Stiri
31.9 C
Buzău

In ce limite prin asigurarea RCA va puteti recupera prejudiciul

Data:

 

Care sunt prevederile si limitele asigurarii RCA  prin care va puteti recupera prejudiciul

Orice conducator auto realizeaza faptul ca reprezinta o situatie cu totul necomfortabila aceea de a fi in postura de victima a unui accident auto.

Cu atat mai greu de suportat este situatia in care autovehiculul proprietate este avariat insa culpa in producerea accidentului ii apartine altei persoane. Desi nu esti vinovat,  trebuie sa reparari autoturismul si se cunoaste cat de greu este drumul obtinerii despagubirilor de la unele  societati de asigurare.

Este recomandabil ca, in astfel de imprejurari sa contactezi  un avocat specializat in probleme de asigurari si recuperari daune ca urmare a unui accident auto pentru ca acesta poate fii de un real ajutor.

Aceasta se impune cu atat mai mult daca nu posezi cunostintele necesare pentru derularea unei astfel de proceduri.

Asa cum este normal, va trebui sa depasesti momentele stresante ce urmeaza accidentului si consecintele sale, astfel ca vei avea in vedere faptul ca esti asigurat si ca ai o polita RCA, incat sa poti beneficia de acest efect al legii.

Imagini pentru imagini asigurari rca

 

Ordonanta de Urgenta a Guvernului care reglementeaza asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor – RCA a fost publicata recent in Monitorul Oficial si prevede ca tarifele RCA sa fie plafonate timp de 6 luni la un nivel calculat de ASF.

Se dispune si ca Autoritatea de Supraveghere Financiara are la dispozitie 30 de zile pentru a stabilli tarifele de prima (maxime) pe categorii de vehicule care urmeaza sa se aplice de catre societatile de asigurare RCA.

Conform ordonantei respective, contractul RCA se  poate incheiea pe o perioada de la o luna la 12 luni, multiplu de o luna, in functie de optiunea asiguratului.

De asemenea, contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului pe perioada suspendarii dreptului de circulatie al vehiculului sau pe perioada imobilizarii vehiculului.

Ordonanta mai prevede si posibilitatea ca asiguratii sa beneficieze de compensare directa in cazul unui accident.

Persoanele pagubite pot merge la propriul asigurator RCA pentru acoperirea prejudiciului urmand ca pe baza mecanismului de compensare directa asiguratorul RCA al persoanei prejudiciate sa recupereze contravaloarea daunei de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate de producerea prejudiciului. Procedura compensarii directe se stabileste prin conventii multilaterale incheiate intre asiguratorii RCA. Conditiile compensarii directe sunt convenite in mod voluntar intre asigurat si asigurator.

Un aspect de noutate il reprezinta introducerea punctelor traumatice in cazul vatamarilor corporale. In caz de vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii ori de deces rezultate in urma unui accident de vehicule, stabilirea despagubirii se realizeaza pe cale amiabila si/sau pe cale judecatoreasca.

Cu toate acestea, despagubirile pe cale amiabila se evalueaza pe baza punctajului obtinut prin insumarea punctelor, comunicat de catre Institutul National de Medicina Legala si prevazut in reglementarile ASF.

Valoarea unui punct traumatic este egala cu dublul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de la data producerii accidentului.

 

  • Ce este asigurarea RCA

 

Un avocat asigurari va poate explica faptul ca obiectul asigurarii politei de asigurare RCA  il reprezinta raspunderea civila delictuala a proprietarului  sau a utilizatorului unui autovehicul pentru prejudiciile produse unei terte parti, prin intermediul autovehiculului inmatriculat sau inregistrat in România.

Mai simplu sus, asigurarea RCA este o asigurare obligatorie si se refera la daunele pe care le provoci altora din vina ta.
Riscurile acoperite sunt reprezentate de pagubele materiale directe si indirecte, vatamari corporale sau deces, inclusiv prejudicii fara caracter patrimonial.

 

  • Pentru ce fel de prejudicii aveti dreptul sa fiti despagubit daca aveti o

polita RCA

 

Asigurătorul RCA este obligat sa despăgubeasca partea prejudiciată pentru prejudiciile avute ca urmare a accidentului care s-a produs prin intermediul vehiculului asigurat, conform pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire. De mentionat insa ca ca acestea trebuie dovedite prin

mijloace de proba.

 

  • Conditii pentru acordarea despagubirii

 

Este necesar insa ca evenimentul asigurat sa se produca în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA. De mentionat si ca limitele de despăgubire sunt prevăzute în contractul de asigurare RCA si nu pot fi depasite.

 

  • Despăgubirile se acorda în formă bănească, pentru urmatoarele:

 

-vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii nepatrimoniale( ca urmare a unor suferinte psihice, daune morale);

-prejudicii materiale;

-prejudicii ca urmare a lipsei de folosinţă a vehiculului avariat;

-cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată.

 

  • Intre ce limite se acorda despăgubirea

 

Despăgubirile care se acorda de catre o societate de asigurare ca urmare a unei asigurării RCA încheiată pentru vehiculul care a produs accidentul, nu vor putea depasi depăși valoarea prejudiciilor cauzate și nici limitele de răspundere la care s-a angajat asigurătorul.

Asigurătorii RCA au obligaţia de a stabili limitele de despăgubire, care nu pot fi mai mici decât limitele de despăgubire prevăzute de normele în vigoare privind asigurarea RCA emise de către Autoritatea de Supraveghere Financiara.

 

  • Cum se face plata primelor de asigurare

 

Conform precizarilor facute de Autoritatea de Supraveghere Financiara, tarifele de prime aferente asigurării obligatorii RCA diferă de la societate la societate și, în mod obligatoriu, sunt publicate pe site-urile proprii ale acestora. Societățile de asigurare își stabilesc propriile tarife de primă RCA și le notifică ASF-ului, fără ca acestea să fie însă supuse aprobării ASF.

 

La tarifele afișate, asigurătorii pot aplica diferiți coeficienți proprii de corecție (de reducere sau de majorare a primei), în funcție de diverse criterii pe care asiguratul le-ar putea îndeplini. După aplicarea acestor corecții proprii, dacă este cazul, asigurătorii au obligația să aplice sistemul bonus-malus pentru a determina prima de asigurare pe care asiguratul trebuie să o plătească.

 

  • Alte articole de acelasi autor:

 

-in ce masura, in opinia avocat despagubiri accidente, masurile preconizate de Autoritatea de Supraveghere Financiara vor influenta stoparea cresterii tarifelor RCA.

-in caz de accident asiguratul raspunde chiar daca a intervenit impacarea partilor in procesul penal.

-ce trebuie sa stim despre pagubele acoperite prin asigurarea de radpundere civila.

-amanarea dosarului privind falimentul ASTRA si consecintele privind plata platii despagubirilor.

-ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri acordate in cadrul procesului penal;

-de ce este necesar ca un avocat despagubiri accidente sa te asiste la societatea de asigurare.

-in ce conditii asiguratul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.

 

www.avocat-tudor.ro

 

0724260393

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Tot ce trebuie să știți despre containerele modulare

Containerele modulare au devenit o soluție populară și inovatoare...

Locuințe din Containere: O Soluție Modernă și Sustenabilă

Într-o lume în continuă schimbare, locuințele din containere devin...

Containerul de șantier O soluție practică și eficientă pentru proiectele tale

În domeniul construcțiilor, eficiența și organizarea sunt esențiale pentru...

Container Comercial Inovația Spațiilor Comerciale la ZHouseContainer.ro

Într-o lume în continuă schimbare, inovația în designul și...