Stiri
19.9 C
Buzău

Conducerea fără permis constituie infractiune chiar in lipsa reprezentarii anularii permisului

Data:

Conducerea fara permis constituie infractiune chiar in lipsa reprezentarii anularii permisului

Conducerea fara permis de conducere a unui vehicul face parte din infractiunile contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice si este incriminata de art.335 din Codul penal.

Ce prevede legea despre conducerea unui vehicul fara permis de conducere

In varianta de baza infractiunea se poate comite prin actiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere. In aceasta varianta fapta se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Infractiunea de conducerea unui vehicul fără permis de conducere se poate savarsi si in forme atenuante. acestea fiind urmatoarele:

-conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv.

Ori, al cărei permis i-a fost retras sau anulat.  Sau, căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată ori, care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România.  Faptele se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Actele materiale in cazul variantelor atenuante ale conducerii unui vehicul fara permis de conducere

Se observa ca in aceasta modalitate infractiunea se poate savarsi prin mai multe acte materiale.
In prima varianta actul material se refera la persoana al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul.
Autorul este persoana care, desi are dreptul de a conduce vehiculele aferente unei categorii(sau mai multe), nu are dreptul de a conduce o anumita categorie. Insa omite, nu se conformeaza acestei restrictii.

In cazul variantei privind persoana al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată.
Persoana a promovat examenele de obtinere a permisului de conducere si are drept de conducere. Dar, datorita unor circumstante si-a pierdut dreptul de a conduce.
Sau, medicul de familie solicita un examen de specialitate in vederea retragerii dreptului de a conduc. Ca urmare a faptului ca o persoana din evidenta sa este incompaibila cu exercitarea in continuare a dreptului de a conduce.

Cazul anularii permisului ca urmare a conducerii fara permis de conducere

Este cazul persoanei careia i-a fost anulat permisul de conducere ca urmare a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva. Infractiunea a avut ca rezultat uciderea unei persoane ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie.

Anularea permisului de conducere mai poate interveni si in cazul persoanei careia i s-a aplicat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva. Se prevedea pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule.

O ultima varianta se refera la persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere. Pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1). Sau, alin. (2) se afla sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.
O cerinta esentiala este ca persoana sa stie ca cel caruia ii incredinteaza vehiculul nu detine permis de conducere.

Studiu de caz privind persoana care are permisul de conducere anulat si motiveaza ca nu a avut aceasta reprezentare

Prin rechizitoriul Parchetului a fost trimis în judecată în stare de libertate inculpatul pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană având permisul de conducere anulat. Fapta este prevăzută de art. 335 alin.2 Cod penal, cu aplicarea art.41 alin.1 C.pen.
În motivarea actului de sesizare al instanței se arata ca inculpatul a condus autoturismul având anulată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, fiind oprit în trafic de echipajele de poliție.
Săvârșirea infracțiunii de către inculpat, în modalitatea mai sus prezentată, reiese din coroborarea mijloacelor de probă administrate în cauză.

Probele in acuzare privind conducerea fara permis de conducere
Conform procesului verbal de constatare organele de constatare din cadrul IPJ aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, si executând supravegherea si controlul traficului rutier au procedat la oprirea regulamentară a autoturismului. La volanul autoturismului a fost identificat inculpatul acesta avându-l ca pasager în autoturism pe martor.
Verificându-se baza de date a conducătorilor auto, organele de constatare au stabilit faptul că inculpatul avea dreptul de a conduce anulat.

Ce a declarat inculpatul la politie despre conducerea fara permis
Fiind audiat, a indicat faptul că a condus autoturismul iar permisul de conducere nu se află asupra sa, uitându-l acasă. A declarat că a știut doar că permisul îi este expirat, și nicidecum faptul că i-ar fi anulat dreptul de a conduce autovehicule. In procesul verbal de consemnare a explicațiilor și-a reiterat explicațiile anterioare.

Ce a declarat martorul
Martorul, pasager in autoturismul condus de inculpate fiind audiat, a indicat organelor de urmărire penală faptul că, la data respectivă, în jurul orei 16:30, s-a întâlnit cu inculpatul rugându-l pe acesta să îl ducă până acasa acesta consimțind la aceasta. Autoturismul condus de inculpat a fost oprit de organele de constatare care i-au solicitat documentele, însă inculpatul nu a putut prezenta permisul de conducere, susținând că l-a uitat la domiciliul său, poliția arătându-i acestuia faptul că figurează ca având anulat dreptul de a conduce autovehicule.

