In ce situatii casatoria se desface din culpa sotilor si ce trebuie dovedit
Cu titlu general, divorțul reprezintă acea modalitate de desfacere a căsătoriei care se dispune, după caz, de notarul public ori de ofițerul de stare civilă (caz in care trebuie ca ambii soți să își exprime acordul în acest sens și să nu aibă copii minori) sau de instanța de judecată, în condițiile prevăzute de lege.
- Care sunt motivele de divort
Motivele de divorț rezulta din examinarea art. 373 NCC, care dispune ca desfacerea căsătoriei poate avea loc: -prin acordul soților, la cererea ambilor soți sau a unuia dintre soți, acceptată de celălalt; -atunci când din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă; -la cererea unuia dintre soți, după o separare în fapt care a durat cel puțin 2 ani; -la cererea aceluia dintre soți a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.
- primul caz de desfacere a casatoriei din culpa sotilor
Un caz frecvent intalnit pe rolul instantelor de judecata este cel prevazut de art. 373 lit. b) C.civ. si care se refera la situatia cand din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soți sunt grav vătămate și continuarea căsătoriei nu mai este posibilă. In acest caz trebuie probat ca desfacerea căsătoriei din culpa soților a intervenit pentru ca sunt îndeplinite următoarele condiții cumulative: -exista motive temeinice de divorț; -relațiile dintre soți să fie grav vătămate, iar continuarea căsătoriei nu mai este posibilă.
Mai trebuie probat intr-un asemenea caz si faptul ca desfacerea casatoriei din culpa soților rezulta si din aceea ca aceștia au determinat, prin acțiunile sau inacțiunile lor, vătămarea gravă a relației de familie și imposibilitatea continuării acesteia. Desigur ca, soțul care se considera nevinovat se va putea adresa instanței de judecată pentru a cere desfacerea căsătoriei din culpa celuilalt soț. In ce priveste motivele temeinice pentru desfacerea căsătoriei, acestea nu sunt specificate de Codul civil insa din doctrina si practica juridica a rezultat ca acestea trebuie să prezintă o gravitate deosebită și să facă imposibilă conviețuirea soților. Intr-un articol anterior acestea au fost aratate de subsemnatul. Ca atare, va trebui sa se administreze un material probator care sa demonstreze cele de mai sus, urmand ca instanța de judecată, dupa analizarea acestuia sa identifice daca sunt motive întemeiate pentru desfacerea căsătoriei. Este de mentionat si ca, in acest caz divorțul pentru motive temeinice se poate pronunța fie din culpa exclusivă a soțului pârât, fie din culpa ambilor soți. Daca insa a rezultat exclusiv culpa soțului reclamant, iar pârâtul nu a cerut, la rândul său, divorțul, formulând cerere reconvențională, divorțul nu se poate pronunța.
- Al doilea caz de desfacere a casatoriei din culpa sotilor
Al doilea caz de desfacere a căsătoriei din culpa soților rezulta din prevederile art. 373 lit. c) Cod civil: divorțul poate avea loc la cererea unuia dintre soți, după o separare în fapt care a durat cel puțin 2 ani. Se poate constata ca, in acest caz de divorț intemeiat pe culpă, posibilitatea pronunțării divorțului exista chiar dacă culpa aparține în totalitate reclamantului. In acelasi sens, art. 934 alin. (1) C. pr. Civ. prevede: „Când soții sunt separați în fapt de cel puțin 2 ani, oricare dintre ei va putea cere divorțul, asumându‑și responsabilitatea pentru eșecul căsătoriei. În acest caz, instanța va verifica existența și durata despărțirii în fapt și va pronunța divorțul din culpa exclusivă a reclamantului.” De mentionat insa si situatia prevazuta de art. 935 alin.(1) C.pr.civ.: -dacă instanța de judecată va constata că nu este îndeplinită condiția separării soților pentru o perioadă de cel puțin doi ani, va respinge cererea de divorț. Cu toate acestea, instanța nu va respinge însă acțiunea dacă se invocă motive suplimentare de divorț imputabile soțului pârât ori dacă acesta din urmă „achiesează” la cererea soțului reclamant, situație în care instanța va pronunța divorțul pe temeiul acordului soților, nefăcând mențiune despre culpa acestora.
- Alte articole de acelasi autor:
-Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule si modalitatea in care trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare; –INFRACTIUNILE CONTRA SIGURANTEI SI INTEGRITATII SISTEMELOR SI DATELOR INFORMATICE; – CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL; –Cum interpreteaza notiunea de accident de circulatie din definirea infractiunii de parasirea locului accidentului Curtea Constitutionala;
– CARE ESTE OBIECTUL DREPTULUI FINANCIAR.
www.avocat-tudor.ro 0724260393
Articol redactat de Avocat Tudor Ion