul sau procurorul sa fie lamuriti ca declarati adevarul.

Daca insa aveti cunostinta despre activitatile infractionale este cel mai bine sa le declarati pentru ca sa nu fiti acuzat de marturie mincinoasa.

In final, raspunsul la intrebari se va consemna intr-o declaratie pe care o veti semna, iar daca veti fi insotit de avocat si acesta o va semna.

Martor-suspect in cazul de trafic de droguri

Sunt cazuri in care o persoana este chemata in calitate de martor si  dupa audiere recunoaste ca a consumat ocazional droguri.

Este posibil ca din dosar sa rezulte aceasta situatie chiar inainte de audierea ca martor, dar participatia sa fie minima sau sa nu fie documentata corespunzator.

In acest caz declaratia persoanei audiate doar va confirma faptul ca a fost consumator de droguri si ar putea fi o dovada de sinceritate.

Este posibil ca dupa audiere intr-un astfel de caz sa vi se aduca la cunostinta ca aveti calitatea de suspect si sa fiti audiat potrivit noii calitati.

Se confirma astfel cat de utila este asistenta unui avocat in timpul audierii, mai ales daca ati avut tangenta cu activitatea persoanei cercetate.

Va sfatuieste sa nu va autoincriminati, sa nu declarati fapte pe care nu le-ati comis.

Declaratia sa se rezume la circumstantele reale in care ati cunoscut anumite imprejurari si la care sa raspundeti.

Jurisprudenta, martor  trafic de droguri care a auzit din zvonuri despre fapta

Instanta de fond, in baza art. 2 alin. (1) din Legea nr. 143/2000, cu aplicare art. 41 alin. (2) C. pen. anterior l-a condamnat inculpatul P.P.S.

Pedeapsa a fost de 3 ani închisoare şi 2 ani interzicerea drepturilor prevăzute de art. 64 alin. (1) lit. a)teza a II-a şi lit. b) C. pen. anterior.

La urmărirea penală, s-a reţinut că inculpaţii P.D.I. şi P.P.S. sunt traficanţi de droguri(cannabis şi rezină de cannabis) pe care le distribuie. Acestia sunt prieteni şi vecini cu inculpatul V.D,toti locuind in acelasi bloc.

A fost folosit unui investigator sub acoperire („D.A.”) şi a un colaborator sub acoperire („T.M.”), care,a procurat droguri care s-au dovedit că provin de la fraţii P. şi inculpatul B.V .

Investigatorul sub acoperire D.A. împreună cu colaboratorul sub acoperire T.M. s-au deplasat în apropierea blocului unde locuieşte inculpatul D.V..

In ce au constat activitatile investigatorilor?

Colaboratorul sub acoperire s-a întâlnit cu acesta, i-a înmânat inculpatului sumade 400 RON, obţinând în schimb o pungă în care se găseau fragmente vegetale.

Inculpatul a afirmat  că acolo se găseşte cantitatea de 10 g de cannabis.

Întâlnirea dintre aceste două persoane a fost surprinsă prin intermediul tehnicii audio-video cu care a fost echipat anterior colaboratorul sub acoperire.

Despre activităţile desfăşurate cu această ocazie s-a încheiat un proces-verbal.

Ulterior, investigatorul sub acoperire D.A. împreună cu colaboratorul sub acoperire T.M. s-au deplasat în apropierea blocului unde locuieşte inculpatul D.V..

Colaboratorul sub acoperire s-a întâlnit cu acesta, i-a înmânat inculpatului menţionat suma de120 RON, obţinând în schimb 3 punguţe în care se găseau fragmente vegetale.

Inculpatul a afirmat că acolo se găsesc 3 doze de cannabis.

Întâlnirea dintre aceste două persoane a fost surprinsă prin intermediul tehnicii audio-video cu care a fost echipat anterior colaboratorul sub acoperire.

In urma investigaţiilor efectuate în cauză s-a apreciat că drogurile traficate de inculpatul D.V. provin de la fraţii P. şi inculpatul B.V.D.,inculpatul P.D.I. fiind plecat din ţară.

Motivele pentru care instanta de apel a retinut ca martorul nu cunoaste despre trafic de droguri

Curtea de Apel a apreciat insa că nu există suficiente dovezi pentru a conchide că inculpatul P.P.S. este implicat în activitatea infracţională de care este acuzat.

Instanţa de fond şi-a întemeiat hotărârea de condamnare pe declaraţiile martorului şi pe interceptările convorbirilor telefonice, ignorând celelalte probe existente la dosar.

Referitor la martor în pofida demersurilor făcute de instanţa de fond şi instanţa de apel, acesta nu a putut fi reaudiat în condiţiile specifice judecăţii, fiind plecat în străinătate.

Acest martor era consumator de droguri, iar în declaraţiile date la urmărirea penală arată că „auzise” că fraţii P. se ocupau cu traficul de droguri.

Că „a cumpărat odată şi de la inculpatulP.P.S.”, fără a preciza însă împrejurări concrete (data, cantitatea, preţul, loculş.a.), de natură a putea fi verificate.

În general, depoziţiile acestui martor conţin afirmaţii generice, bazate pe zvonuri şi speculaţii

Curtea a apreciat că, în virtutea regulii in dubio pro reo, nu poate conchide cu îndoială decât în concordanţă cu prezumţia de nevinovăţi.

Din aceste motive, a fost admis apelul formulat de inculpatul P.P.S., a fost desfiinţată în totalitate sentinţa  instantei de fond.

Alte articole de acelasi autor:

In ce constau obligatiile proprietarilor persoane fizice si juridice de vehicule conform legislatiei rutiere;

Cum interpreteaza notiunea de accident de circulatie din definirea infractiunii de parasirea locului accidentului Curtea Constitutionala;

De ce acuza transportatorii favorizarea unor grupuri de interese apropiate unor oameni politici si cer schimbarea legii taximetriei nr.38/2003;

Ce trebuie sa dovedesti daca esti sanctionat pentru taximetrie clandestina in scopul anularii procesului verbal;

– Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;

– Cum te aperi in instanta cand esti acuzat de neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati in traversarea drumului public;

Responsabilitate,professionalism,loialitate fata de client

https://avocat-tudor.ro

072426039

Cabinetul de avocat Tudor Ion va consiliaza in litigii de drept penal, trafic de droguri.

Ne puteti contacta, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro

Contacteaza-ne acum

Default content

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.


Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Solutii dentare accesibile si profesionale

In ziua de astazi, toti oamenii pot beneficia de...

Top 6 motive să investești în marketing digital

Într-o eră în care consumatorii au tendința să folosească...

Alegerea unei agenții SEO compatibile cu nevoile afacerii

Provocarea finală, dar nu și cea mai mică, este...

Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...