Stiri
6.3 C
Buzău

DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR IN ASIGURAREA DE RASPUNDERE CIVILA AUTO

Data:

In cazul asigurarii obligatorii drepturile si obligatiile fiecarei parti sunt stabilite de lege, avandu-se in vedere si protejarea intereselor asiguratilor si tertilor. In acest sens, un exemplu cunoscut este cel al asigurarii de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule.
In ceea ce priveste drepturile tertelor persoane pagubite, este de mentionat ca acestea se exercita impotriva celor raspunzatori de producerea pagubei. Asiguratorul poate fi insa chemat in judecata de persoanele pagubite in limitele obligatiilor ce ii revin acestuia din contractul de asigurare.
Stabilirea despagubirii este reglementata de art. 2225 din noul Cod civil, in sensul ca , daca nu se prevede altfel prin lege, despagubirea se stabileste prin conventie incheiata intre asigurat , terta persoana prejudiciata si asigurator sau in caz de neantelegere, prin hotarare judecatoreasca.
Art. 2226 stabileste conditiile in care se face plata despagubirii. Astfel, alin. (1) prevede ca asiguratorul plateste despagubirea direct tertei persoane prejudiciate, in masura in care aceasta nu a fost despagubita de catre asigurat.
Creditorii asiguratului nu pot urmari despagubirea prevazuta in alin. (1).Despagubirea se plateste asiguratului numai in cazul in care acesta dovedeste ca a despagubit-o pe persoana prejudiciata.
 

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...

Cum să alegi cel mai bun curs social media pentru afacerea ta

Ești în căutarea acelui curs de social media care...

Cum contribuie platformele de cursuri live la dezvoltarea personală și profesională

Una dintre modalitățile inovatoare și eficiente de a investi...

Filantropia și Impactul Social: Cum Donațiile Pot Schimba Lumea

Filantropia este o forță puternică de transformare a lumii...