Ce date a coroborat organul de cercetare despre conducerea fara permis
Cele constatate de organele de urmărire penală se coroborează cu adresele conform carora i-a fost anulat dreptul de a conduce autovehicule ca urmare a săvârșirii, într-un interval de 6 luni, a două abateri. Acestea atrăgând suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.
De asemenea, din verificarea evidențelor informatice ale posesorilor de permise auto, a rezultat că figurează în baza de date ca având permisul de conducere anulat, starea permisului de conducere a acestuia fiind modificată în baza de date(când a fost menționată anularea permisului de conducere a celui antemenționat).

Ce a declarat in instanta inculpatul despre conducerea fara permis 

Fiind audiat în calitate de suspect și inculpat nu a recunoscut săvârșirea infracțiunii reținută în sarcina sa. A arătat că a fost depistat în trafic de două ori pentru conducere sub influența alcoolului. Lucrătorii de poliție nu i-au eliberat nici un document din care să rezulte reținerea permisului de conducere. Când a fost oprit de echipajele de poliție a avut în proporție de 40% reprezentarea faptului că avea anulată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule. Intrucât anterior a fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii cu executare pentru două infracțiuni de conducere cu permis anulat.

Susține că, după executarea condamnării, a purtat o discuție cu cineva din cadrul Poliției. Acesta i-a comunicat că are permisul de conducere valabil si nu a mai depus niciun act pentru a solicita permisul. In cursul anilor anteriori a fost sanctionat contraventional de mai multe ori. Prin urmare în proporție de 60% a avut convingerea că are drept de a conduce autovehicule.

Ce a retinut instanta despre apararea inculpatului
Inculpatul cunoștea anularea permisului său de conducere, cu atât mai mult cu cât nici nu a depus ulterior diligențe pentru a-și redobândi permisul de conducere.
Simpla susținere a acestuia că a discutat verbal cu un polițist care i-ar fi spus că are dreptul de a conduce (fapt neprobat!) nu este de natură a-l disculpa în nici un fel pe inculpat de infracțiunea săvârșită. Avea reprezentarea că, la data opririi in trafic nu avea dreptul de a conduce autovehicule, permisul său fiind anulat. Cunoștea din dosarele penale anterioare în care a fost condamnat pentru aceeași infracțiune de conducere cu permis anulat.

Ce a motivat instanta despre conducerea unui vehicul fara permis de conducere
Săvârșirea faptei de către inculpat rezultă dincolo de orice dubiu din probele administrate în faza de urmărire penală. Respectiv, din procesul verbal de constatare rezultă că inculpatul a fost oprit regulamentar de agenții de poliție aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu rutier, inculpatul fiind la volanul autoturismului.
Acesta nu a putut prezenta permisul de conducere la solicitarea agenților fiind astfel efectuate verificări. Din adrese rezultă că inculpatul la momentul respectiv avea permisul de conducere anulat în urma antecedentelor sale penale. A fost condamnat anterior de 2 ori pentru conducerea cu permisul de conducere anulat.

La stabilirea pedepsei ce va fi aplicată inculpatului instanța va ține cont de atitudinea acestuia necooperantă. Sustrăgerea de la judecată și nerecunoasterea faptei, de antecedentele sale penale deosebit de grave, inculpatul săvârșind a treia oară aceeași infracțiune.

Alte articole de acelasi autor:

-Pentru ce fapte pot fi sanctionati politistii si care este procedura de cercetare a abaterii disciplinare;
DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR IN ASIGURAREA DE RASPUNDERE CIVILA AUTO;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;
– Cum este aparat dreptul la propria imagine prin mijloace juridice;
– Ce criterii a avut in vedere instanta la admiterea cererii de stabilirea paternitatii din afara casatoriei formulata de reclamanta in conditiile in tatal biologic intervine in solutionarea cererii.
– Avocat civil Bucuresti;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata deSocietatea Comerciala;

Alte articole recomandate

-Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule si modalitatea in care trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare;
-Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces illegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate;
-In ce poate consta consilierea de cate un avocat specializat in dreptul muncii.
www.avocat-tudor.ro
0724260393

Articol redactat de Avocat Tudor Ion

Distribuie postarea:

Popular

Categorii

Mai mult articole ca asta
Legate de

Top 6 motive să investești în marketing digital

Într-o eră în care consumatorii au tendința să folosească...

Alegerea unei agenții SEO compatibile cu nevoile afacerii

Provocarea finală, dar nu și cea mai mică, este...

Explorând terapii alternative pentru o sănătate optima

În căutarea echilibrului și a stării de bine, tot...

Cum să alegi cel mai bun curs social media pentru afacerea ta

Ești în căutarea acelui curs de social media care...